Helsingin satamajohtaja: Elintarvikkeiden ja lääkkeiden tuonti voi vaarantua, jos laivavarustamoja ei tueta lisää

Helsingin Sataman toimitusjohtaja Ville Haapasaari muistuttaa, että Suomi elää monilta osin laivarahdin varassa. Päivi Tuovinen
Jukka Hämäläinen

Jukka Hämäläinen

Vaikka laivavarustamot ovat saaneet 600 miljoonan euron valtiontakuut pankkilainoilleen, ei se vielä riitä merenkulun toiminnan turvaamiseksi kriisin aikana ja sen jälkeen, katsoo Helsingin Sataman toimitusjohtaja Ville Haapasaari.

– Sen vuoksi Helsingin Satama odottaa maan hallitukselta lisää päätöksiä toukokuun lisäbudjetissa. Nyt olisi tärkeää poistaa varustamoilta väylämaksut tältä vuodelta takautuvasti ja jatkaa samalla mallilla ensi vuoteen, Haapasaari vaatii uutiskirjeessään.

Matkustaja-autolautat kulkevat käytännössä ilman matkustajia, eikä rahti yksinään riitä pitämään liikennettä kannattavana. Huoltovarmuuskeskus ylläpitää nyt kolmea Helsingin ja Tallinnan välistä laivayhteyttä viennin ja tuonnin turvaamiseksi.

Helsingin Sataman matkustajaliikenne on ollut hyvin hiljaista jo useamman viikon. Viikko sitten se väheni entisestään, kun hallitus kehotti laivayhtiöitä keskeyttämään lipunmyynnin Ruotsiin, Viroon ja Saksaan toukokuun puoliväliin asti. Satamien kautta kulkee enää pieni määrä huoltovarmuuden kannalta kriittisiä työntekijöitä.

– Koronakriisi on osoittanut, kuinka kriittinen matkustajalauttaliikenne on Suomen huoltovarmuudelle. Päivittäisten elintarvikkeiden lisäksi myös suurin osa suomalaisten tarvitsemista lääkkeistä kulkee autolautoilla, Haapasaari muistuttaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut