Kylppäriin uusi tyyli kaakelimaalillla – katso ennen ja jälkeen -kuvat

REMONTTI Laattojen vaihto ei ole enää ainoa vaihtoehto silloin, kun kylpyhuoneen pinnat kaipaavat kohennusta.

Markus Lehtimäki esittelee kaakelimaalien saatavissa olevat sävyt. Mari Mäkinen

toimitus

Kaakeleiden vaihtaminen ei ole ainoa vaihtoehto silloin, kun kylpyhuone kaipaa uutta ilmettä. Markkinoilla on jo kymmenisen vuotta ollut kaakeleiden maalaamiseen tarkoitettu maalisarja.

Tämä liuotinpohjainen Ronseal-maali on nyt saanut rinnalleen vesiohenteisen V33:n, jonka käyttö on niin helppoa, että sopii maahantuojan mukaan kaikille, joilla pysyy pensseli tai tela kädessä.

–V33:n hajuhaitat ovat alhaisemmat, ja siksi se on sisäkäytössä miellyttävämpi. Se kuivuu nopeammin ja on koostumukseltaan vähemmän valuva, molempia maalisarjoja maahan tuovan järvenpääläisyritys Colornova Oy:n toimitusjohtaja Markus Lehtimäki kertoo.

Kaakelimaalit sopivat kaikkiin kaakeloituihin kylpyhuoneisiin ja keittiön välitiloihin. Väreinä voi valita valkoisen, vaaleanharmaan, tummanharmaan sekä mustanharmaan.

–Suosituin väri seinille on valkoinen ja lattioille tummanharmaa, Lehtimäki kertoo.

Euron siveltimellä ei voi mitenkään saada yhtä hyvää tulosta."

Vaikka kaakelimaalien käyttö on helppoa, on käyttöohjeita muistettava noudattaa tarkasti. Näin varmistetaan haluttu jälki ja pysyvä tulos.

–Tärkein seikka on kaakeleiden esikäsittely. Se on tehtävä aina ja huolellisesti. Vaikka olisi millainen siivousintoilija, niin lattian nurkkiin kertyy levää, ja se voi olla täysin huomaamatonta.

Lattian käsittely tehdään esikäsittelyaineella. Se lisää kaakeleiden pinnan huokoisuutta ja samalla neutralisoi pinnan niin, että se estää maalin halkeilun. Seinäkaakelit puolestaan puhdistetaan soodapohjaisella maalinpesuaineella.

–Se parantaa maalin tarttuvuutta ja poistaa rasvan ilman kaakelin pintaan muodostuvaa kalvoa.

Esikäsittelyn jälkeen on maalin vuoro. Maalia levitetään kaksi kerrosta. Kuivumisaikoja on syytä noudattaa tarkkaan.

–Lattiapintojen kuivuminen kestää kolme tuntia ja seinämaalin kuivuminen 12 tuntia. Syynä suureen aikaeroon on ero maalien koostumuksessa.

Esikäsittelyn ohella on muutama muukin seikka, jotka on maalatessa hyvä huomioida. Kaakelimaalin käyttölämpötila on 12–25 astetta. Lattianlämmitys tulee siis ottaa pois päältä, sillä kuumuus paakkuunnuttaa maalin.

–On myös muistettava se, että kaakelimaaleja ei ole tarkoitettu silikonille, ja silikonit ne pitää poistaa ennen maalausta.

Teipin liima aiheuttaa maalin kanssa kemiallisen reaktion. Siksi rajauksia tehdessä teippiä ei saa liimata tuoreeseen maaliin. Maali kestää teipin vasta 15–20 vuorokauden päästä, jolloin se on kuivunut lopulliseen kovuuteen.

Kun satsaa maaliin, ei siveltimissä enää kannata pihistää.

–Euron siveltimellä ei voi mitenkään saada yhtä hyvää tulosta kuin vaikkapa kymmenen euron siveltimellä, Lehtimäki muistuttaa.

Pitkään maalien kanssa työskennellyt Lehtimäki on kuullut monenlaisia epäilyksiä kaakelimaalien suhteen. Yksi sellainen on se, että maali aiheuttaisi kylpyhuoneeseen niin sanotun kosteussulun.

–Maali ei millään tavoin estä pintoja hengittämästä, toimitusjohtaja korostaa.

Maali pysyy hyvänä vuosia, jos se ei joudu liian kovalle rasitukselle."

Se miten hyvin maali lopulta kaakelin pinnassa kestää, riippuu niin työn huolellisuudesta kuin käytöstä. Lehtimäen mukaan maali pysyy hyvänä vuosia, jos se ei joudu liian kovalle rasitukselle.

–On iso ero käveleekö kylpyhuoneessa työkengissä vai paljain jaloin. Itse maalasin kylpyhuoneen kaksi vuotta sitten. Meillä kylpyhuonetta käyttää seitsemän henkeä, ja maalipinta on yhä täydellinen, Lehtimäki sanoo.

Maali on myös selvästi edullisempi vaihtoehto kuin kaakeleiden uusiminen. Maalaamiselle kertyy hintaa sadasta eurosta ylöspäin, kun kaakeliremontti maksaa useita tuhansia euroja.

Lattiamaali myös ulkokäyttöön

Täysin uusi tuote Suomessa on ulkokäyttöön tarkoitettu lattiamaali.

Vesiohenteinen maali sopii sementille, kivelle ja ulkokiveyksille, mutta ei puupinnoille.

Sillä voi käsitellä muun muassa terassit, parvekkeet, rappuset, kivijalat, kulkualueet ja ovikynnykset.

Maali kestää säänvaihtelua ja rasitusta ja sille luvataan kymmenen vuoden takuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä
 2. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 3. Uimaan pääsee pian Malmilla – Näin muutkin uimahallit avaavat ovensa
 4. Nikke Ankaran seksuaalirikostuomioon ei muutosta hovissa – Uhrin viesti ystävälle: "Ei oo mikää läppä"
 5. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 6. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 7. T24: Kuriiri-elokuva on tosipohjainen tarina Suomen ja Viron välillä mustan pörssin kauppiaan toimineesta suomalaissiivoojasta
 8. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 9. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 10. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 11. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 12. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 13. Suosittu leikkipuisto uusitaan Herttoniemessä – kahluualtaan tilalle vesileikkipaikka, pelaamiseen oma areena
 14. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 15. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 2. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 3. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 4. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 5. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 6. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 7. Nikke Ankaran seksuaalirikostuomioon ei muutosta hovissa – Uhrin viesti ystävälle: "Ei oo mikää läppä"
 8. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 9. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 10. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 11. Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä
 12. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 13. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 14. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 15. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.