Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kuvat: Ostoskeskus puretaan Helsingissä – "Näin isoa muutosta ei ole ennen tehty"

Kannelmäen ostoskeskuksen purkutyöt alkanevat jo tämän vuoden puolella.

Kannelmäen purettava ja uudelleen rakennettava ostari on Helsingissä vielä harvinaisuus.

Harvinaiseksi uudishankkeen tekee sen koko. Matalat, vanhimmillaan 50-luvun lopussa valmistuneet ostarirakennukset korvataan tiiviisti tontille rakennettavilla kerrostaloilla, kivijalkakaupoilla ja pääosin maan alle sijoitetuilla parkkipaikoilla. Asukkaita tulee 600.

–Näin isoa ostariyhtiön muutosta ei ole ennen tehty, toteaa toimistopäällikkö Tuomas Eskola kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Helsingissä on meneillään muitakin vanhojen ostoskeskuksen muutostöitä, mutta lähimmillään Kannelmäki on Myllypuroa, jossa entisen ostarin tilalle tehtiin vastaavanlainen muutos, mutta pienemmässä mittakaavassa.

Kannelmäessä rakennuttamisesta tulee vastaamaan Pohjola Rakennus Oy Uusimaa, jonka ostarin omistava kiinteistöyhtiö pyysi hankkeeseen mukaan ja laati sen kanssa esisopimuksen. Rakennuttaja on puolestaan tehnyt yhteistyötä kaavoittajan kanssa.

–Tämä on hyvä ja toivottava malli. Näin matkan varrella vahvistetaan, että kaikki tulee huomioitua ja hanke johtaa toteutumiseen, Eskola kertoo.

Ostarin purkaminen alkaa tontin eteläpäästä. Ensimmäiseksi purettavassa osassa sijaitsi muun muassa Posti.

–Jos kaava on syksyllä vahva, lähdemme purkamaan ensimmäistä palaa vielä tämä vuoden puolella, toteaa Pohjola Rakennuksen toimitusjohtaja Kim Bono

Kannelmäkeläiset ovat olleet huolissaan tulevista palveluista. Tätä pohtii myös apteekkiin asioimaan tullut Tiia Satosalmi-Koponen

–Purkaminen herättää vähän ristiriitaisia tunteita. Olen nähnyt suunnitelmat. Rakennuksia on aika paljon. Mitä palveluita jää, varjostavatko talot ja miten yrittäjille käy, pohtii Satosalmi-Koponen.

Suuri osa ostarin nykyisistä palveluista tulee jäämään. Palvelut sijoittuvat ensimmäiseksi rakennettavaan osaan, jonne on tulossa ainakin Alepa, kioski, ravintola Britannia, kahvila ja todennäköisesti myös apteekki, jonka sopimus on allekirjoitusta vaille valmis.

Ostarilla pitkään vaikuttanut Britannia pääsee muuttamaan lähes keskeytyksettä uusiin tiloihin niiden valmistuttua. Apteekki siirtynee rakentamisen ajaksi ostarilla toisaalle.

–Asiakaskunta alueella on hyvin vakiintunutta. Pidän tärkeänä, että apteekki palvelee ostarilla jatkossakin, ettei palveluketju katkeaisi, toteaa uutena apteekkiyrittäjänä syksyllä aloittava proviisori Kirsi Yritys

Ensimmäinen osa valmistunee ehkä vuonna 2018.

–Ostari rakennetaan vaiheittain, koska tärkeintä on, etteivät palvelut katkea, sanoo Britannian omistaja Petri Naumanen

Ostarin kaavamuutos lähti liikkeelle kaupungin aloitteesta. Tontin vuokrasopimus olisi umpeutunut vuonna 2020, eikä kaupunki suostunut jatkamaan maavuokraa ilman tontin kehityssuunnitelmaa.

–Yhtiön osakkaat ovat olleet erittäin tyytyväisiä tähän ratkaisuun. Yrittäjille tarjottiin tiloja uudelta ostarilta. Kaikki halukkaat saivat halutessaan jatkaa, Naumanen toteaa.

Vastaavanlainen tilanne oli Maunulassa. Ostarin vuokrasopimus oli umpeutumassa. Osakkaat eivät kuitenkaan päässeet yhteisymmärrykseen jatkosuunnitelmista. Kaupunki purki lopulta rakennukset viime vuonna, koska ostariyhtiö ilmoitti olevansa varaton.