Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asukasyhdistys hankki oman purjeveneen – "Ruma ankanpoikanen" pääsee viimein vesille

VENEILY Roihuvuori-seuran jäsenet voivat varata yhteistuumin hankittua ja ylläpidettävää venettä.

Näky on suoraan kuin menneiltä vuosisadoilta, kun Roihuvuori-seuran jäsen Matti Virkkunen lipuu puisella veneellä Strömsinlahden venesataman laiturinnokkaan.

Veneen tuore lakkapinta saa tumman puun suorastaan hehkumaan. Valkoiset purjeet antavat kevyelle tuulelle vastusta. Edessä on seuran vastavalmistuneen yhteisöveneen, Ruman Ankanpoikasen, neitsytmatka Strömsinlahdella.

–Koko veneen idea oli, että otetaan myös meri haltuun. Uimarannat ovat tuttuja, mutta harvalla on venettä, joten tämä on helppo tapa päästä lähiympäristöön, toteaa seuran jäsen Kimmo Rautiainen

Ajatus seuran yhteisestä veneestä virisi jo vuosia sitten. Välissä oli hieman epäonneakin, kun vuosia sitten seuran yleisötapahtuma, jossa piti kerätä rahaa veneen hankkimiseen, kaatui vesisateeseen.

Ankanpoikanen on varsinainen tyylinäyte ja valmistettu mittatilaustyönä seuralle.

Vene on kopio 1890-luvulla rakennetusta Whitehall-veneestä, jonka rungon on valmistanut Heinolan Veneveistämön Juha Vuohelainen Valkoisena hehkuvat purjeet ovat perinnepurjeita valmistavan Harro Koskisen käsialaa.

Lähes kaikki muut osat ovat seuran omien jäsenten valmistamia, sillä seurasta löytyy monenlaista osaajaa.

–Täältä löytyy kaikenlaisia seppiä, mestareita ja muita, toteaa seuran puheenjohtaja Otto-Ville Mikkelä

Roihuvuori-seuran jäsen Matti Virkkunen solmi seuran yhteisöveneen purjeita loppuviikolla ensimmäistä kertaa.

Veneen valmistaminen ja ylläpito kustannetaan seuran talkoo- ja jäsentuloilla. Jokainen veneilijä tuo ainakin aluksi omat pelastusliivit mukanaan.

–Varo! huutaa Mikkelä, jotta kesken neitsytmatkaa purjeen puomi ei kopsahda Virkkusta päähän.

Jo kahden miehen voimin pienessä, mutta idyllisessä veneessä on tiivis tunnelma.

Alkuun seuran jäsenet voivat varata venettä päiväksi tai korkeintaan yhden yön reissuja varten. Päivämatkoja voi tehdä vaikkapa viereisiin retkeilysaariin, kuten Vartiosaareen, Villinkiin, Pyysaareen, Matkasaareen tai Kotiluotoon.

–Ainakin alkuun käyttöä tulee varmastikin olemaan hyvin paljon, Mikkelä arvioi.

Varaaminen tapahtuu alkuun paperilla, myöhemmin sähköisesti seuran sivuilla.

Ankanpoikasen tarina olisi stoori eikä mikään, jos veneen nimen taakse ei kätkeytyisi tarinaa.

Alkujaan yhteisöveneeksi piti hankkia käytetty lasikuituinen soutuvene. Lopulta seura kuitenkin päätti, että veneestä tuleekin viimeistä yksityiskohtaa myöten hiottu vanhanmallinen soutuvene purjehdusvarustuksineen.

–Veneen kylkeen oli jo maalattu nimi Pieni merenneito, koska Roihuvuoressa on satuaiheisia kadunnimiä. Erään kahvilan pitäjä sanoi kuitenkin, että tämähän on ruman ankanpoikasen tarina, naurahtaa Mikkelä.

Ruma Ankanpoikanen otetaan virallisesti käyttöön tämän viikon sunnuntaina Strömsinlahden venesatamassa kello 14.