"Se on todella ilkeää" – Puhoksen ostarilla suivaannuttiin Jan Vapaavuoren lausunnosta

Korona: Somalit kertovat rasismin roihahtaneen sen jälkeen, kun kaupunki tiedotti somalinkielisten koronavirustartunnoista.

1960-luvulla avattu Puotinharjun ostari Puhos kylpee aamupäivän auringossa, mutta harmaiden betoniseinien sisällä kuohuu.

Ostarilla työskentelevä somalimies sanoo tiukasti, että hän on menettänyt kaiken luottamuksen kaupunkiin ja mediaan. Hän kieltäytyy puhumasta enemmän.

Paikalla oleva toinen somalimies suostuu valottamaan, mistä syystä luottamus on mennyt.

– Kaupungin pormestari Jan Vapaavuori sanoi, että somaleilla on koronaa enemmän kuin muilla ihmisillä. Se on aiheuttanut paljon keskustelua somaliyhteisössä, hän sanoo.

Kaupunki tiedotti 14. huhtikuuta, että somalinkielisten koronavirustartunnat ovat lisääntyneet Helsingissä. Noin 1,8 prosentilla somalinkielisestä väestöstä oli tuolloin todettu koronatartunta, kun keskimäärin helsinkiläisten keskuudessa vastaava luku on 0,2 prosenttia.

Toinenkaan HU:n jututtama mies ei halua esiintyä haastattelussa nimellään. Hänen mukaansa uutinen on aiheuttanut rasismia. Somaleita on esimerkiksi alettu kiertää kaukaa, eivätkä jotkut suostu asioimaan somalitaustaisten taksinkuljettajien tai työntekijöiden kanssa.

– Se on todella ilkeää. Sen takia ihmiset eivät enää luota pormestariin, hän kertoo.

Mies kertoo kuulleensa, että koronaviruksen olisivat saaneet somaliyhteisössä ensimmäisenä muutamat taksinkuljettajat, mahdollisesti kuljettaessaan matkustajia kotiin lentoasemalta. Sitä kautta virus olisi levinnyt heidän perheisiinsä ja edelleen laajemmalle somaliyhteisöön.

Puhos on maahanmuuttajien keskuudessa suosittu kokoontumispaikka. Tieto somalinkielisten koronavirustartuntojen lisääntymisestä on jo levinnyt ostarilla.

– Luin kyllä uutisen ja mietin, mikä tartuntoihin voisi olla syynä, Alanya Marketin työntekijä Sharam Taimouri kertoo.

Hän pohtii, että tartuntojen lisääntymistä voi selittää kielimuuri ja se, että somalit viettävät tyypillisesti paljon aikaa yhdessä.

– Ihailtavaa on se, että jos somali sairastuu, läheiset tulevat aina hoitamaan häntä, mutta tässä tilanteessa se voi olla ongelmakin, Taimouri sanoo.

Taimouri on itse kurdi. Hän arvioi, että kurdit ovat varsin hyvin tietoisia koronaviruksesta ja siltä suojautumisesta.

Lue myös: Kiinteistösijoittajat haalivat maahanmuuttajien suosiman ostarin osakkeita Helsingissä, vaikka vuokratontilla olevan rakennuksen arvo on 0 euroa

Alanya Marketissa koronavirus otetaan vakavasti. Ovella päivystää koko ajan työntekijä, joka pyytää asiakkaita desinfioimaan kätensä ja antaa näille kertakäyttöiset suojakäsineet asioinnin ajaksi.

– Emme halua ottaa turhia riskejä. Sen takia annamme jokaiselle asiakkaalle veloituksetta desinfiointiainetta ja käsineet. Olemme saaneet hyvää palautetta, Taimouri kertoo.

Puhoksessa, kuten muuallakin Helsingissä, ihmisiä on liikkeellä vähän. Noin joka toinen vastaantulija pitää suun edessä huivia tai hengityssuojainta.

Lue myös: Helsinkiläispäättäjä Puhoksen tilanteesta: huumevälitystä ja sosiaalisia ongelmia – "Nykyisellään haittaa koko Itä-Helsingin imagoa"

Erään liikkeen työntekijä kertoo, että korona-aikaan on ollut todella hiljaista. Hän arvioi, että maahanmuuttajat käyttävät suojavarusteita kantasuomalaisia tunnollisemmin. Työntekijä ei osaa sanoa, miksi koronavirustartunnat ovat lisääntyneet somalinkielisten keskuudessa.

– Yhteisöllisyys voi varmasti olla osasyy, hän pohtii.

"Päätös oli harkittu"

Vapaavuori: Uusi tieto piti julkistaa

– Asia on moniulotteinen ja harkitsimme sitä huolella kaupungilla. Käsittelimme koko julkistuskysymystä myös kaupungin johtoryhmässä ennen tekemäämme päätöstä, pormestari Jan Vapaavuori taustoittaa (kok.) Helsingin Uutisille.

Vapaavuoren mukaan maahanmuuttajataustaisten ja erityisesti somalitaustaisten tartunnat ovat herättäneet laajaa huomiota muun muassa Tukholmassa.

– Tämän seurauksena minulta on viime viikkoina useammankin kerran kysytty, onko Helsingissä viitteitä samanlaisesta kehityksestä. Korona-kriisin alkuvaiheessa nämä ryhmät eivät korostuneet ja vastasin kyselyihin tämän mukaisesti.

– Kun tilanne viime viikkoina olennaisesti muuttui ja saimme kaupungilla tätä koskevia uusia tietoja koimme, että tämä tieto pitää julkistaa, ettei aiemmin annettu tieto tilanteesta jäisi vanhentuneena elämään.

Vapaavuori sanoo, että tietojen julkistusta puolustaa myös yleinen avoimuusperiaate. Varsinkin kriisiaikana kansalaisten kaupunkia kohtaan koskevan luottamuksen vaalimiseksi on tärkeää tiedottaa avoimesti ja rehellisesti myös kipeistä ja vaikeista asioista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut