Vuoden tarjoilija viihtyi keittiössä vain yhden päivän

Vuoden Tarjoilija Taneli Lehtonen työskentelee Ravintola Murussa, eikä hänellä ole sieltä kiire minnekään. Marjatta Sassila

toimitus

Ravintola Murussa ottaa vastaan kohtelias, sopivan hillitty ja hymyilevä mies. Hän on Taneli Lehtonen, vuoden tarjoilija 2016.

Vuoden tarjoilija -kilpailu perustettiin 2013 edistämään tarjoilijoiden työn arvostusta.

–Olen kotoisin Raumalta, missä opiskelin kokiksi. Olin keittiössä päivän, jonka jälkeen sali veti puoleensa. Helsingissä työskennellessäni olen huomannut, että nykyään keittiön ja salin yhteispeli toimii. Keittiössä ymmärretään asiakaspalvelun merkitys. Lautasten kantaminen ei ole vaikeaa, mutta tarjoilu on paljon muutakin, sanoo Lehtonen.

Tarjoilijalla pitää olla ihmisten lukemisen taitoa sekä tilannetajua."

Lehtosen mukaan hyvälle tarjoilijalle tärkeintä on asiakas. Tärkeää on myös, että työvälineet ja työtilat ovat viimeisen päälle kunnossa ennen kuin ravintolan ovet avataan. Se kertoo ammattilaisuudesta ja oman työn arvostamisesta.

–Tarjoilijalla asiakaspalvelun sosiaalisen puolen on tultava itsestään. Tarjoilijalla pitää olla ihmisten lukemisen taitoa sekä tilannetajua. Minulle tämä työ on intohimo. Haluan olla juuri ravintola-alalla, en ole täällä vain tienaamassa.

Tutkiminen jatkuu työajan ulkopuolellakin. Lehtonen haluaa kehittyä ja oppia koko ajan.

Lehtosen erityisosaaminen on viineissä, sillä hän on sommelier, viinien tuntija. Hän on ollut töissä muun muassa Nokassa, Savoyssa, Chez Dominiquessa ja nyt Murussa.

Viiniasiantuntijaksi Lehtonen on kouluttautunut, mutta tarjoilijan työn hän on oppinut tekemällä.

Kilpailua varten Lehtonen harjoitteli työajan ulkopuolella työpaikalla sekä treenasi ja luki myös kotona. Kilpailussa kysyttiin muun muassa menun suunnittelun ja viiden hengen seurueesta huolehtimisen lisäksi klassisia tarjoilijantaitoja, kuten vatitarjoilua ja ruuan liekittämistä. Harjoittelu jatkuu, sillä kisoista palkinnoksi tuli apuraha ja tutustumismatka Torresin viinitilalle.

Lehtosen seuraavat tavoitteet ovat sommelierien SM-kilpailut syksyllä ja ensi vuonna Lahdessa järjestettävät pohjoismaiset tarjoilijakisat.

– Tietoa ja taitoa tulee pitää koko ajan yllä. Asiakkaat ovat hyvin tietoisia nykyään esimerkiksi viineistä. Ei näytä hyvältä, jos asiakas tietää enemmän kuin tarjoilija. Kun ehdin, käyn syömässä muissa ravintoloissa tai juomassa vaikka cocktailin, jotta tiedän, missä mennään.

Ravintola-ala on ottanut isoja harppauksia viime vuosina. Alalle tulee innokkaita nuoria ihmisiä ja eteenpäin mennään kaikilla osa-alueilla. Lehtosen mukaan edellisen sukupolven työ alkaa nyt näkyä. Lehtonen kiittelee alan yhteisöllisyyttä.

– Toivoisin, että Suomessa välillä pysähdyttäisiin miettimään, mitä halutaan tehdä ja mitä maailmalla tapahtuu sen sijaan, että painetaan vaan vauhdilla eteenpäin. Meillä on kaikilla sama maali eli tyytyväinen asiakas.

Teksti: Marjatta Sassila

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
  2. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
  3. Linnanmäen superfani Mika Koivusalolta näyttävä kunnianosoitus 70-vuotiaalle huvipuistolle –  "Herättää tunteita ja sisältää pieniä yllätyksiäkin"
  4. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä
  5. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
  6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
  7. Mari Skool: Koska Katri avautuu viikon riidoista
  8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
  9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
  10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
  11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
  12. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
  13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
  14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
  15. Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
  2. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
  3. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
  4. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
  5. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
  6. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
  7. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
  8. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
  9. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
  10. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
  11. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
  12. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
  13. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
  14. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
  15. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.