Korona: Somalit kertovat rasismin roihahtaneen sen jälkeen, kun kaupunki tiedotti somalinkielisten koronavirustartunnoista.
1960-luvulla avattu Puotinharjun ostari Puhos kylpee aamupäivän auringossa, mutta harmaiden betoniseinien sisällä kuohuu.
Ostarilla työskentelevä somalimies sanoo tiukasti, että hän on menettänyt kaiken luottamuksen kaupunkiin ja mediaan. Hän kieltäytyy puhumasta enemmän.
Paikalla oleva toinen somalimies suostuu valottamaan, mistä syystä luottamus on mennyt.
– Kaupungin pormestari Jan Vapaavuori sanoi, että somaleilla on koronaa enemmän kuin muilla ihmisillä. Se on aiheuttanut paljon keskustelua somaliyhteisössä, hän sanoo.
Kaupunki tiedotti 14. huhtikuuta, että somalinkielisten koronavirustartunnat ovat lisääntyneet Helsingissä. Noin 1,8 prosentilla somalinkielisestä väestöstä oli tuolloin todettu koronatartunta, kun keskimäärin helsinkiläisten keskuudessa vastaava luku on 0,2 prosenttia.
Toinenkaan HU:n jututtama mies ei halua esiintyä haastattelussa nimellään. Hänen mukaansa uutinen on aiheuttanut rasismia. Somaleita on esimerkiksi alettu kiertää kaukaa, eivätkä jotkut suostu asioimaan somalitaustaisten taksinkuljettajien tai työntekijöiden kanssa.
– Se on todella ilkeää. Sen takia ihmiset eivät enää luota pormestariin, hän kertoo.
Mies kertoo kuulleensa, että koronaviruksen olisivat saaneet somaliyhteisössä ensimmäisenä muutamat taksinkuljettajat, mahdollisesti kuljettaessaan matkustajia kotiin lentoasemalta. Sitä kautta virus olisi levinnyt heidän perheisiinsä ja edelleen laajemmalle somaliyhteisöön.
Puhos on maahanmuuttajien keskuudessa suosittu kokoontumispaikka. Tieto somalinkielisten koronavirustartuntojen lisääntymisestä on jo levinnyt ostarilla.
– Luin kyllä uutisen ja mietin, mikä tartuntoihin voisi olla syynä, Alanya Marketin työntekijä Sharam Taimouri kertoo.
Hän pohtii, että tartuntojen lisääntymistä voi selittää kielimuuri ja se, että somalit viettävät tyypillisesti paljon aikaa yhdessä.
– Ihailtavaa on se, että jos somali sairastuu, läheiset tulevat aina hoitamaan häntä, mutta tässä tilanteessa se voi olla ongelmakin, Taimouri sanoo.
Taimouri on itse kurdi. Hän arvioi, että kurdit ovat varsin hyvin tietoisia koronaviruksesta ja siltä suojautumisesta.
Alanya Marketissa koronavirus otetaan vakavasti. Ovella päivystää koko ajan työntekijä, joka pyytää asiakkaita desinfioimaan kätensä ja antaa näille kertakäyttöiset suojakäsineet asioinnin ajaksi.
– Emme halua ottaa turhia riskejä. Sen takia annamme jokaiselle asiakkaalle veloituksetta desinfiointiainetta ja käsineet. Olemme saaneet hyvää palautetta, Taimouri kertoo.
Puhoksessa, kuten muuallakin Helsingissä, ihmisiä on liikkeellä vähän. Noin joka toinen vastaantulija pitää suun edessä huivia tai hengityssuojainta.
Erään liikkeen työntekijä kertoo, että korona-aikaan on ollut todella hiljaista. Hän arvioi, että maahanmuuttajat käyttävät suojavarusteita kantasuomalaisia tunnollisemmin. Työntekijä ei osaa sanoa, miksi koronavirustartunnat ovat lisääntyneet somalinkielisten keskuudessa.
– Yhteisöllisyys voi varmasti olla osasyy, hän pohtii.
Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki
Annantalo on avoinna kaikille – Kurkista tarjontaan ja löydä mukavaa tekemistä, vaikka koko perheelle
Mainos: PetterSteel
