Helsinkiläisperheen kotona on liki 200 lautapeliä – paras peli on säännöiltään selkeä: "Riitely rikkoo pelaajien taikapiirin"

Ilmiö: Kun aikaa vietetään kotona, lautapelit nousevat uuteen arvoon.

Parivuotias Aarni Leinonen on vielä aloitteleva lautapelaaja, mutta Arto-isä on ollut pelimiehiä jo 10 vuotta. Esillä on Aarnin suosikkipeli Nyt nukkumaan. Johanna Erjonsalo
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Tuhannet koronakriisin silmään joutuneet helsinkiläiset ovat herättäneet henkiin lautapeliharrastuksen: kun lomautukset ja etätyöt pitävät perheet neljän seinän sisällä, silloin kaivetaan esiin peliklassikot.

Pihlajamäessä asuville Arto, 30, ja Virpi, 30, Leinoselle lautapelit ovat olleet jo kymmenen vuotta palava intohimo.

Perheen kotoa löytyy peräti parisensataa erilaista lautapeliä.

– Kyllä tämä on ilman muuta meille molemmille pääharrastus. Yksinkertaisesti pidämme siitä, että voimme viettää aikaa lautapelien äärellä, Arto Leinonen myöntää.

Leinosilla on parisensataa lautapeliä. Tässä osa kokoelmasta. Johanna Erjonsalo

Kun tieto uuden, mielenkiintoisen pelin ilmestymisestä markkinoille kantautuu Leinosten korviin, he alkavat etsiä siitä ennakkotietoja verkosta ja keskustelupalstoilta.

Suomalaiset lautapeleistä kiinnostuneet nettibloggaajat ovat aktivoituneet merkittävästi viime vuosina, ja Leinoset ovat itsekin mukana pitämässä Pöydällä-blogia.

Kun pelipakkaus sitten vihdoin avataan perheen pöydällä, alkaa mielenkiintoisin vaihe.

– Olen innostunut tutkimaan, millaisia komponentteja laatikosta löytyy. Kortit ja nappulat täytyy tuntea ennen peliin ryhtymistä, Arto Leinonen kertaa.

Hyvä lautapeli on Leinosen mukaan säännöiltään selkeä.

– Jos säännöt ovat yksiselitteisiä ja kaikki pelaajat tuntevat ne, silloin on helppo keskittyä itse pelaamiseen, Leinonen sanoo.

– Minä ainakin arvostan sitä, että pelissä ei ole mitään turhaa, eikä huomio mene ylimääräisiin rönsyihin.

Monille perheille tutun Monopolyn äärellä säännöistä tulee usein kiistaa.

– On olemassa tietynlainen taikapiiri, joka syntyy pelaajien kesken. Turha riitely rikkoo tämän taikapiirin, eikä pelaaminen ole enää mukavaa. Tokihan sääntöihin voidaan tehdä variaatioita, mutta kaikkien yhteisellä suostumuksella.

Mainioita pelejä ovat Leinosen mukaan esimerkiksi Wingspan, Codenames ja Star Wars: Imperial Assault.

– Codenames on helppo sanapeli, joka on mukava ottaa mukaan vaikka joulun ajan kyläreissulle. Sitä voi pelata niin lasten kuin mummojenkin kanssa, Leinonen myhäilee.

Koko kansan klassikoita, kuten Monopolya ja Afrikan Tähteä ei löydy Leinosten pelihyllystä.

– Niillä on minulle vähän samanlainen rooli kuin Tetriksellä on videopelaajille. Tetris edustaa vähän vanhentunutta teknologiaa. Myöskään kaikkein perinteisimmät seurapelit – shakki, mylly ja tammi – eivät sytytä Leinosten peliperhettä.

Perheen kahdesta lapsesta parivuotias Aarni on jo innostunut lautapeleistä hänkin.

Yksi vesselin suosikkipeleistä on Nyt nukkumaan -peli, mutta muuten kiinnostuksen kohteet voivat vaihdella päivittäin. Sen sijaan syli-ikäinen Tuure ei vielä lautapeleistä perusta.

Leinonen on kiinnostunut myös pelien suunnittelemisesta.

– Peli-ideoita on kyllä tullut mieleen, mutta niiden kehittely vaatisi aikaa, jota minulla ei ole. Jos ei tarvitsisi olla vuoteen päivätyössä, varmasti rakentaisin myös omia lautapelejä.

– Pelituotanto on nykyisin helpompaa kuin ennen, koska kaikkia ideoita ei tarvitse enää viedä suoraan pelifirmoille. Pelejä syntyy nyt joukkorahoituksen turvin, Leinonen kertoo.

Mikäli koronaepidemian jälkeen tuntuu siltä, että omat pelit on pelattu jo liki puhki, kannattaa tutkia kirjaston tarjontaa.

Helmetin valikoimista löytyy massiivinen määrä uusia ja vanhoja lautapelejä.

Peliseuraa kaipaavan kannattaa kurkistaa seuratoiminnan puolelle.

Suomen lautapeliseuran pelikerhot ovat koolla maanantaisin Viikissä ja sunnuntaisin Hakaniemessä. Nyt nuo pelikerhot toki ovat tauolla.

Myös perinteisen shakin harrastajista moni joutuu pitämään taukoa harrasteestaan – ellei pelaajaa löydy omasta perheestä.

Koronaepidemia on siirtänyt esimerkiksi Helsingin shakkiklubin peli-illat telakalle, mutta itse harrastusta tauko ei suinkaan surmaa.

– Pelaajista varmaankin puolet pelaa shakkia myös verkkopelien muodossa. Varsinkin nyt on helpompaa pelata puoli tuntia verkossa kuin lähteä kerhoiltaan, arvioi Helsingin shakkiklubin peli-iltoja jo vuosia järjestellyt Ilkka Mäkinen.

Klubi on vuosien mittaan selviytynyt jo ennen koronaepidemiaa monien kriisien läpi. Vuonna 1886 perustettu klubi on koko Suomen vanhin shakkikerho.

Suosittuja lautapelejä Suomessa

Terraforming Mars

Palkittu harrastajapeli Marsin muuttamisesta asuinkelpoiseksi julkaistiin viime vuonna täysin suomenkielisenä.

Azul

Oman ruudukon täyttäminen kaakeleilla ei ehkä kuulosta kummoiselta, mutta liki täydellinen perhepeli on hurmannut uusia lautapeliharrastajia jo neljättä vuotta.

Wingspan

170 eri lintulajia sisältävä peli on paitsi yksi kauneimmista lautapeleistä koskaan myös nautinto pelata.

Pandemia

Maailmalla leviävien tautien pysäyttäminen ja rokotteiden valmistus vaatii pelaajien yhteistyötä. Yhteistyöpelien klassikko on varmasti tämän kevään pelatuin lautapeli.

Exit-pelit

Exit-pelit, Unlockit ja muut kotona pelattavat kertakäyttöiset pakohuonepelit ovat parin viime vuoden aikana luoneet itselleen kokonaan uuden lautapeligenren.

Lähde: Jani Svensk, Pelaajani.com

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut