Legendaarisen Karhu-urheiluvälinefirman perillisellä menee hyvin – "Ei voi valittaa"

Kiekko ja keihäs olivat aluksi yhtiön tärkeimmät tuotteet.

Kerko Sportin henkilökunta juhli lauantaina yhtiön satavuotistaivalta. Toimitusjohtaja Pekka Ahonen sekä hitsaajat Mika Nurminen ja Ossi Paanansen sopivat, että kymmen vuoden päästä taas. Juha Perämäki

Tapani Seppänen

Saksalainen liikemies Arno Hohenthal perusti Oy Urheilutarpeita – Sportartiklar Ab:n 6.5.1916. Tsaari Nikolai II antoi yhtiölle toimiluvan 16.5. ja yhtiö käynnisti keihäiden ja kiekkojen tuotannon Kerkkoossa 2.6.2016.

–Hohenthal oli nähnyt maailmalla, että saarnipuusta valmistetut keihäät eivät oikein toimineet. Kerkkoossa ryhdyttiin valmistamaan keihäitä koivusta, joka on paljon jämäkämpi materiaali kuin saarni, Kerko Sportin toimitusjohtaja Pekka Ahonen kertoo.

Tuotevalikoima lajeni nopeasti suksiin, monoihin, punttivälineisiin, piikkareihin ja puolapuihin.

–Suomen kieli ei ollut Hohenthalin vahvimpia puolia, joten tarve ja tarvike menivät yhtiön nimeä annettaessa sekaisin, mutta hiihtävä karhu on ollut yhtiön tunnuksena alusta lähtien, Pekka Ahonen kertoo.

Meillä menee kohtalaisen hyvin, ei voi valittaa."

Vuonna 1966 yhtiön nimi muuttui Urheilu-Karhu Oy:ksi.

Yhtiö osti 70-luvulla Tiitola Oy:n. Kaupan myötä syntyi Karhu-Titan, joka valmisti muun muassa laskettelusuksia, jääkiekkomailoja ja luistimia. Jofan, Kohon ja Canadienin jääkiekkomerkkien oston jälkeen yhtiö nousi markkinajohtajaksi myös Pohjois-Amerikassa.

Kun Karhu-Titan Oy 90-luvulla jakautui, Karhu Urheilulaitteet Oy:n nimi muuttui Kerko Sport Oy:ksi. Yhtiö keskittyi sisä- ja ulkoliikuntapaikkojen kalustamiseen. Sitten Kerko Sport osti jääkiekkokaukaloiden valmistamiseen erikoistuneen Rai-Ta Sport Oy:n.

–Olemme nyt Euroopan johtava kiekkokaukaloiden valmistaja. Olemme toimittaneet yli 2000 kaukaloa eri puolille maailmaa Etelä-Amerikkaa ja Australiaa lukuun ottamatta, Pekka Ahonen kertoo.

Yhtiö toimittaa myös teleskooppikatsomoita, joita valmistetaan Forssan tehtaalla. Esimerkiksi Moskovan uusi jäähalli voidaan teleskooppikatsomon ansiosta muuttaa kätevästi vaikkapa ratsastusareenaksi. Kun alimmat katsomot menevät kasaan, kentän pinta-ala kasvaa merkittävästi.

Kerko Sport on osa Kerko Group -konsernia, joka työllistää lähes 200 henkeä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Latviassa ja Skotlannissa. Konsernin valikoimissa on noin 3000 tuotetta.

Kerko Sport valmistaa Ölstensissä muun muassa koripallotelineitä, lentopallopylväitä, seiväshyppytelineitä ja rekkijärjestelmiä. Porvoon myynti on 7–8 miljoonaa euroa vuodessa ja yhtiö työllistää 20 henkeä.

–Meillä menee kohtalaisen hyvin, ei voi valittaa. Terveyteen ja hyvinvointiin kiinnitetään entistä enemmän huomiota ja liikuntapaikat ovat siinä avainasemassa. Ihmiset muuttavat kaupunkeihin ja tarvitaan uusia kouluja. Siellä on paljon patoutunutta tarvetta, sillä kunnilla on jopa tietyt velvoitteet rakentaa liikuntapaikkoja, Pekka Ahonen toteaa.

Karhun tallin kovia nimiä

Karhun tallissa kilpaili koko Antwerpenin olympialaisten (1920) neloisvoiton tuonut keihäskaarti Jonni Myyrä, Urho Peltonen, Paavo Johansson ja Julius Saaristo.

Jo 1930-luvulla Karhun talliin kuului koko Suomen urheilun eliitti, muun muassa Hannes Kolehmainen ja Paavo Nurmi.

Lontoon olympialaisten (1948) keihäskultaa voittanut Tapio Rautavaara myös työskenteli keihästuotannon laadunvalvojana Kerkkoossa.

Sylvi Saimo meloi kultaa Karhun kajakilla Helsingin olympialaisissa 1952.

Wayne Gretzky ja Jari Kurri pelasivat kiekkoa Karhun varusteissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 2. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 3. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 4. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 5. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 6. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 7. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 8. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 9. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 12. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 13. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 4. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 5. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 6. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 7. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 8. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 9. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 12. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 13. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.