Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Täällä on paljon uusia naamoja" – kuppiloiden sulkeminen lisäsi häiriöitä ostareilla

Poikkeusolot: Ravintoloiden sulkeminen on lisännyt häiriöitä ostareilla. Myös kotihälytykset ovat yleistyneet.

Ravintoloiden sulkeminen on lisännyt järjestyshäiriöitä Helsingin ostareilla. Tämä näkyy esimerkiksi Kontulan ostarilla.

– Enemmän meillä on nyt hommia. Uskon, että se johtuu täysin siitä, että täällä on vakioporukat, jotka viihtyvät kuppiloissa. Kun kuppilat ovat kiinni, niillä ei ole mitään järkevää tekemistä ja ne tulevat hengaamaan tänne. Käytännössä kaikki ovat päihdeongelmaisia, nimettömänä pysyttelevä vartija kertoo.

Hänen mukaansa vartijat joutuvat puuttumaan muun muassa alkoholin juomiseen ja häiriökäyttäytymiseen.

– Joudumme tekemään raportit kaikesta, mitä teemme. Siinä on nyt tältä ajalta aikamoinen piikki, hän kertoo.

Tilanteen vahvistaa sosiaalialan opiskelija, joka työskentelee päihdeongelmaisten parissa. Hänkään ei halua puhua tilanteesta nimellään.

– Nyt kun kuppilat eivät ole auki, ihmiset tulevat kavereiden kanssa dokaamaan ostarille, hän kertoo Kontulan ostarilla.

– Näitä ihmisiä on paljon, ja tuntuu, että heitä tulee myös muualta Helsingistä. Poliisi häätää esimerkiksi Rautatientorilta todella helposti, niin ihmiset kokoontuvat nyt tänne. Täällä on paljon uusia naamoja, joita ei ole pyörinyt täällä ennen.

Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Seppo Kujala ei ota kantaa siihen, onko ravintoloiden sulkeminen lisännyt pussikaljottelua ostareilla.

– Kun on monta asiaa, jotka vaikuttavat eri asioihin, en lähde toteamaan mitään yksiselitteisiä syitä ja seurauksia.

Jos pussikaljottelu on lisääntynyt, syy voi olla se, että ravintolat ovat kiinni, mutta myös se, että kelien lämmetessä ihmiset lähtevät yleensäkin liikkeelle.

– Jos tämmöisiä häiriötietoja on meille tullut, ne ovat olleet aika paikallisia. Tämmöisiä paikallisia tilanteita on ollut maailman sivu, Kujala kertoo.

– Voi olla, että kaljottelu ja häiriökäyttäytyminen tulevat paremmin esiin, kun muita ihmisiä on vähemmän liikkeellä, hän huomauttaa.

Lue myös: Poliisi hajotti 50 hengen teiniryhmän Helsingissä – nuorisotyöntekijä: "Nuoria on vaikea pitää sisälläkään"

Poliisille on tullut häiriöihin liittyviä tehtäviä normaalia vähemmän, mutta kotihälytykset ovat lisääntyneet.

– Ne ovat olleet jonkin verran nousussa ja etenkin ne, missä kuuluu meteliä jostakin, Kujala kertoo.

Ravintoloiden sulkeminen näkyy siis myös kodeissa.

Kontulan metroaseman vieressä sijaitsee K-Supermarket Kontumarket. Kauppias Tarmo Linden kertoo, ettei ole tehnyt havaintoja pussikaljottelun lisääntymisestä.

– Mehän toimimme pääasiassa sisällä. Ei ole paljon ikkunoitakaan ulos. Mutta kyllähän tuossa ostarilla ja metroaseman edustalla pyörii kaikennäköistä väkeä. En osaa sanoa, onko heitä nyt enemmän, Linden toteaa.

Eräs Kontulan ostarin yrittäjä arvioi ostarin päinvastoin rauhoittuneen.

– Onhan tämä hiljentynyt ja rauhoittunut. Tällaista täällä pitäisi olla aina, hän sanoo.

Lue myös: Helsinkiläinen ravintola käytti koronan tarjoaman tilaisuuden hyväkseen – yrittäjä: "Tein 30 000 euron päätöksen nopeasti"