Käsin kirjoittaminen auttaa esikoiskirjailijaa ajattelemaan – "Olen aina tykännyt dekkareista, mutta sellaisista, joissa ei juosta pyssy kädessä"

Kirjallisuus: Käsin kirjoittaminen auttaa Eeva Klingbergiä ajattelemaan.

Helsingissä asuva esikoiskirjailija Eeva Klingberg löysi kirjoittamisen aikuisena, omien sanojensa mukaan ”tosi myöhään eli 28-vuotiaana”.

Esikoisromaanin kirjoittaminen työn ohessa oli pitkä prosessi. Syvän maan juuret (Gummerus 2020) on juuri julkaistu.

Kirja kertoo New Yorkiin asettuneesta kirjailijasta Ernst Graysta ja hänen vaikeuksistaan löytää hyvä tarina.

Isänsä kuoleman jälkeen Gray palaa juurilleen Alabamaan ja kohtaa menneisyyden salaisuudet.

Syvän maan juuret tapahtuu kahdella aikatasolla: 1930- ja 1970-luvulla pikkukaupungissa Alabamassa ja 1970-luvun New Yorkissa. Se on huikea tarina, joka kertoo yhteiskunnallisista jännitteistä, rasismista, kielletystä rakkaudesta, sopimattomasta ystävyydestä sekä kaiken kasassa pitävästä valheiden verkosta.

Tapiolan kirjastossa järjestetty työpaja, jota ohjasi kirjailija Joonas Konstig, sai Klingbergin innon syttymään. Hän oli kirjoittanut ennenkin, mutta jättänyt aina kesken, koska hän ei ollut tyytyväinen tekstiinsä. Se ei ollut valmiin näköistä.

– Olen oppinut kirjoittamaan kirjoittamalla, Klingberg sanoo.

– Siinä vaiheessa kun sain idean Syvän maan juurista, kirjoitin toista käsikirjoitusta, joka ei johtanut mihinkään.

– Yhtenä päivänä, kun olin menossa bussilla kirjastoon iltavuoroon töihin, näin päässäni sen kohtauksen, johon koko tarina kietoutuu. Se tunnelataus oli hyvin voimakas.

Kesti kuitenkin pitkään, että Eeva Klingberg antoi itselleen luvan sijoittaa tarinansa Yhdysvaltoihin. Hän oli nähnyt rotusorrosta kertovia dokumentteja, mutta muutoin syvä etelä ei ollut hänelle tuttu.

Vasta kun hän oli lukenut sveitsiläisen Joël Dickerin kirjoittaman kirjan Totuus Harry Quebertin tapauksesta (Tammi 2014), hän ymmärsi, että hänkin saa sijoittaa tarinansa Yhdysvaltoihin.

– Olen aina tykännyt dekkareista, mutta sellaisista, joissa ei juosta pyssy kädessä, vaan tapahtumien kulku on verkkainen.

Klingberg joutui tekemään kirjaansa varten paljon taustatyötä. Hän lainasi aineistoa kirjastosta ja tilasi Amazonista muun muassa sellaisia kirjoja, joissa ihmiset muistelevat lapsuuttaan syvässä etelässä.

– Se, mitä menneisyydessä tapahtui, tuli tosi valmiina, mutta 1970-luvun osuudet vaativat paljon työtä ja editointia.

Ensimmäisen version kirjoittamisessa meni pari vuotta. Eeva Klingberg lähetti sen kustantajalle. Hän sai Gummeruksella työskentelevältä kustannustoimittajalta hyvää ja tarkkaa palautetta. Se antoi uskoa jatkaa.

– Minulla oli mahtava kustannustoimittaja, joka uskoi tekstiini alusta lähtien.

Ideasta valmiiksi kirjaksi asti kului 5,5 vuotta.

Eeva Klingberg kirjoittaa kaiken ensin käsin.

– Silloin minun on helpompi ajatella, hän perustelee.

– Samalla kun kirjoitan tekstin tietokoneelle, editoin dialogia. 300 käsin kirjoitettua sanaa voi kasvaa tuhanneksi sanaksi.

Tarina ja ilo kirjoittamisesta ruokkivat toisiaan.

Kuka?

Eeva Klingberg

Eeva Klingberg, s. 1981, on kasvanut suomalais-irakilaisessa perheessä. Kiinnostus kirjallisuuteen heräsi jo lapsuudessa, koska kotona luettiin paljon. Äiti oli intohimoinen lukija, ja molemmat vanhemmista kirjoittivat.

Lukeminen on tärkeä osa kirjastoammattilaisen työtä. Eeva Klingberg lukee joka toisen kirjan omaksi ilokseen ja joka toinen kirja liittyy oman kirjoittamisen taustatyöhön.

Kirjastossa hän on tehnyt paljon kirjavinkkauksia lapsille.

Äiti Eine Al-Sadoon on julkaissut kirjat, jotka kertovat hänen kokemuksistaan Persianlahden sodan aikana sekä elämästään Irakissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut