Joko maistoit vietnamilaista robustaa? Pienpaahtimo kaivaa maailmalta esiin maukkaimmat kahvit

KAHVI Saako olla kupponen vaikkapa ?

Lasse Wuori on vakuuttunut siitä, että pienpaahtimot löytävät oman asiakaskuntansa hyvien kahvilaatujen ja huolellisen työn ansiosta. Johanna Erjonsalo

Jari Pietiläinen

Haagassa asuva Lasse Wuori vertailee eri kahvilaatuja keskenään kuin maukkaita viinejä.

– Kesäisin suosin raikkaita, hedelmäisiä kahveja, mutta syksyn tullen suklaiset ja pähkinäiset maut miellyttävät enemmän. Kahvissa pitää olla myös bodya, Wuori muistuttaa.

Tarina kahvin taustalla on tärkeä."

Kahvintuntijana Wuoren sanaan voi luottaa taatusti enemmän kuin keskivertoon lattenlatkijaan: hänen oma paahtimonsa Kaffe Obscura Pitäjänmäellä on erikoistunut etsimään maailmalta hienoja papuja, jotka Wuori paahtaa mahdollisimman huolella.

– Minulle on tärkeää tarina pavun taustalla eli pyrin jäljittämään tilaamieni papujen reitin taaksepäin aina sille tilalle tai osuuskuntaan, joka kahvin on tuottanut. Valikoimissa on myös luomupapuja, Wuori kertoo.

Kaffe Obscura toimii vanhassa nappitehtaassa ja entisessä kitarapajassa – myös itse paahtimon tarina on mielenkiintoinen.

Wuori ehti toimia mainoskuvaajana liki neljä vuosikymmentä, kunnes eläkkeelle jäätyään antoi periksi vähitellen kehittyneelle intohimolleen hyvästä kahvista. Syntyi ikioma paahtimo.

– Pidän siitä, että löydän maukkaita, laadukkaita kahvilaatuja. Olen paahtajana enemmänkin keskitien kulkija, ja annan nuorempien paahtajien olla mukana uusissa muotivirtauksissa, Wuori tunnustaa.

– Esimerkiksi viime vuonna kylmäuutettu kahvi kulki trendin aallonharjalla, mutta nyt se ei enää puhuta kahvikansaa yhtä paljon.

ovat päätyneet hankkimaan halpoja kahvipapuja, joiden laatu ei ole moitteeton.

– Silloin helposti sorrutaan siihen, että yritetään peittää papujen makuvirheet paahtamalla kahvi tummaksi. Se ei ole minun tapani, Wuori kertoo.

Hänen mielestään Presidentti ja Juhla-Mokka hallitsevat edelleen kansan mielikuvia hyvästä kahvista – mutta pienten paahtimoiden vallankumous on jo alkanut.

Kaffe Obscuran kaltaiset pienpaahtimot eivät voi hankkia merikontillisen kokoista kahvierää suoraan tuottajilta. Avuksi on otettu esimerkiksi Hampurin, Antwerpenin tai Triesten kahvitukut.

– Tukkurit lähettävät valikoimistaan paahtajille koe-eriä, joiden perusteella paahtaja voi valita omaan ohjelmaansa sopivia kahvilajikkeita.

Kahvierän paahtaminen on tarkkaa työtä: vaikka itse paahtoprosessi kestää keskimäärin vain 12–15 minuuttia, lopputulos on aina kiinni paahtajan ammattitaidosta.

Kun kahvi on paahdettu, se jäähdytetään ja pakataan – ja lopulta kädessä on maukas pussillinen kahvipapuja.

– Ja taatusti on tuoretta, Wuori naurahtaa ja taputtaa paahtokoneen kylkeä.

Helsinki Coffee Festival Kaapelitehtaalla 22.–24. huhtikuuta.

Näin ryhdyt paahtamaan kotikahvia

Kahvinystävät voivat kokeilla kahvin paahtamista kotioloissa.

Hanki mahdollisimman laadukas paahtokone.

Kokeile erilaisia paahtoja pienillä erillä.

Pidä laitteesi puhtaana ja kunnossa.

Opiskele kahvin paahtamista, käy messuilla ja näyttelyissä.

Keskustele muiden kotipaahtajien kanssa ja kuuntele vinkkejä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lukiolaisen tietokone maksaa useita satasia – Helsingin peruskouluissa kannettavan saa lainata kotiin, mutta nettiyhteys on kustannettava itse
 2. Tarkkailijat syynäsivät kesällä Helsinkiä – tätä kaikkea paljastui palvelujen laadusta
 3. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 4. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi
 5. Kaupunki tarjoaa nyt uutta palvelua senioreille – "Ulkoilu on muutenkin tällä hetkellä kovassa nosteessa"
 6. Helsinki vaatinut hallitukselta nopeampaa reagointia koronaan – Päätoimittaja Kannala: Silti toinen aalto yllätti kaupungin terveyspalvelut
 7. Mari Skool: Helsinki osaa sarjamokat
 8. Matkalla kotimaassa: Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin
 9. Kolumni: Nuorille varmistettava koulutuspaikka tai työtä
 10. Lukijalta: Kasvomaskit ilmaiseksi eläkeläisille
 11. Ruokajakelut ja yhteisöruokailut alkavat jälleen – Katso lista jakopaikoista
 12. Päätomittaja Kannala: Koronan toinen aalto yllätti Helsingin kuin lumi autoilijan
 13. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 14. Uudisrakennus 1700 työntekijälle Kalasatamaan valmistui
 15. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 2. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 3. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 4. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"
 5. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 6. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 7. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 8. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 9. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 10. Yhteensä 22 pysäkkiä vähenee Elielinaukion ja Espoon keskuksen väliltä – Uusi runkolinja aloitti liikennöinnin
 11. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 12. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 13. Raidejokeri myllää liikennejärjestelyt uusiksi – Takkatien ja Pitäjänmäentien risteys suljetaan noin kolmeksi kuukaudeksi
 14. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi
 15. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.