Poliisi hajotti 50 hengen teiniryhmän Helsingissä – nuorisotyöntekijä: "Nuoria on vaikea pitää sisälläkään"
2
Nuorisotyötä tehdään poikkeusaikana sosiaalisen median avulla. Kuvassa nuoriso-ohjaajat Sakke ja Mia Vuosaaren nuorisotyönyksiköstä. Vuosaaren nuorisotyöyksikkö
Katso isompi kuvaVuosaaressa, kuten muuallakin Helsingissä on lisätty jalkautuvaa nuorisotyötä poikkeustilan aikana. Vuosaaren nuorisotyöyksikkö
Kun nuorisotalot ovat kiinni, nuorisotyö on siirtynyt entistä vahvemmin sosiaaliseen mediaan ja kadulle. Vaikka koulun tuomat rutiinit puuttuvat, nuorten levottomuus ei ole nuorisotyöntekijöiden mukaan lisääntynyt ainakaan Itä-Helsingissä.
– Seuraamme, miten tilanne kehittyy koronatilanteen jatkuessa, mutta nyt ei ole ilmennyt mitään erityistä, Vuosaaren nuorisotyöyksikön toiminnanjohtaja Kaisa Kivelä sanoo.
Myös komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisista vahvistaa, ettei Helsingissä ole ollut poikkeuksellisen paljon nuorten joukkokokoontumisia tai levottomuutta.
– Poliisi on joutunut jonkin verran puuttumaan nuorten kokoontumisiin esimerkiksi urheilukentillä tai puistoissa. Osassa on ollut kyseessä pallopelit ja joissain on ollut mukana päihteet, Heinonen sanoo.
Surimmillaan Helsingissä on hajotettu 50 hengen ryhmä Mustikkamaalla. Kokoontumisia on Heinosen mukaan tasaisesti ympäri Helsinkiä.
– Jännityksellä odotamme, kun tilanne jatkuu pitkään ja poikkeusoloihin aletaan tottua, mitä siitä seuraa. Toistaiseksi nuoret ovat kokonaisuudessaan käyttäytyneet fiksusti.
Nuoria on vaikea pitää sisälläkään.
Nuorisotyöntekijät eivät voi poliisin lailla puuttua kokoontumisiin, mutta he pyrkivät kertomaan nuorille turvallisuusasioista poikkeusaikana jalkautumalla ulos.
Nuoriso-ohjaaja Ricardo Akapo Vuosaaren nuoristyöyksiköstä kertoo, ettei kokoontumiskielto ole ollut kaikille nuorille aivan selvää.
– He ovat olleet sisällä neljä viikkoa opiskelemassa. Nuoria on vaikea pitää sisälläkään. Kerromme heille, miksi nyt ei voi kokoontua tai olla niin lähekkäin toisiaan, hän kertoo.
Jalkautuvaa nuorisotyötä tehdään huomattavasti aiempaa enemmän.
– Kerromme nuorille, että olemme edelleen heitä varten, vaikka nuorisotalo on kiinni, Akapo sanoo.
Kivelä muistuttaa, että ulkoilu ei ole kiellettyä, mutta se täytyy tehdä fiksusti, mikä koskee myös aikuisia.
– Tilanne ei ole vielä ohi. Vaikka tulisi hyvät ilmat, oltaisiin sinnitelty useampi viikko, eikä kukaan ole sairastunut omasta perheestä, samaan aikaan tiedämme, että ruumishuoneita rakennetaan Malmin ja Laakson sairaalan pihalle. Siksi huolellisuutta tarvitaan vieläkin, Kivelä sanoo.
Hän kannustaa vanhempia hyödyntämään hyvän keskusteluyhteyden nuoriin. Kaikkia koskee samat säännöt: ei kokoonnuta, pidetään turvaväli ja pestään käsiä.
Uusia kanavia ja tapoja olla nuoriin yhteydessä etsitään koko ajan lisää. Välillä sosiaalinen media ei riitä nuorille, vaan he haluavat tavata nuoriso-ohjaajia kasvotusten esimerkiksi kävelyn merkeissä.
– He haluavat puhua koulu- ja perhetilanteestaan, jos vaikka tarvitsevat tukea niissä, Akapo kertoo.
Nuorisotalojen sulkeminen hankaloittaa juuri kasvotusten näkemistä. Esimerkiksi nuorten ristiriitoja on haastavampaa selvittää, kun täytyy turvautua etäyhteyksiin.
– Nuorisotyö on hyvin toiminnallista normaalioloissa. Nyt työssä on painottunut keskustelu, koska yhdessä tekeminen on rajatumpaa poikkeusaikana, Kivelä kertoo.
Tekemistä somen välityksellä kuitenkin keksitään jatkuvasti myös yhdessä nuorten kanssa. On paljon pelitoimintaa, tanssitunteja, kokkauskerhoja. Live-lähetyksiä voi hyödyntää myös vaikkapa korttipelien pelaamiseen.