Oletko miettinyt, mitä esimerkiksi kirjastoissa tehdään koronasulun aikana – näin työnteko jatkuu ilman asiakkaita

Lähikirjastonjohtaja Annika Jolkkonen tutkii kirjojen kuntoa ja pohtii uusia hankintoja. Sanni Hakkarainen / Arkisto
Jukka Hämäläinen

Jukka Hämäläinen

Vaikka Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimipaikat on tällä hetkellä suljettu yleisöltä, työnteko niissä jatkuu. Digitaalisten palvelujen lisäksi monissa toimipaikoissa on paneuduttu sellaisiin tehtäviin, joita ei ole ollut kiireisen normaaliarjen keskellä mahdollista tehdä.

Kirjastojen sähköistä aineistoa lainattu nyt jopa 90% enemmän, e-kirjoja jonotetaan – poistokirjojen kassijakelulle tuli äkkilopetus

Sisäliikuntapaikkojen ovien sulkeuduttua niissä aloitettiin välittömästi kunnostustyöt. Uima- ja sisäliikuntahalleissa on viime viikot remontoitu ja tehty huoltotoimenpiteitä ripeällä tahdilla oman henkilöstön voimin. Pirkkolassa on paneloitu sasunoja, tehty laatoituksia, sosiaalitiloja ja kuntosalilaitteita on korjattu sekä maalattu seiniä.

Myllypuron aluetiimin toimipaikoissa on pesty, desinfioitu, siistitty ja kunnostettu paikkoja niin sisällä kuin ulkona. Laajempiin kunnostustöihin käytetään ulkopuolisia urakoitsijoita, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Kaupunginmuseossa Aleksanterinkadulla museokauppa siirretään aulaan ja nykyinen kauppatila muutetaan yleisötilaksi. Falkmanin siiven työpaja- ja kokoustilat kunnostetaan. Kaupunginmuseon neljännessä kerroksessa rakennetaan kiivaasti uutta Kaupunkiruokaa-näyttelyä, jotta se on valmis, kun ovet saa jälleen avata yleisölle.

Myös Työväenasuntomuseota Alppilassa ja Ruiskumestarin taloa Kruununhaassa kunnostetaan. Museon sisältöjä työstetään laajan yleisön käytettäväksi, vaikka omalta kotisohvalta käsin.

Helsingin taidemuseo HAMissa taidetta tuodaan kaupunkilaisten iloksi niin digitaalisten näyttelykierrosten kuin taidepajojenkin muodossa. Taideteoslainoja kuntotarkastetaan, teoksia dokumentoidaan ja niiden tietoja tallennetaan järjestelmiin.

Tulevia sijoitettavan taiteen teoksia valmistellaan ja konservoidaan. Tennispalatsin museotiloissa valmistellaan ja rakennetaan tulevia näyttelyitä sekä huolletaan yleisötiloja.

Kulttuurikeskuksissa tehdään myös peruskorjauksia ja ilmastoinnin puhdistustöitä. Vuotalon salin parkettilattiaa ja Malmitalon lasikattoa korjataan, ja kaikissa taloissa huolletaan esitystekniikkaa.

Kirjastotilojakin siivotaan, järjestellään ja remontoidaan sulkuaikana. Vallilan kirjaston oli tarkoitus olla kesällä kiinni lattiaremontin takia, mutta remontti toteutetaan nyt, kun kirjastot ovat suljettuja. Myös keskustakirjasto Oodissa tehdään takuukorjauksia, kunnostetaan lattioita ja viimeistellään keskeneräisiä studiotiloja.

Kaikissa kirjastoissa hoidetaan kokoelmaa poistamalla vanhaa ja kulunutta aineistoa. Syksyn uutuuksien valinta on käynnissä, ja uusia kirjoja saapuu kokoelmiin.

Myös poikkeusoloissa kirjastoammattilaiset palvelevat asiakkaita Helmet-chatissa, puhelimitse, sosiaalisessa mediassa sekä Kysy kirjastonhoitajalta -verkkopalvelussa. Kirjailijavierailuja ja satutunteja striimataan verkkoon ja e-kirjaston kokoelmaa kasvatetaan tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut