Legendaarisen Karhu-urheiluvälinefirman perillisellä menee hyvin – "Ei voi valittaa"

Kiekko ja keihäs olivat aluksi yhtiön tärkeimmät tuotteet.

Kerko Sportin henkilökunta juhli lauantaina yhtiön satavuotistaivalta. Toimitusjohtaja Pekka Ahonen sekä hitsaajat Mika Nurminen ja Ossi Paanansen sopivat, että kymmen vuoden päästä taas. Juha Perämäki

Tapani Seppänen

Saksalainen liikemies Arno Hohenthal perusti Oy Urheilutarpeita – Sportartiklar Ab:n 6.5.1916. Tsaari Nikolai II antoi yhtiölle toimiluvan 16.5. ja yhtiö käynnisti keihäiden ja kiekkojen tuotannon Kerkkoossa 2.6.2016.

–Hohenthal oli nähnyt maailmalla, että saarnipuusta valmistetut keihäät eivät oikein toimineet. Kerkkoossa ryhdyttiin valmistamaan keihäitä koivusta, joka on paljon jämäkämpi materiaali kuin saarni, Kerko Sportin toimitusjohtaja Pekka Ahonen kertoo.

Tuotevalikoima lajeni nopeasti suksiin, monoihin, punttivälineisiin, piikkareihin ja puolapuihin.

–Suomen kieli ei ollut Hohenthalin vahvimpia puolia, joten tarve ja tarvike menivät yhtiön nimeä annettaessa sekaisin, mutta hiihtävä karhu on ollut yhtiön tunnuksena alusta lähtien, Pekka Ahonen kertoo.

Meillä menee kohtalaisen hyvin, ei voi valittaa."

Vuonna 1966 yhtiön nimi muuttui Urheilu-Karhu Oy:ksi.

Yhtiö osti 70-luvulla Tiitola Oy:n. Kaupan myötä syntyi Karhu-Titan, joka valmisti muun muassa laskettelusuksia, jääkiekkomailoja ja luistimia. Jofan, Kohon ja Canadienin jääkiekkomerkkien oston jälkeen yhtiö nousi markkinajohtajaksi myös Pohjois-Amerikassa.

Kun Karhu-Titan Oy 90-luvulla jakautui, Karhu Urheilulaitteet Oy:n nimi muuttui Kerko Sport Oy:ksi. Yhtiö keskittyi sisä- ja ulkoliikuntapaikkojen kalustamiseen. Sitten Kerko Sport osti jääkiekkokaukaloiden valmistamiseen erikoistuneen Rai-Ta Sport Oy:n.

–Olemme nyt Euroopan johtava kiekkokaukaloiden valmistaja. Olemme toimittaneet yli 2000 kaukaloa eri puolille maailmaa Etelä-Amerikkaa ja Australiaa lukuun ottamatta, Pekka Ahonen kertoo.

Yhtiö toimittaa myös teleskooppikatsomoita, joita valmistetaan Forssan tehtaalla. Esimerkiksi Moskovan uusi jäähalli voidaan teleskooppikatsomon ansiosta muuttaa kätevästi vaikkapa ratsastusareenaksi. Kun alimmat katsomot menevät kasaan, kentän pinta-ala kasvaa merkittävästi.

Kerko Sport on osa Kerko Group -konsernia, joka työllistää lähes 200 henkeä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Latviassa ja Skotlannissa. Konsernin valikoimissa on noin 3000 tuotetta.

Kerko Sport valmistaa Ölstensissä muun muassa koripallotelineitä, lentopallopylväitä, seiväshyppytelineitä ja rekkijärjestelmiä. Porvoon myynti on 7–8 miljoonaa euroa vuodessa ja yhtiö työllistää 20 henkeä.

–Meillä menee kohtalaisen hyvin, ei voi valittaa. Terveyteen ja hyvinvointiin kiinnitetään entistä enemmän huomiota ja liikuntapaikat ovat siinä avainasemassa. Ihmiset muuttavat kaupunkeihin ja tarvitaan uusia kouluja. Siellä on paljon patoutunutta tarvetta, sillä kunnilla on jopa tietyt velvoitteet rakentaa liikuntapaikkoja, Pekka Ahonen toteaa.

Karhun tallin kovia nimiä

Karhun tallissa kilpaili koko Antwerpenin olympialaisten (1920) neloisvoiton tuonut keihäskaarti Jonni Myyrä, Urho Peltonen, Paavo Johansson ja Julius Saaristo.

Jo 1930-luvulla Karhun talliin kuului koko Suomen urheilun eliitti, muun muassa Hannes Kolehmainen ja Paavo Nurmi.

Lontoon olympialaisten (1948) keihäskultaa voittanut Tapio Rautavaara myös työskenteli keihästuotannon laadunvalvojana Kerkkoossa.

Sylvi Saimo meloi kultaa Karhun kajakilla Helsingin olympialaisissa 1952.

Wayne Gretzky ja Jari Kurri pelasivat kiekkoa Karhun varusteissa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut