Iiro, 25, kuvaa ammatikseen kissoja – "Muotokuville on nyt kysyntää"

LEMMIKIT Kokonaan uuden alan valokuvaajan ei tarvitse jäljitellä edeltäjiensä loppuun kaluamia sommitelmia.

Iiro Rautiainen käyttää kuvatessaan mieluiten luonnonvaloa. Aina se ei ole mahdollista, joten auringonvaloa matkitaan salamalaitteilla. Ilkka Hartikainen

Ilkka Hartikainen

Lähes valmis taiteen kandidaatti Iiro Rautiainen, 25, muutti vuosi sitten Rovaniemeltä Hyvinkäälle. Hän perusti toiminimen kissojen valokuvausta varten.

Hänen valikoimaansa kuuluvat myös lemmikkikissojen kuvat.

–Olen mukana kuuden valokuvaajan kimppastudiossa. Se avattiin huhtikuussa. Kissakuvat otan kuitenkin aina asiakkaiden kotona, jotta eläimet saavat olla tutussa ympäristössään.

Rautiainen asui lapsena talossa, jossa oli paljon kissoja.

–Tutustuin silloin niiden sielunelämään. Kaikilla kissoilla on oma luonteensa. Jokainen niistä on pohjimmiltaan saalistajia ja uteliaita. Toiset ovat rauhallisia; ne eivät kiinnostu ihmisten touhuista. Toiset ovat hyvin seurallisia.

–Minulla ei ole ollut kissaa 12 ikävuoden jälkeen, koska olen asunut aina sen jälkeen oloissa, joihin ei voi ottaa kissa. Meillä on puolisonikanssa kaksi mäyräkoiraa, koska puoliso on allerginen kissoille.

Rautiainen on kuvannut tammikuun jälkeen kymmenen kissaa. Lemmikkien muotokuville on kysyntää.

Kissojen kuvaaminen ei käy kuitenkaan käden käänteessä. Ihmisten valokuvaukseen varataan puolitoista tuntia aikaa. Kissojen kanssa menee vähintään kaksi tuntia.

Yksi kuvattava kävi studiolla, mutta jännitys johti ripulikohtaukseen."

Yksi kuvattava kissa kävi studiolla, mutta oudon tilanteen aiheuttama jännitys johti ripulikohtaukseen.

–Tuon kannettavan studioni kuvauskohteeseen. Kissa saa pyöriä ympärillä ja seurata, kun virittelen laitteita olohuoneeseen. Siellä on yleensä eniten tilaa.

Rautiaisen varustukseen kuuluu järjestelmäkameroiden lisäksi kaksi studiosalamaa ja kuvauspaikan ylle ripustettava 75 watin yleisvalo.

Iiro Rautiaisen kuvaama kissa on seurallinen ja vieläpä juttutuulella.

Valoa pitää olla käytössä muutenkin kuin valotushetkellä. Kissan silmien pupillit laajenevat, jos kuvauspaikka on hämärä.

–Kissojen silmät ovat harvinaisen värikkäät. Nuo sävyt pitää saada talteen. Käytän salamavaloja niin pienellä teholla kuin mahdollista, ettei eläin pelästy.

Tavallisen näppäilijän helmasynti on käyttää suoraa salamavaloa, joka heijastuu kissan silmistä takaisin ja tekee ne ilmeettömiksi.

Muotokuvaan tulevien ihmisten kanssa on tapana jutella ennen kuvausta, jotta kuvaaja saa tuntuman kohteeseensa ja tilanteen jännitys laukeaa.

–Kissat eivät jännitä, mutta outo tilanne muuttaa niiden käytöstä. Kissan omistaja on aina mukana. Minulla on lisäksi mukanani leluja, joiden kanssa kissa voi puuhailla.

Eläinkaupoissa myydään paljonkin leluja kissoille. Iiro Rautiainen sanoo leipäpussin suljinnauhan ja kuminauhojen olevan yksinkertaisuudestaan huolimatta ylivoimaisia suosikkeja.

