Nyt tuli tärkeä muistutus: "Enkelinsiipi" uhkaa jos ruokit sorsan poikasia

Keväällä voi nähdä paljon vesilintuja poikasineen. Vaikka kuinka mieli tekisi, on hyvä jättää linnunpoikasten ruokkiminen pullalla ja leivällä, muistuttaa kaupungin ympäristökeskus.

Siitä on poikasille enemmän haittaa kuin hyötyä. Ruokavalio voi vääristyä ja luonnollinen ravinto kuten vesikasvit ja hyönteiset jäävät syömättä.

Leipä ja pulla voivat häiritä poikasten kasvua. Poikaset ovat alttiita kasvuhäiriöille, joka johtaa epämuodostumiin. Epämuodostumat voivat aiheuttaa kipua ja vaikeuttaa selviämistä luonnossa.

Yksi vesilintujen tunnetuimmista kasvuhäiriöistä on niin kutsuttu enkelinsiipi, jossa pitkät siipisulat ovat kehittyneet liian nopeasti siiven muuhun kehitykseen nähden.

Niveliin kohdistuva vääränlainen paine saa siiven kiertymään, jolloin sulat osoittavat suoraan sivulle normaalin, vartalon myötäisen asennon sijaan. Sellaisilla siivillä ei pysty lentämään.

Enkelinsiiven kehittymiseen vaikuttavat tutkimusten mukaan geneettinen alttius, ravinnon epätasapaino ja ympäristötekijät. Leivällä ja pullalla ruokituilla vesilinnun poikasilla on korkeampi riski saada kehityshäiriö kuin luonnollista ravintoa syövillä lajitovereillaan.

Emojenkin ruokkiminen kuitenkin lisää riskiä poikasten kehityshäiriöille, sillä ne tuovat usein jälkeläisensäkin nauttimaan helposti saatavilla olevaa leipää ja pullaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut