Helsinkiläinen ravintola käytti koronan tarjoaman tilaisuuden hyväkseen – yrittäjä: "Tein 30 000 euron päätöksen nopeasti"

Janne Riihimäki on Pikku Huopalahdessa toimivan Feltbayn ravintoloitsija. Sakari Nupponen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Suurin osa ravintoloista varjelee nyt hupenevaa kassaansa, koska lähes kaikki maksut juoksevat edelleen, vaikka yhtään tuloja ei tulekaan sisään.

Sitten on myös niitä, jotka käyttävät tilaisuuden.

Ravintoloitsija Janne Riihimäki remontoi samaan aikaan kahta ravintolaa: Bar & Restaurant Feltbay’tä Pikku Huopalahdessa ja Bar & Billiards Brodea Espoon Kivenlahdessa.

Työt alkoivat heti, kun hallitus suositteli ravintoloiden sulkemista. Nyt ne voi tehdä ilman paniikkia ja ilman häiriötä asiakkaille.

– Torstaina 19. maaliskuuta suljettiin. Maanantaina tehtiin inventaario. Tiistaina päästiin purkutöihin, Riihimäki muistelee nyt, kun remontti on jo paremmalla puolella. Katot on maalattu, lattian pohjatyöt tehty ja mattomies aloittelee töitään.

– Oli tarkoituksena joka tapauksessa tehdä remppaa Feltbayn 10-vuotisjuhliin. Sohvat olivat peruja edelliseltä omistajalta. Katon punaisesta väristä en pitänyt koskaan.

Jos tällaista pakollista taukoa ei olisi tullut, remontti olisi sipaissut vain pintaa ja se olisi tehty niin, että ravintola olisi ollut työmaata osan päivää.

– Aika nopeasti tein päätöksen, että tehdään muutakin kuin kalusteiden uusimista. Sain maalarit ja muut ammattilaiset. Muuten teemme itse niin paljon kuin pystymme. Molemmat pojat ovat mukana. Nuoremman yo-kirjoitukset olivat ohi juuri, kun remontti alkoi.

Riihimäki sanoo menevänsä eurot edellä.

– Kustannusarvio oli 30 000 euroa. Hivenen se kasvoi remontin aikana. Katto maalattiin mustaksi. Lattioista tule aavistuksen aiempaa vaaleammat. Huonekalujen kuosit päivittyvät 1990-luvulta tähän päivään.

Käänne parempaan! Hampurilaisketju avaa 2 uutta ravintolaa pk-seudulle – "Kutsumme lähes kaikki lomautetuista takaisin"

Muuten ”arkkitehtuuri” pysyy ennallaan.

– Totaalinen muutos olisi voinut olla myös riski, kun meillä on paljon vakioasiakkaita, Riihimäki pohtii.

Tällä rahalla hän uusii myös Kivenlahden Broden, johon siirtää osan Feltbayn kalusteista.

Kallion ikävöity suosikkiravintola avasi uudessa osoitteessa – "Ensimmäinen päivä ylitti odotukset reilusti"

Feltbayssa on 156 asiakaspaikka sisällä ja 80 terassilla. Brodessa asiakaspaikkoja on tasan sata ja iso biljardisali: kahdeksan pool- ja yksi snookerpöytä.

– Olisi ollut helppoa antaa arkkitehdille 200 000 euroa ja sanoa, että tehkääpä uusiksi. Nyt lainaa piti ottaa vain vähän.

Hän sanoo pohtineensa myös ravintolan keittiön pitämistä auki. Paikan pizzat ja burgerit ovat kaupunginosan suosiossa.

– Se vain ei ole millään mahdollista. Koska ei ole luukkua, mistä myydä ulos, pitäisi olla keittiön lisäksi yksi ihminen töissä salin puolella. En usko, että kannattaisi.

– Sinänsä on järkyttävän kallista pitää ravintolaa kiinni. Maksoin juuri viime viikolla parinkymmenentuhannen euron laskut.

Joitakin pieniä menoeriä, kuten urheilukanavien kuukausimaksut, hän on onnistunut lopettamaan, mutta ei vuokranmaksua kiinteistöyhtiölle, jolla on ulkomainen omistaja.

Helsingin Uutisten painoon mennessä Riihimäki ei ollut saanut vastausta kyselyynsä vuokrahuojennuksesta.

Riihimäen perheellä on ollut aiemmin ravintolatoimintaa muuallakin: Kallion Brankkari 16 vuoden ajan ja Korson Brode biljardisaleineen noin viisi vuotta.

Korona sotki Lehtovaaran ja Savoyn remonttisuunnitelmat – Helsingin jättimäinen ravintomaailma otti silti varaslähdön

Pikku Huopalahden Feltbay täyttää 10 vuotta 1. heinäkuuta.

– Muistan sen päivän tarkkaan, koska silloin 2010 muuttui arvonlisäverokanta. Olisin voinut avata jo juhannuksena, mutta miksi olisi hinnoitellut ja ohjelmoinut kaikki uudelleen yhden viikon jälkeen, Riihimäki muistelee.

Perinteikäs helsinkiläisravintola keksi nopean poikkeusratkaisun – "Nyt meillä on säpinää"

Ravintolayrittäjille tarjotut vuokra-alennukset "osin hämäystä" – HU:n näkemä lista jakaa omistajat hyviksiin ja pahiksiin

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut