Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Asuntokauppa jähmettyi Helsingissä – välittäjä: maalis–huhtikuussa 41 prosentin pudotus

Pudotuspeli: Toisaalta välittäjät kertovat, että ”renkaanpotkijat” ovat pois markkinoilta. Nyt ovat liikkeellä tosiostajat.

– Sovitut kaupat tehdään, koska ne on aina vahvasti sanktioitu ja lainalupaukset saatu. Kuukausi on siksi liian lyhyt aika arvioida tilastoista koronan vaikutusta. Se alkaa näkyä vasta nyt – varsinkin, kun yleisesittelyt on kielletty, Kotikatu LKV:n yrittäjä Jyrki Matilainen Laivalahden Puistotieltä sanoo.

Hän povaa parinkymmenen vuoden kokemuksella, että tästä alkaa välittäjien pudotustaistelu.

Kun viime vuoden maalis–huhtikuussa Helsingissä myytiin 1 880 vanhaa asuntoa, nyt niitä on myyty huhtikuun puoliväliin mennessä 1 104 eli toistaiseksi 41 prosenttia vähemmän.

– Nyt on menossa kyttäysvaihe, luonnehtii 20 vuotta Kalliossa asuntokauppaa tehnyt Remaxin välittäjä Tuomas Meriläinen.

"Tammi-maaliskuussa myytiin uusia ja vanhoja asuntoja neljä prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan", kertoi Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton kauppatilasto. Samaan aikaan välittäjät kuitenkin näkivät omista tietolähteistään, että kauppa pysähtyy kuin seinään.

Huhtikuun kahden ensimmäisen viikon aikana näytti hetken siltä, että vanhojen asuntojen kauppaluvut romahtaisivat 81,5 prosenttia. Silloin muutamia välittäjiä kylmäsi. Toki ajanjaksoon mahtui myös pääsiäinen. Kun kaupat kirjautuvat viipeellä, luku on täsmentyt tällä viikoilla noin 75 prosenttiin. Kun tilastot lopullisesti valmistuvat, syöksy on todennäköisesti pienempi.

Eihän kukaan osta asuntoa pelkkien virtuaaliesittelyjen perusteella.

Mihin asettuu miinusmerkki tästä eteenpäin?

Kiinteistömaailman osakas ja toimitusjohtaja Risto Kyhälä puhuu koko maasta ja muistuttaa hänkin, että osa huhtikuun kaupoista oli sovittu jo maaliskuun puolella.

– Tässä kuussa laskua tulee ennusteemme mukaan 35 prosentia. Yllätyin itse, että näinkö vähän. Toukokuussa ennustamme 40 prosenttia laskua.

– Myyjät ovat varovaisia. Kun koko maassa olisi normaalisti myynnissä 55 000 – 60 000 kohdetta, nyt niitä on vain 45 000, Kyhälä laskee.

– Toisaalta välittäjät kertovat, että ”renkaanpotkijat” ovat pois markkinoilta. Nyt ovat liikkeellä tosiostajat, hän sanoo.

Hänen mukaansa toukokuun lopussa myytäviä kohteita voi olla enemmän, vaikka niitä tulee myyntiin vähemmän, koska kauppoja tehdään vähemmän.

Jyrki Matilainen huomauttaa, että välittäjillä menee aina kysyttäessä ”hyvin” ja ”kauppa käy”.

– Mutta kun leipä on kiinni kaupoista, joita ei hirveästi tehdä, niin uskon tilanteen johtavan nopeasti alan vaihtoihin. Varsinkin, jos joku julkkis-välittäjä joutuu luopumaan, niin se aiheuttaa yleistä lannistumista.

Lue myös: Joukkopako airbnb:stä alkoi, tulot tyrehtyivät

Suomalaiset on opetettu yleisesittelyihin ja tässä yksi koronan tuoma ongelma.

– Yleisesittelyt on kielletty, joten asuntoja esitellään pääsääntöisesti yksityisnäytöin. Tämä rajaa pois ison joukon, joka on vasta aloittelemassa ostoa/vaihtoa tai joka ei halua/uskalla pyytää yksityisnäyttöä.

– Eihän kukaan osta asuntoa pelkkien virtuaaliesittelyjen ja kuvien perusteella, vaan kyseessä on markkinointilisä, joka oli toki olemassa jo ennen koronaa. Nyt vain entistä useammat ottavat virtuaali- ja videoesittelyt käyttöön, mikä itseasiassa lisää välittäjien kustannuksia tuomatta yhtään euroa enempää liikevaihtoa.

Uudet välineet ovat Matilaisen mielestä enemmän keino tyynnyttää myyjiä ja markkinoida välitysliikettä ja välittäjää kuin myydä asuntoa.

Kiinteistömaailman yrittäjä Markku Kilpeläinen kertoo, että live-esittelyä Tapanilassa sijaitsevasta rivitalokolmiosta katsoi varttitunnin aikana 600 asiakasta. Osa esitti lähetyksessä myös suoria kysymyksiä.

Ostajat ovat nyt verkossa. Viikolla 16 Kiinteistömaailman verkkoyhteydenotot kasvoivat 53 prosenttia viime vuoteen verrattuna, kun viidellä edellisellä viikolla oli ollut hiljaisempaa.

Lue myös: Käsittämätön moka peruskorjauksessa: Postiluukusta tiputetut kirjeet luiskahtavat takaisin rappuun – "Saranapuoleltakin melkein kissa mahtuisi"

Kilpeläinen näkee myös yhden erityisen markkinaa jäykistävän tekijän. Poissa ovat yli 70-vuotiaat myyjät, jotka eivät liiku kotoaan eivätkä saa löydettyä tilalle uutta asuntoa.