Kantakaupungin kalliot houkuttelevat city-kiipeilijöitä Helsingissä  – ainakin yksi maanomistaja on estänyt boulderoinnin

Aurinkoinen ja lämmin sää on saanut kalliokiipeilijät liikkeelle Helsingissä. Boulderoinnin harrastajia on näkynyt niin asutuksen keskellä Alppilassa kuin Keskuspuistossakin.

Kiipeilijöiden suosimia paikkoja on Helsingissä useampi kymmenen. Yksi tunnetuimmista on Taivaskallio Käpylässä.

Yli kymmenen vuotta kiipeilyä harrastanut roihuvuorelainen Olli Antikainen, 33, sanoo, että Taivaskallio sopii myös aloittelijoille. Taivaskalliolla on vedetty omia kiipeilykursseja muun muassa lapsille.

– Siellä on useampi helppo ja matala reitti, joista lähteä liikkeelle. Aloittelijoille sopivia paikkoja ovat myös muutamat Mellunmäen siirtolohkareet ja Pihlajamäen kallio, Antikainen vinkkaa.

Pihlajasaari on Antikaisen mielestä yksi Helsingin kiinnostavimmista paikoista.

– Sinne pääsee kesälä lautalla. Koivusaaren siirtolohkare kyllä myös sijainniltaan upea. Merenrannassa oleva kuusi metriä korkea siirtolohkare on hieno.

Minne tahansa kalliolle ei kannata lähteä kiipeämään.

– Jokamiehenoikeudet sallivat kivien kevyen putsauksen ilman maanomistajan lupaa.

Kiipeilijät pitävät kirjaa siirtolohkareista ja kallioista 27crags.com-verkkosivulla.

–Palveluun on merkitty, jos alueella on harvinaisten lintujen pesintää. Tai maanomistaja on vaihtunut, eikä hyväksy kiipeilyä.

Toisinaan kiipeilijät ovat hermostuttaneet maanomistajat huonolla käytöksellä. Antikainen tietää tapauksen, että kiipeily on tällöin estetty.

– Pyrimme aina käyttäytymään ystävällisesti. Keräämme roskat ja puhdistamme kalliot. Huolehdimme, ettei alue jää sottaisen näköiseksi. Vältämme metelöintiä, jos lähellä on asutusta.

Välineiksi harrastaja tarvitsee kiipeilykengät, magnesiumia ja alastulopatjan, joita voi vuokrata tai ostaa alan liikkeistä.

Antikainen uskoo, että koronaepidemia on vaikuttanut hienokseltaan kalliokiipeilyn suosioon, koska sisähallit on suljettu ja ihmiset lähtevät herkemmin ulkoilemaan.

Kiipeilyä voi treenata kuitenkin myös kotona.

– Meillä on kotona pieni viritelmä, jossa voi treenata sormivoimia. Esimerkiksi leuanvetotanko on hyvä tapa harjoitella roikuntoja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut