Kuvat: Ostoskeskus puretaan Helsingissä – "Näin isoa muutosta ei ole ennen tehty"

Kannelmäen ostoskeskuksen purkutyöt alkanevat jo tämän vuoden puolella.

Apteekissa asioinut Tiia Satosalmi-Koponen on huolissaan rakentamisen suuresta määrästä Kannelmäen uudistettavalla ostarilla. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Kannelmäen purettava ja uudelleen rakennettava ostari on Helsingissä vielä harvinaisuus.

Harvinaiseksi uudishankkeen tekee sen koko. Matalat, vanhimmillaan 50-luvun lopussa valmistuneet ostarirakennukset korvataan tiiviisti tontille rakennettavilla kerrostaloilla, kivijalkakaupoilla ja pääosin maan alle sijoitetuilla parkkipaikoilla. Asukkaita tulee 600.

–Näin isoa ostariyhtiön muutosta ei ole ennen tehty, toteaa toimistopäällikkö Tuomas Eskola kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Helsingissä on meneillään muitakin vanhojen ostoskeskuksen muutostöitä, mutta lähimmillään Kannelmäki on Myllypuroa, jossa entisen ostarin tilalle tehtiin vastaavanlainen muutos, mutta pienemmässä mittakaavassa.

Kannelmäessä rakennuttamisesta tulee vastaamaan Pohjola Rakennus Oy Uusimaa, jonka ostarin omistava kiinteistöyhtiö pyysi hankkeeseen mukaan ja laati sen kanssa esisopimuksen. Rakennuttaja on puolestaan tehnyt yhteistyötä kaavoittajan kanssa.

–Tämä on hyvä ja toivottava malli. Näin matkan varrella vahvistetaan, että kaikki tulee huomioitua ja hanke johtaa toteutumiseen, Eskola kertoo.

Ostarin purkaminen alkaa tontin eteläpäästä. Ensimmäiseksi purettavassa osassa sijaitsi muun muassa Posti.

–Jos kaava on syksyllä vahva, lähdemme purkamaan ensimmäistä palaa vielä tämä vuoden puolella, toteaa Pohjola Rakennuksen toimitusjohtaja Kim Bono

Kannelmäkeläiset ovat olleet huolissaan tulevista palveluista. Tätä pohtii myös apteekkiin asioimaan tullut Tiia Satosalmi-Koponen

–Purkaminen herättää vähän ristiriitaisia tunteita. Olen nähnyt suunnitelmat. Rakennuksia on aika paljon. Mitä palveluita jää, varjostavatko talot ja miten yrittäjille käy, pohtii Satosalmi-Koponen.

Suuri osa ostarin nykyisistä palveluista tulee jäämään. Palvelut sijoittuvat ensimmäiseksi rakennettavaan osaan, jonne on tulossa ainakin Alepa, kioski, ravintola Britannia, kahvila ja todennäköisesti myös apteekki, jonka sopimus on allekirjoitusta vaille valmis.

Ostarilla pitkään vaikuttanut Britannia pääsee muuttamaan lähes keskeytyksettä uusiin tiloihin niiden valmistuttua. Apteekki siirtynee rakentamisen ajaksi ostarilla toisaalle.

–Asiakaskunta alueella on hyvin vakiintunutta. Pidän tärkeänä, että apteekki palvelee ostarilla jatkossakin, ettei palveluketju katkeaisi, toteaa uutena apteekkiyrittäjänä syksyllä aloittava proviisori Kirsi Yritys

Ensimmäinen osa valmistunee ehkä vuonna 2018.

–Ostari rakennetaan vaiheittain, koska tärkeintä on, etteivät palvelut katkea, sanoo Britannian omistaja Petri Naumanen

Ostarin kaavamuutos lähti liikkeelle kaupungin aloitteesta. Tontin vuokrasopimus olisi umpeutunut vuonna 2020, eikä kaupunki suostunut jatkamaan maavuokraa ilman tontin kehityssuunnitelmaa.

–Yhtiön osakkaat ovat olleet erittäin tyytyväisiä tähän ratkaisuun. Yrittäjille tarjottiin tiloja uudelta ostarilta. Kaikki halukkaat saivat halutessaan jatkaa, Naumanen toteaa.

Vastaavanlainen tilanne oli Maunulassa. Ostarin vuokrasopimus oli umpeutumassa. Osakkaat eivät kuitenkaan päässeet yhteisymmärrykseen jatkosuunnitelmista. Kaupunki purki lopulta rakennukset viime vuonna, koska ostariyhtiö ilmoitti olevansa varaton.

600 uutta asukasta ja liiketiloja

Kannelmäen vanhan ostarin tilalle rakennetaan 12 kerrostaloa eli asuntoja 600 asukkaalle.

Talot ovat 5–6-kerroksisia ja asuntoja noin 450.

Asuntojen lisäksi katutasoon on tulossa liiketiloja muun muassa kahdelle kaupalle, kioskille, ravintolalle, kahvilalle ja todennäköisesti myös apteekki.

Tiloihin saattaa olla tulossa myös muun muassa kuntosali ja hammaslääkäriasema.

Parkkipaikoista noin 200 sijoitetaan maan alle. Ostarille paikkoja tulee 40 ja kadunvarteen 20 paikkaa.

Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee ostarin kaavaa kesäkuussa ja valtuusto todennäköisesti elokuussa.

Rakentaminen toteutetaan vaiheittain.

Seitsemänvaiheinen rakentaminen päättyy noin viisi vuotta koko työmaan alkamisesta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut