Lääkäri Ylelle: "Mikään aiemmin tunnettu virustauti ei ole ollut samanlainen" – nuorimmat koronatehohoidossa 30-vuotiaita

Korona alkoi jyllätä Suomessa toden teolla maaliskuussa. Kuvituskuva. Päivi Tuovinen
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Tähän mennessä koronaviruksen vuoksi tehohoidossa on ollut Suomessa noin 300 potilasta, joista suurin osa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Ylen haastattelema Jorvin sairaalaan tehohoidon ylilääkäri Tero Varpula sanoo, että missään aiemmin tunnetussa virustaudissa ei vastaan ole tullut samankaltaista, koko elimistössä jylläävää tulehdustilaa, jossa kuumeilu junnaa paikoillaan ja aaltoilee edestakaisin.

Teholta löytyy ylilääkärin mukaan monenikäisiä potilaita, heistä nuorimmat ovat olleet 30-vuotiaita.

– Osa potilaista on parantunut ilahduttavasti, mutta muutama on myös menehtynyt. Useilla potilailla hoitoajat muodostuvat tässä taudissa valitettavan pitkiksi, Varpula sanoo Ylelle.

Nuoret selviytyvät yleensä taudista vanhuksia paremmin, joista osa on Varpulan mukaan joutunut olemaan teholla neljäkin viikkoa.

Taudista opitaan Varpulan mukaan koko ajan lisää. Sairaus on hyvin monimuotoinen, eikä etene yhtenevästi. Hoidossa keskitytään elintoimintojen ylläpitoon, koska täsmähoitoa ei ole.

Sen sijaan uutiskanava CNN:n uutisoimia äkillisiä aivohalvauksia nuorilla ja vähäoireisena koronan sairastaneilla ei Suomessa ole Varpulan mukaan ainakaan toistaiseksi havaittu.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut