Työtä löytyy kriisiaikanakin – lomautettu Kirsi Ahonen liikkuu raksa-apulaisena enemmän kuin urheiluvalmentajana

Nappivalinta: "Kaikin puolin hyvä kokemus."

Koronakriisi pisti urheiluvalmentajan tehtävissä toimivan liikuntapalvelupäällikkö Kirsi Ahosen työt kertaheitolla uusiksi, kun hän joutui osa-aikaisesti lomautetuksi. Varsinaisessa työpaikassaan jalkapalloseurassa hän työskentelee enää maanantaisin.

– Tiistaista perjantaihin olen rakennusaputyönainen. Kun ennen istuin suurimman osan työajastani palavereissa ja sähköpostin äärellä, nyt kannan työkaverini kanssa 24-kiloisia lastulevyjä kymmenenteen kerrokseen, hän kuvailee muutosta.

Ahonen halusi väliaikaiselta työltään jotain muuta kuin normiarki on.

– Mietin miten tätä korona-ahdistusta voisi lievittää ja päädyin fyysiseen työhön. Isä on puuseppä ja olen pikkutytöstä asti tottunut apuna olemiseen. Lähestyin vuokratyöfirmaa ja sanoin, että ottakaa töihin.

Korona on sotkenut työmarkkinat. Vaikka uusia työttömiä tulee koko maassa päivittäin noin 2 000 ja lomautettuja oli huhtikuun puolivälissä 142 000, siitä huolimatta tietyillä aloilla on edelleen työvoimapula – Uudellamaalla juuri rakennusalalla.

Te-toimistoille tehdyn kyselyn mukaan kriittisimmin työvoimapulasta kärsivät maaliskuun lopussa myös terveysala, maatalous, kuljetusala ja elintarviketeollisuus.

Työkaverit vaihtuivat – nyt on kyllä jutut parempia!

– Työmarkkina muuttuu nyt nopeasti. On vaikea sanoa, kuinka paljon kyseessä on akuutti pula vai järjestäytyvätkö markkinat vain uudelleen, Helsingin kaupungin yrityspalveluiden yksikön päällikkö Ulla Tapaninen sanoo.

– Kyse on myös siitä, että kun työnantajat ovat pistäneet työpaikkoja auki, ihmiset eivät ole vielä löytäneet niitä, hän uskoo.

Työllistymistä on Tapanisen mukaan tapahtunut esimerkiksi ruokakuljetuksissa, rakennuksilla ja nettikaupan parissa, ja myös hakemusten käsittelijöitä on rekrytoitu.

Ennen koronaa pulaa oli hotelli- ja ravintolatyöntekijöistä, siivoojista, kuljettajista, myyjistä ja rakentajista.

– Nyt koko hotelli- ja ravintola-alan työvoimapula on pyyhkäisty pois. Suuri kysymysmerkki on, kuinka nopeasti palveluala palautuu ja missä muodossa. Kukaan ei tiedä, milloin ulkomaalaiset matkailijat palaavat, Tapaninen pohtii.

Siivoojien työtilannetta on helpottanut se, että virusepidemian takia siivousta on jouduttu monin paikoin tehostamaan.

Työmarkkinoilla puhutaan kohtaanto-ongelmasta eli siitä, että työnhakijat ja tarjolla olevat työpaikat eivät kohtaa. Usein kysymys on siitä, että avoimet työpaikat eivät vastaa työttömien koulutusta, työkokemusta tai ura- ja palkkatoiveita.

– Kohtaanto-ongelmaan tehokkaimpia ratkaisuja on koulutus. Ei tarvita välttämättä hirveän pitkää opiskelua vaan täsmäkoulutusta, Tapaninen näkee.

Lyhyellä koronakriisin kokemuksella ei hänen mukaansa vielä pysty sanomaan, miten työmarkkinat muuttuvat.

– Jatkuessaankin tämä on liian lyhyt kriisi, jotta se muuttaisi olennaisesti Suomen elinkeinorakennetta, hän otaksuu.

Lue myös: Näissä ammateissa on huutava työntekijäpula koronasta huolimatta – 4500 e/kk ja varma työ

Ahonen viihtyy uudessa työssään.

– Olen oppinut paljon uusia asioita. Paino on tippunut jo kolme kiloa. Työkaverit ovat vaihtuneet ja jutut muuttuneet – nyt on kyllä jutut parempia, Ahonen nauraa.

– Tutut ovat kysyneet, että millaista raksamiesten kanssa on työskennellä, mutta he ovat kyllä oikein mukavia. Kaikin puolin hyvä kokemus. Kukaan ei ole tytötellyt, hän kiittelee.

Työpaikat

Myyjillä ja lähihoitajilla kysyntää

Huhtikuun alkupuolella avoimia työpaikkoja on ilmoitettu kolmannes vähemmän (12 000) kuin viime vuonna.

Kysyntää on nyt viime vuotta enemmän maatalouden kausityöntekijöillä, jakelijoilla ja läheteillä.

Huhtikuun ensimmäisellä puoliskolla lisäksi haettiin eniten rakennustyöntekijöitä, myyjiä, lähihoitajia ja lastentarhanopettajia.

Työvoimaa tarvitaan myös te-toimistoihin, työttömyyskassoihin sekä etuushakemuksia käsitteleviin virastoihin.

Kysyntä on vähentynyt eniten myyjillä, siivoojilla, lähihoitajilla, ravintolatyöntekijöillä, henkilöliikenteen kuljettajilla ja vartijoilla.

Työ- ja elinkeinoministeriö

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut