Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Käsittämätön moka peruskorjauksessa: Postiluukusta tiputetut kirjeet luiskahtavat takaisin rappuun – "Saranapuoleltakin melkein kissa mahtuisi"

Asuminen: Maunulassa kiistellään Hekan 200 asunnon peruskorjauksen työn jäljestä.

Maunulan Metsäpurontiellä on parisen vuotta tehty kuuteen kerrostaloon peruskorjausta, joka ei ole asukkaiden mielestä onnistunut alkuunkaan.

Noin 200 asuntoa käsittävässä remontissa on asukkaiden mukaan saatu aikaan kymmeniä asumista vaikeuttavia laatuvirheitä.

Remontin on teettänyt Heka ja urakoinnista on vastannut Varte.

Helsingin Uutiset on nähnyt useita asukkaiden ottamia valokuvia ongelmakohdista.

Yhdessä peruskorjattavassa talossa jo toistakymmentä vuotta asunut Petri Lahti oli remonttityön jäljestä tyrmistynyt.

– Pahin on tuo oviongelma. Nyt huoneiston ulko-oven ja kynnyksen välissä on järjetön aukko. Saranapuoleltakin mahtuu melkein livahtamaan pieni kissa sisään, Lahti kritisoi.

Jos palo-ovissa on puutteita, se on paloturvallisuusriski.

– Ja lisäksi on niin, että postiluukusta pudotetut kirjeet luiskahtavat oven alaosan raosta osittain takaisin porraskäytävään. Sieltä ne voi kuka tahansa napata.

– Se on kuitenkin osastoiva palo-ovi, ja jos siinä on puutteita, se on suoranainen paloturvallisuusriski.

Lahden mukaan myös lattiamattoja on remontin jäljiltä osin irti, seinien kittaus ja maalaus on tehty puutteellisesti, eikä lastenhuoneen kaapeissa ole hyllyjä.

Susanna Ihalaisen asunnossa puolestaan on remontin jälkeen saatu makuuhuoneeseen riesaksi huutava lämpöpatteri.

– Se pitää koko ajan sellaista meteliä, että se häiritsee normaalia asumista.

Ihalainen teki aikansa valituksia Hekalle, mutta kun ne eivät tuottaneet tulosta, hän otti yhteyttä Vuokralaiset ry:hyn.

– Sieltä neuvottiin vaatimaan hyvitystä vuokraan, mutta Heka ei suostunut antamaan hyvitystä takautuvasti. Asia jäi ilmaan roikkumaan. Lopulta patteria tuli katsomaan kaksikin isännöitsijää ja heidänkin mielestä se pitää vaihtaa, Ihalainen kertoo.

– Sitten kuitenkin kerrottiin, että korona-aikaan eivät urakoitsijat voikaan tulla sisälle asuntoihin. Patteri pitää meteliä edelleen.

Ongelmia on ollut huoneistojen sisämaalauksen laadun suhteen.

Sekä Lahti että Ihalainen kertovat, että seinien maalaus on tehty epätasaisesti ja siten, että maalitelan jäljet erottuvat seinää sivusta katsottaessa.

– Tähän on tultu todennäköisesti sen vuoksi, että urakat pitää hoitaa mahdollisimman halvalla ja hirveällä kiireellä.

Osasta asuntoja ovat vaatekaapeista puuttuneet lähes kaikki hyllyt.

– Se on jo melkein naurattanutkin. Ajattelevatko remontin tekijät, että lakanoita ja alusvaatteita ei laiteta vaatehuoneessa hyllyille, vaan henkareihin roikkumaan? Ihalainen hymähtää.

Hän kertoo tehneensä eri ongelmakohdista viimeisen vuoden aikana toistasataa tiedustelua ja valitusta – useimmiten turhaan.

Korjauksen kiinteistöpäällikkö Rauli Lehtonen Hekan lännen toimistosta tunnistaa kyseisten laatuvirheiden olemassaolon.

– Kyllä nuo todellisia tapahtumia ovat, mutta en näkisi, että tällaisia puutteita olisi ollut kohteessa poikkeuksellisen paljon, Lehtonen arvioi.

– Olemme painineet patteriongelman kanssa, mutta lämpöverkosto on vanha, emmekä ole vielä löytäneet vikaa, joka aiheuttaa äänen.

Lehtosen tiedossa on, että helmikuussa tehtiin reklamaatio yhdestä puutteellisesta palo-ovesta.

– Lopputarkastus tehdään takuuajan päättyessä, mutta vielä tämän vuoden puolella, hän lupaa.