Suurin osa ehti tuhoutua – Laajasalon viimeiset huvilat yritetään pelastaa

HISTORIA Laajasalossa vanhin säilynyt huvila on 1700-luvun lopulta.

Höyrylaivat puhisivat Stansvikinlahdella Laajasalossa 1870-luvulla.

Samaan aikaan sanomalehtimies, maisteri August Schauman, päätti rakennuttaa höyrylaivareitin varrelle kaksi uusrenessanssityylistä kesähuvilaa. Maat rakentamista varten maisteri oli vuokrannut sata vuotta aikaisemmin rakennetun Stansvikin kaivoshuvilan vierestä. Huviloiden myötä kesävieraiden määrä Stansvikissa kasvoi ja seurapiirielämä oli vilkasta.

Mahtaisi huviloiden rakennuttajia harmittaa, jos kuulisivat, että ajan saatossa lähes kaikki alueen huvilat tuhoutuivat kunnostamattomina tai ne tuhottiin ilkivallalla.

– Kruunuvuoressa on pystyssä enää yksi huvila, muut ovat romahtaneet tai palaneet. Villa Hällebo on sekin huonossa kunnossa, eikä todennäköisesti säily, toteaa Helsingin kaupunginmuseon tutkija Sari Saresto.

Rakenteilla olevan Kruunuvuorenrannan kyljessä, Koirasaarentien kupeessa sijaitseville Schaumanin rakennuttamille huviloille on sen sijaan käymässä hyvin.

Kaupunki haluaa nyt pelastaa Schaumanin eli Tornihuvilan, Alppimajan sekä yhden Helsingin vanhimmista puutaloista, 1700-luvun lopulla rakennetun Kaivoshuvilan.

Kaupunkisuunnitteluvirasto on parhaillaan laatimassa Kaivoskallion huviloiden asemakaavaa, jossa rakennuksiin sallitaan asuminen. Tällä hetkellä pysyvä asuminen ei ole mahdollista.

– Kaavamuutoksella varmistettaisiin, ettei näille kolmelle kävisi samalla tavalla . Teemme kaavaa sen puitteissa, että asuminen sallittaisiin, toteaa arkkitehti Suvi Huttunen kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Huvilat ovat suojeltuja, eikä niitä saa purkaa.

Kruunuvuorentaan johdattavan Koirasaarentien varressa sijaitsevat huvilat omistaa kaupunki. Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto (Jyty) on vuokrannut rakennuksia 1940-luvulta lähtien jäsentensä kesävirkistyskäyttöön.

– Sodan aikana täällä oli perunaviljelyksiäkin. Tänä päivänä huviloita vuokrataan kesällä pääsääntöisesti omille jäsenille. Kartanossa on pidetty perhejuhlia ja tyky-päiviä, kertoo Jyty-Helsingin jäsenpalvelusihteeri Tiina Rajaniemi Schaumanin huvilasta.

Huvilat uinuvat vanhojen puiden varjossa samaan aikaan, kun viereen rakennetaan valtavien koneiden saattelemana Kruunuvuorenrannan kaupunginosaa, jonne on tulossa 10 000 uutta asukasta. Vanhojen huviloiden ympärille on tarkoitus rakentaa kokonainen huvilakylä.

Samalle tontille kaavoitetaan kahdeksan pientaloa, joiden julkisivut on määrätty sopimaan vanhaan miljööseen.

– Toivoisimme, että tänne tulisi kylämäinen miljöö ja että uudet pientalot tukisivat vanhoja rakennuksia, Huttunen kertoo.

Uudet rakennukset voivat olla puuta tai kiveä, mutta kattojen tulisi mukailla vanhoja taloja mansardi- ja auma-kattoineen.

Kaivoskallion huviloiden asemakaavaluonnos on nähtävillä 23.5.–10.6. Kaavahanke on osa Kruunuvuorenranta-projektia.

Huvilaelämä kuihtui pikkuhiljaa

1800-luvun lopussa Laajasalon alueelle kuten muuallekin Helsinkiin valmistui useita huvila-alueita.

Laajasalossa sijaitsevat huvilat inventoitiin vuonna 2008.

Inventoinnissa oli mukana 279 rakennusta.

Osa huviloista arvioitiin rakennustaiteellisesti ja historiallisesti arvokkaiksi.

1990-luvulla huvilat alkoivat tyhjentyä, jäivät hoitamatta ja alkoivat asumattomina kärsiä ilkivallasta.

Laajasalossa on jäljellä vielä joitakin huviloita.

Laajasalon kupeessa sijaitsevassa Kruunuvuoressa oli aikanaan noin 20 huvilaa.

Nyt jäljellä on enää yksi, Villa Hällebo.

Huvila on erittäin huonossa kunnossa ja kärsinyt ilkivallasta.

Helsinki rakentaa Kruunuvuoreen parhaillaan 10 000 asukkaan uutta kaupunginosaa.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut