Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Syömättömyys lihottaa lapsia" – näin nopeasti alakoululaisten paino nyt nousee

TERVEYS Ylipainoisten lasten osuus kasvaa iän mukana. Viidennellä luokalla jo joka kymmenes on ylipanoinen.

Lasten ylipaino on alati kasvava ongelma, ja ylipainoisten lasten osuus lisääntyy jyrkästi ikäluokissa ylöspäin mentäessä.

Syynä ilmiöön saattaa kouluterveydenhoitaja Marja Kinnusen mukaan olla se, että lapsi saa vanhetessaan päättää vapaammin omasta ruokailustaan.

–Omassa työssäni huomaan, että mitä vanhempi lapsi on kyseessä, sitä selkeämmin valikoivuus ruoan suhteen tulee esille, Kinnunen sanoo.

Eka- ja tokaluokkalaiset syövät vielä kiltisti mitä vanhemmat sanovat.

–Vanhemmat lapset alkavat pikkuhiljaa jättämään aamupalan ja kouluruoan pois. Säännöllinen syöminen on kuitenkin yksi painonhallinnan tärkemmistä asioista.

–Illalla kotona saatetaan sitten ahmia ruokaa ja tarttua ensimmäiseen epäterveelliseen sipsipussiin tai suklaalevyyn mikä eteen tulee.

–Myös kaveriporukan paine vaikuttaa vanhemmilla lapsilla: kaverit eivät syö koulussa, joten minäkään en syö.

Kouluterveydenhoitaja Liisa Englund sanoo, että lasten kasvavan ylipainon syynä ovat myös monet elämäntapaamme liittyvät seikat.

– Arkiliikunnan väheneminen, elintarviketeollisuuden pakkauskoot, roskaruoka, energiaa ja sokeria sisältävän ruoan liikakulutus, ruoka-ja päivärytmien epätasapaino, hän luettelee.

Järvenpäässä Mankalan koulussa työskentelevä Englund kertoo, että koulussa on monelta vuodelta prosenttilukuja, jotka kertovat eri ikäluokkien painon kehittymisestä.

Esimerkiksi viime vuonna ensimmäisellä luokalla lievästi ylipainoisia lapsia oli reilut neljä prosenttia, viidennellä luokalla heitä oli reilut 11 prosenttia ja kasiluokalla reilut 13 prosenttia.

–Ne joiden painoprosentti oli yli 40, joka tarkoittaa merkittävää lihavuutta, oli ekalla luokalla kaksi prosenttia, viidennellä luokalla reilut neljä prosenttia ja kahdeksannella luokalla seitsemän prosenttia.

Merkittävästi ylipainoisten lasten määrä on siis lähes nelinkertaistunut ykkösluokasta kahdeksannelle luokalle mentäessä.

Englundin mukaan lievä ylipaino ei aiheuta terveysongelmia, eikä sen seurauksena ohjata jatkotoimenpiteisiin.

–Toki nousujohteiseen painoon on hyvä puuttua, kun ohjauksella saadaan vielä helposti tuloksia aikaiseksi. Varsinainen lihavuus, jolloin painoprosentti on yli 60, aiheuttaa meillä lähetteen erikoissairaanhoitoon, Englund kertoo.

Kun lapsen nousujohteinen paino huomataan, siihen puuttuminen räätälöidään lapsen iän ja tilanteen mukaan.

–Lapsen ylipainoon puuttuminen on yksi vaikeimpia asioita. Se on kuitenkin yleisesti hyvä asia. Sillä, että ulkopuolinen puuttuu tilanteeseen saadaan usein hyviä tuloksia aikaiseksi, sanoo Tuusulassa työskentelevä Marja Kinnunen sanoo.

Tärkein vaikuttava tekijä on lapsen ikä.

–Pienen lapsen kohdalla asia otetaan puheeksi hänen vanhempiensa kanssa, sillä he ovat vastuussa lapsen ruokavaliosta.

Vanhempien kanssa voidaan käydä läpi yleisesti koko perheen ruokavaliota ja miettiä, mitkä kaikki asiat saattavat vaikuttaa siihen, että lapsen paino nousee normaalia enemmän.

Yläkoululaisen tai jopa opiskelijan kanssa voi keskustella ja pohtia yhdessä, miten asiaa lähdetään viemään eteenpäin.

Liisa Englundin mukaan pienempien lasten kohdalla tavoitteena ei ole laihdutus, vaan painonhallinta.

–Taustalla vaikuttavat terveysasiat, kuten esimerkiksi selkeä riski kakkostyypin daibetekseen.

–Jokaisen perheen, lapsen ja nuoren kohdalla on mietittävä, mitä he itse toivovat, ja sen pohjalta lähdetään rakentamaan tukea. Erilaisia menetelmiä ja ohjelmia on lukematon määrä, Englund sanoo.