Koiriin, hevosiin ja muihin eläimiin erikoistuneita valokuvaajia on paljon. Kissat ovat uusi aluevaltaus. Iiro Rautiainen ottaa tilanteesta kaiken ilon irti. Vakiintunutta käsitystä kissakuvasta ei ole vielä kehittynyt.

–Otan mieluummin "fiilisteleviä" kuvia. Kissa voi olla paikallaan tai liikkeessä. Haen kullekin kissalle ominaisia ilmeitä tai käytöstapoja.

Osa kuvien tilaajista kertoo, millaisessa sommitelmassa he haluavat kissansa esiintyvän ja osa antaa kuvaajalle vapaat kädet. Omistajat ovat aina mukana kuvaustilanteessa, koska he tuntevat kissansa parhaiten ja saavat houkutelluksi sen sopivaan paikkaan. Kissoja ei voi ohjata kuvaustilanteessa sanallisesti. Koirat ja ihmiset tottelevat komentoja, mutta eivät silti rentoudu käskystä.

–Kuvaajan pitää osata ennakoida kissojen liikkeet. Liikkeet ovat niin nopeita, ettei ihminen ehdi reagoida niihin.

Kissan liikkeet ovat niin nopeita, ettei ihminen ehdi reagoida niihin."

Paras kuvaustilanne voi olla ohikiitävä hetki heti varsinaisen valokuvauksen päätyttyä. Kamera ja valot on hyvä pitää valmiina, vaikka kuvattavalle sanotaan, että se oli sitten siinä.

Iiro Rautiainen sanoo olevansa mieluummin tekevä tyyppi kuin tutkija. Maisterin tutkinto saa vielä odottaa.

–Voi olla, että suoritan sen ammattikorkeakoulussa. En tiedä vielä, missä ja koska, mutta ala liittyy joka tapauksessa kuviin ja viestintään. Ensin pitää kuitenkin hankkia kolme vuotta työkokemusta, jotta tuo etenemisväylä on mahdollinen.

Kissoista pitää ottaa paljon kuvia, joista valitaan parhaat. Ohi kiitänyt huippuhetki ei tule koskaan takaisin. Vain 5–10 prosenttia kuvista menee käyttöön.

–Tärkein tuotteeni on digitaalinen tiedosto, jossa asiakas voi teettää niin ison kuvan kuin haluaa. Pakettiin kuuluu lisäksi muutama pieni kuva vedostettuna.

Kuuden kuvaajan studio on tarkoituksena kehittää erilaisten tapahtumien näyttämö. Vanhan asemarakennuksen korkea sali on oiva paikka kuva-aiheisten luentojen lisäksi myös musisointiin.

–Esimerkiksi minä pidän ensi viikolla kurssin salaman käytöstä ulkokuvauksessa. Kurssi on tosin jo täynnä. Siihen kuuluu teoriaosuuden lisäksi monta tuntia harjoituksia ulkosalla.

Uuden kameran ostaneiden kannattaa harjoitella täytesalaman käyttö. Se on tarpeen kirkkaalla auringonvalolla, jolloin varjot ovat jyrkkiä. Kameran pikkusalamalla voidaan poistaa rumia varjoja lähellä olevista kohteista. Lopputulos on onnistunut, kun kuvan katsoja ei huomaa salamavalon jälkeä.

Kissa on vaikea kuvattava

Iiro Rautiainen valokuvaa ihmisiä mieluiten vallitsevassa valossa. Hääkuvissa on yleensä pakko turvautua salamaan tapahtumapaikan heikon valaistuksen vuoksi.

Kissat makoilevat paljon, hiipivät ja hyökkäävät. Kissan käpälä on nopea. Kuvauskohteen pitäisi kuitenkin pysyä halutussa paikassa taustan ja paikallaan olevien salamavalojen vuoksi.

–Käytän kamerassa suurta herkkyyttä ja salamavalossa mahdollisimman pientä tehoa.

Iiro Rautiainen saa järjestelyillä aikaan nopeahkon suljinajan: 1/160 sekuntia. Se riittää kissan käpälän pysäyttämiseen.

Aiheeseen liittyvää

  1. Suomen suosituin lemmikki ei olekaan koira – "Nämä ovat huomattavasti helpompia"
    23.2.2016 6:10

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut