Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Länsisatamaan halutaan vetovoimainen kulttuurikohde – paikaksi kiehtova makasiini

Muutoskohde: Haussa taidetta, kulttuuria ja ravintoloita yhdistävä konsepti.

Länsisataman ja Clarion-hotellin välissä Jätkäsaaressa sijaitsevan L3-makasiinin tulevasta käytöstä järjestetään kilpailu. Kaupunki hakee rakennukselle ostajaa, jolla olisi toimiva konsepti sen kehittämiseksi.

– Kilpailulla etsitään monipuolista ja vetovoimaista konseptia, joka rakentuu taiteen, kulttuurin ja erilaisten palveluiden ympärille. Rakennukseen voi sijoittua esimerkiksi gallerioita, liiketiloja, ravintoloita ja toimitilaa, Länsisataman aluerakentamisen projekti-insinööri Katharina Mead kertoo.

Myös lisärakentaminen tontille on mahdollista.

– Pohjoisosaan saa sijoittaa pienen hotellin.

L3:n omistaa kaupunki, mutta sillä ei ole rakennukselle omaa käyttöä eikä se halua ryhtyä kalliiseen remonttiin.

Makasiinissa oli viime aikoina useita vuokralaisia, kuten gallerioita, taiteilijoita ja kahvila. Vuonna 2017 rakennuksessa paloi, minkä jälkeen paloviranomaiset edellyttivät välttämättömiä korjauksia, Ne tehtiin viime vuonna. Samalla L3 jäi tyhjilleen.

Makasiinin alkuperäinen tarkoitus oli toimia sataman varastona. Rannalla on edelleen nosturi, jolla tavaraa purettiin laivoista. Säilytettävä satamanosturi seuraa kaupassa uudelle omistajalle.

Myös makasiini on suojeltu. Rakennustaiteellisesti, kaupunkikuvallisesti ja historiallisesti huomattavan arvokkaaseen rakennukseen ei saa tehdä sellaisia muutoksia, jotka heikentäisivät näitä arvoja.

– Huomaavaisella suunnittelulla arkkitehtuuri voidaan säilyttää, kilpailuohjelmassa sanotaan.

Toimintakonseptin reunaehdot on muutenkin tarkoin rajattu. Ensimmäiseen kerrokseen tulee sijoittaa kaupunkilaisille avoimia palveluita. Rakennukseen ei ole mahdollista rakentaa asuntoja eikä siihen voida sijoittaa päivittäistavarakauppaa tai varastoa.

Kilpailun ensimmäisestä vaiheesta valitaan arviointiryhmän päätöksen perusteella jatkoon yksi tai kaksi parasta suunnitelmaa. Toisessa vaiheessa jatkoon valittujen kilpailijoiden kanssa käydään neuvottelut esitettyjen suunnitelmien toteuttamisesta, jatkosuunnittelusta ja rakennusoikeuksien hinnoista.

Kilpailun ensimmäinen vaihe päättyy syyskuun lopussa. Kilpailun voittaja valittaneen alkuvuodesta 2021.

Jätettyjä ehdotuksia arvioidaan kokonaisratkaisun ja toiminnallisen sisällön, historiallisen arvon, toteuttamiskelpoisuuden sekä yhteistyökumppaneiden kokoonpanon ja yhteistyöhön sitoutumisen perusteella.

Tavoitteena on, että rakennuksen muutostyöt saataisiin käyntiin vuonna 2022.