Viipurin historia elää yhä Helsingissä – hirvipatsas ja kuuluisa kirjastokin saivat kopion Töölöön

Historia: Karttakirja kaivoi esiin Suomen vanhimman apteekin, Viipurin tuomiokirkon kellon, yrityksiä ja yhdistyksiä. Löytyipä Pikku Viipurikin.

Kuusitie 11 ja 13 olivat Helsingin Pikku Viipuria. Sakari Nupponen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Tuiki tavallinen apteekki Runeberginkadulla. Näin varmaan moni ajattelee, eikä tiedä, että se on Suomen vanhin, perustettu Viipurissa 1689.

Apteekki lähti evakkoon talvisodan jälkeen ja samalla nimi muuttui Viipurin I Kauppatorin apteekista Runebergin apteekiksi. Vuonna 1940 liikepaikka löytyi Runeberginkadun ja Ilmarinkadun kulmatalon liikehuoneistoista, jossa toimii nykyään olutravintola Vastarannan Kiiski.

Nykyinen apteekkari Mervi Vikman kertoo hämmästyttävän tarinan. Hän on vasta kolmas sodan jälkeen. Vikmania ennen toimi apteekkarina Heikki Larjomaa 1992–2011. Larjomaata edelsi Sven Jaatinen, joka oli Viipurissa 1934 kuolleen apteekkari Hjalmar Jaatisen poika.

Viipuriin jäi Jaatisten apteekkikirjasto, joka oli ”ilmeisesti Suomen suurin yksityinen apteekkikirjasto”. Vikman arvelee, että joitakin pulloja on säilynyt Viipurin ajan upeasta pullokokoelmasta, mutta hän ei tiedä, kenen hallussa ne ovat.

Viipurin II Linna-apteekki on muuten nykyinen Vallilan apteekki.

Helsingin viipurilaisesta perinnöstä kertoo viime viikolla ilmestynyt Viipurin historiallinen kaupunkikartasto. Se on osa eurooppalaista Historic Town Atlas -julkaisusarjaa. Helsinki sai oman atlaksensa 2009 ja Viipuri 450:ntenä eurooppalaisena kaupunkina juuri nyt koronakriisin aikaan.

Erikoistutkija Martti Helmisen artikkelissa kerrotaan muun muassa Viipurin tuomiokirkon kellon päätymisestä Meilahden kirkkoon. Kirkko tuhoutui talvisodassa ja sen uudelleenrakentaminen jäi Neuvostoliiton suurhyökkäyksen jalkoihin. Meilahden kellossa lukee: Viipurin suomalaiselle seurakunnalle.

Suomen vanhin apteekki toimii Runeberginkatu 32:ssa. Sakari Nupponen

Se kello on soinut omilleen, sillä Meilahteen syntyi sodan jälkeen Pikku Viipuri. Meilahti-seuran puheenjohtaja Matti Pyhtilä muistuttaa, että Helsingin Sanomien muistelukset kaupungin vanhoista kortteleista kertoivat vielä 1990-luvulla isosti Pikku Viipurista.

Kuusitietä kutsuttiin sotien jälkeen tällä nimellä, koska niin paljon viipurilaisia evakkoja muutti 1945–1946 valmistuneisiin seitsenkerroksisiin asuintaloihin. Erityisesti Kuusitie 11:een ja 13:een.

Puna-Mustat, pesäpalloseura PuMu, jonka kotikenttä on Meilahdessa on myös Viipurista, Pyhtilä huomauttaa. Viipurissa sen nimi oli Pallonlyöjät ja se pelasi siellä punamustissa asuissa.

Meilahden ja Töölön alueilla löytyy useita viipurilaisia liikkeitä: Viipurin Hautaustoimisto Runebergin kadulla, Wiipurin Korsetti Arkadiankadulla ja ravintola Lehtovaara Mechelininkadulla.

Erikoistutkija Martti Helminen, yksi atlaksen toimittajista. Sakari Nupponen

Yksi erikoisimpia muistoja löytyy Alvar Aallon piirtämästä Kansaneläkelaitoksen toimistotalosta, joka valmistui 1956. Talon lukusali on kopio Viipurin kuuluisasta kirjastosta.

Etu-Töölön luonnontieteellisen museon edessä seisova Jussi Mäntysen hirvipatsas on kopio Viipurin Torkkelinpuistoon jääneestä Viipurin hirvestä, joka on edelleen paikallaan. Vastaavat löytyvät nyt myös Lahdesta ja Turusta.

PuMun lisäksi viipurilaislähtöisiä urheiluseuroja Helsingissä ovat Viipurin Voimailijat, Viipurin Nyrkkeilijät, Viipurin Urheilijat ja PK-35.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 12. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 13. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.