Koronasairaalaa siivotaan raskaissa varusteissa vaikka happi meinaa loppua – "Olemme aina arvokkaita, mutta nyt ehkä enemmän"

Sairaala: Pakahduttavissa suojavarusteissa työskentelevä laitoshuoltaja pakottaa itsensä vahvaksi.

”Oi kiitos, sinä olet ahkera!”

Näillä sanoilla kiitti yksi potilas laitoshuoltaja Irina Kolomaista, 40, joka työskentelee Meilahden Kolmiosairaalassa. Hän vastaa muun muassa siivouksesta ja ruokapalveluista. Kolomainen sanoo, että työn kuormittavuus on lisääntynyt merkittävästi koronaepidemian aikana.

– Saamme paljon kiitosta jaksamisesta. Esimiehet myös kysyvät usein, miten voimme ja jaksamme. Omasta mielestäni olemme työssämme aina arvokkaita, mutta nyt ehkä enemmän, Kolomainen sanoo puhelinhaastattelussa.

Kolomainen sanoo, että hän työskentelee päivittäin noin kahdeksassa huoneessa, joissa on koronapotilaita. Suojana hänellä on muun muassa kirurginmaski, suojatakki, käsineet ja silmiä suojaava visiiri. Vahva suojautuminen on yksi syy, miksi työ on tällä hetkellä normaalia raskaampaa.

– Välillä ihmisistä tuntuu, ettei happi riitä.

Laitoshuoltajan omat tuntemukset työssä jaksamisesta vaihtelevat.

– Välillä tuntuu, että tähän tottuu. Maailman tilanne vaatii, että pitää olla vahva. Niin kuin olenkin. Välillä olen taas väsynyt ja kyllästynyt. Pikkuhiljaa sen jälkeen tulee taas se vahva olo takaisin, Kolomainen kertoo.

– Mutta ei tämä ole pelkästään minun työni. Meillä on hyvä tiimi ja tavoitteet saavutetaan yhdessä suunnittelulla. Työt jaetaan niin, että kuormitus tulee kaikille tasaisesti.

Aamuvuoron Kolomainen aloittaa esimerkiksi sairaalassa osaston varaston tarkastamisella.

– Katson, tarvitaanko lisää tuotteita: siteitä, vaippoja, kanyylejä, steriilejä välineitä...

– Toisinaan vaihdan päivän aikana myös huoneiden väliverhoja. Lähetän ne pesulaan ja varmistan, että saamme ne takaisin mahdollisimman nopeasti.

Kello 8 jaetaan aamiainen potilaille.

– Osa valmistaa aamupalatarjottimet. Kaikki osallistuvat ruoan jakamiseen. Tämän jälkeen pidän itse pienen tauon.

Työ jatkuu siivoamisella. Normaalisti roskiksia tyhjennettiin kaksi kertaa päivässä. Nyt työhön tarvitaan viisi kierrosta.

– Koko ajan pitää kurkistaa, onko jäteastia jo täynnä. Työtehtävät ovat samoja kuin ennen, mutta hitaampia tehdä. Se kuormittaa. Monet kertovat olevansa väsyneitä fyysisesti ja psyykkisesti.

Pelottaako sairastuminen?

– Hygienia on sairaalassa hyvällä tasolla. Töissä ei ole pelkoa. Välillä asia tietysti stressaa. Mutta jos ajattelen bussissa matkustamista tai kaupassa käyntiä, niin siellä mahdollisuus sairastua on mielestäni suurempi kuin sairaalassa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut