Kukkakauppa sai kirkolta ison tilauksen juuri ennen pääsiäistä – lähestyvä äitienpäivä mietityttää: "Pitäisi olla lasipallo"

– Minä olen yritykseni ainoa vakituinen työntekijä, joten jos tämä edes tälllaisenä säilyisi, niin me pärjäämme, sanoo malmilaisen Vihertalo Lintumäen omistaja Matti Lintumäki. Sanna Jompero
Sanna Jompero

Sanna Jompero

Malmilainen kukkakauppa Vihertalo Lintumäki sai ennen pääsiäistä huokaista helpotuksesta, kun vakioasiakas Malmin kirkko teki normaalia suuremman kukkatilauksen. Pääsiäisen ajan kirkolliset tv-lähetykset kuvattiin Malmin kirkossa.

Tilaus oli jos ei suoranainen pelastus, niin ainakin tervetullut lisä, sillä koronalla on ollut raju vaikutus myös kukkakauppojen arkeen.

– Se oli normaalia isompi tilaus ja vastasi 2–3 viikon normaalia tarvetta. Pitkäperjantaiksi oli tilattu punaisia ruusuja. Pääsiäispäiväksi oli valkoisia liljoja, sanoo kukkakauppaa Malmilla vuodesta 1991 pyörittänyt Matti Lintumäki, 61.

Malmin seurakunnan lisäksi Lintumäki toimittaa säännöllisesti muun muassa alttarikukkia myös Vartiokylän seurakuntaan.

Kevät on sipulikukkien aikaa. Sanna Jompero

Vielä helmikuu oli Lintumäessä myynnillisesti jopa erityisen hyvä kuukausi, mutta maaliskuu ei enää.

Pitäisi olla lasipallo, että pystyisi ennustamaan.

– Helmikuu oli jopa normaalia parempi. Nyt myynti on selvästi notkahtanut. Laskua on ollut noin 20–30 prosenttia.

Kukkakaupan myyntiä ovat vähentäneet myös pitopalveluiden tilausten loppuminen sekä hautajaisiin liittyvät rajoitukset. Surusidonta on yksi kukkakauppojen tärkeimmistä osa-alueista.

– Hautajaiskimput ovat pienentyneet puoleen, Hautamäki sanoo.

Matti Lintumäki on yrityksensä ainoa vakituinen työntekijä ja uskoo yrityksensä selviävän taloudellisesti koronasta, mikäli myynti ei enää laske.

– Vaikka kivijalkakauppojen sanotaan häviävän pois, niin kyllä kauppakeskusten kukkakaupat ovat nyt lirissä. Ne kolisevat tyhjyyttään, kun ihmiset eivät uskalla mennä sinne. Olen kuullut, että laskua on ollut jopa 70 prosenttia.

Osa Lintumäenkään asiakkaista ei ole halunnut tulla sisään liikkeeseen, vaan on soittanut etukäteen. Maksu sekä kukkien nouto on tapahtunut ulkona kivijalkaliikkeen edustalla.

Toukokuussa vietettävän äitienpäivän kukkamenekki on monelle kukkakauppiaalle mysteeri. Sanna Jompero

Uutta tänä keväänä on ollut se, että ihmiset ovat tilanneet itselleen ja lähettäneet ystävilleen "piristyskimppuja", kuten myös työnantajat, jotka ovat lähetelleet kukkalähetyksiä etänä työskenteleville työntekijöilleen.

– Moni on tehnyt meille myös kannatusostoja, että yritykset pysyisivät hengissä. Toivottavasti tämä ei nyt lopun ikää kestä, pohtii eläkeikää lähestyvä kauppias.

Lintumäen ovesta sisään astuva vakioasiakas tapaninkyläläinen Jarkko Aalto sanoo käyneensä kukkaostoksilla viime aikoina normaalia vähemmän.

– Kyllä käynnit ovat harventuneet. Olemme olleet evakossa. Muutama viikko oli, että en ole käynyt ollenkaan.

Aalto piipahtaa liikkeessä hakemassa valmiin paketin vaimonsa tilaamia kukkia, valkoisia neilikoita ja narsisseja.

Lähestyvä toukokuu on normaalisti kukkakauppojen yksi sesonkikuukausista. Silloin vietetään kevään valmistujaisjuhlia, koulujen päättäjäisiä ja äitienpäivää.

Tänä vuonna juhlia ei juurikaan ole ja äitienpäiväkin on kukkakauppiaalle täysi mysteeri.

– Nyt pitäisi juuri päättää, paljonko kukkia tilataan tukusta äitienpäiväksi. Pitäisi olla lasipallo, että pystyisi ennustamaan menekkiä, Lintumäki tuskailee.

Äitienpäivä on kukkakauppiaan mukaan ollut perinteisesti "purkkijuhla", jolloin miehet käyvät ostamassa ruukkukukkia, kuten hortensioita ja ruusuja. Viime vuosina on ostettu yhä enenevässä määrin myös amppelikukkia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut