Helsingin koululaisille haluttaisiin kasvijuoma maidon vaihtoehdoksi – hinta korkeimmillaan kolminkertainen

Kaurajuomasta voidaan tuunata vaikkapa marja -kaurasmoothiet, joissa on mustikoita, mansikoita ja banaania. Helena Kuosmanen
Jukka Hämäläinen

Jukka Hämäläinen

Varhaiskasvatuksen ja oppilaitosten ravitsemussuosituksessa suositellaan ruokajuomaksi rasvatonta maitoa ja piimää. Helsingin valtuusto on vasemmistoliiton valtuutetun Anna Vuorjoen toiveesta edellyttänyt kaupunkia selvittämään kasvipohjaisten juomien tarjoamista kaikille halukkaille. Nyt kasvijuomia tarjoillaan vain vegaanista ja maitoallergiaruokavaliota noudattaville.

Joissakin päiväkodeissa ja kouluissa on osallistuvan budjetoinnin hankkeen myötä käynnistämässä kokeilu kasvijuomien tarjoamisesta halukkaille. Pilottiin on budjetoitu 100 000 euroa, ja toteutus käynnistyy elokuussa. Kokeilulla saadaan tietoa kasvijuomien menekistä.

Kaupunki ei ole toistaiseksi ollut halukas lisäämään merkittävästi maitojuomien korvaamista kasvijuomilla. Kasvijuomien hinta on korkeimmillaan kolminkertainen maitoon verrattuna. Kasvijuomiin ei saa myöskään EU:n maitotukea.

Helsingin kouluille maidon litrahinta on ollut 0,64 euroa, johon on tullut vielä 0,16 euron maitotuki eli lopullinen hinta on ollut 0,48 euroa. Kahden desin lasillisen hinnaksi on jäänyt 10 senttiä.

Oletuksella, että tarjottavasta kasvijuomasta puolet olisi kaurajuomaa ja puolet soijajuomaa, hinta olisi kouluille lähes kaksinkertainen.

Maitoa korvaavien kasvijuomien ravintosisältö ei vastaa täysin maitotuotteita. Maito on hyvä proteiinin ja D-vitamiinin lähde, kun taas kasvijuomissa joudutaan käyttämään vitamiineilla ja kivennäisaineilla täydennettyjä juomia.

Lisäksi kasvijuomien ilmastovaikutusten vertaileminen on kaupungin ja kasvatuksen toimialan mukaan haastavaa, koska esimerkiksi kaurapohjaisia tuotteita on tutkittu tieteellisesti vielä vähän eikä vertailua ilmastovaikutuksista ole saatavilla.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi toimialan virkamiesten laatiman lausuntoesityksen, mutta lisäsi siihen linjauksensa:

– Lautakunta pitää tärkeänä, että kokeilujen jälkeen laajennetaan kasvimaitojen tarjontaa aterioilla, mikäli se tulosten valossa on tarkoituksenmukaista.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut