Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kylppäriin uusi tyyli kaakelimaalillla – katso ennen ja jälkeen -kuvat

REMONTTI Laattojen vaihto ei ole enää ainoa vaihtoehto silloin, kun kylpyhuoneen pinnat kaipaavat kohennusta.

Kaakeleiden vaihtaminen ei ole ainoa vaihtoehto silloin, kun kylpyhuone kaipaa uutta ilmettä. Markkinoilla on jo kymmenisen vuotta ollut kaakeleiden maalaamiseen tarkoitettu maalisarja.

Tämä liuotinpohjainen Ronseal-maali on nyt saanut rinnalleen vesiohenteisen V33:n, jonka käyttö on niin helppoa, että sopii maahantuojan mukaan kaikille, joilla pysyy pensseli tai tela kädessä.

–V33:n hajuhaitat ovat alhaisemmat, ja siksi se on sisäkäytössä miellyttävämpi. Se kuivuu nopeammin ja on koostumukseltaan vähemmän valuva, molempia maalisarjoja maahan tuovan järvenpääläisyritys Colornova Oy:n toimitusjohtaja Markus Lehtimäki kertoo.

Kaakelimaalit sopivat kaikkiin kaakeloituihin kylpyhuoneisiin ja keittiön välitiloihin. Väreinä voi valita valkoisen, vaaleanharmaan, tummanharmaan sekä mustanharmaan.

–Suosituin väri seinille on valkoinen ja lattioille tummanharmaa, Lehtimäki kertoo.

Euron siveltimellä ei voi mitenkään saada yhtä hyvää tulosta."

Vaikka kaakelimaalien käyttö on helppoa, on käyttöohjeita muistettava noudattaa tarkasti. Näin varmistetaan haluttu jälki ja pysyvä tulos.

–Tärkein seikka on kaakeleiden esikäsittely. Se on tehtävä aina ja huolellisesti. Vaikka olisi millainen siivousintoilija, niin lattian nurkkiin kertyy levää, ja se voi olla täysin huomaamatonta.

Lattian käsittely tehdään esikäsittelyaineella. Se lisää kaakeleiden pinnan huokoisuutta ja samalla neutralisoi pinnan niin, että se estää maalin halkeilun. Seinäkaakelit puolestaan puhdistetaan soodapohjaisella maalinpesuaineella.

–Se parantaa maalin tarttuvuutta ja poistaa rasvan ilman kaakelin pintaan muodostuvaa kalvoa.

Esikäsittelyn jälkeen on maalin vuoro. Maalia levitetään kaksi kerrosta. Kuivumisaikoja on syytä noudattaa tarkkaan.

–Lattiapintojen kuivuminen kestää kolme tuntia ja seinämaalin kuivuminen 12 tuntia. Syynä suureen aikaeroon on ero maalien koostumuksessa.

Esikäsittelyn ohella on muutama muukin seikka, jotka on maalatessa hyvä huomioida. Kaakelimaalin käyttölämpötila on 12–25 astetta. Lattianlämmitys tulee siis ottaa pois päältä, sillä kuumuus paakkuunnuttaa maalin.

–On myös muistettava se, että kaakelimaaleja ei ole tarkoitettu silikonille, ja silikonit ne pitää poistaa ennen maalausta.

Teipin liima aiheuttaa maalin kanssa kemiallisen reaktion. Siksi rajauksia tehdessä teippiä ei saa liimata tuoreeseen maaliin. Maali kestää teipin vasta 15–20 vuorokauden päästä, jolloin se on kuivunut lopulliseen kovuuteen.

Kun satsaa maaliin, ei siveltimissä enää kannata pihistää.

–Euron siveltimellä ei voi mitenkään saada yhtä hyvää tulosta kuin vaikkapa kymmenen euron siveltimellä, Lehtimäki muistuttaa.

Pitkään maalien kanssa työskennellyt Lehtimäki on kuullut monenlaisia epäilyksiä kaakelimaalien suhteen. Yksi sellainen on se, että maali aiheuttaisi kylpyhuoneeseen niin sanotun kosteussulun.

–Maali ei millään tavoin estä pintoja hengittämästä, toimitusjohtaja korostaa.

Maali pysyy hyvänä vuosia, jos se ei joudu liian kovalle rasitukselle."

Se miten hyvin maali lopulta kaakelin pinnassa kestää, riippuu niin työn huolellisuudesta kuin käytöstä. Lehtimäen mukaan maali pysyy hyvänä vuosia, jos se ei joudu liian kovalle rasitukselle.

–On iso ero käveleekö kylpyhuoneessa työkengissä vai paljain jaloin. Itse maalasin kylpyhuoneen kaksi vuotta sitten. Meillä kylpyhuonetta käyttää seitsemän henkeä, ja maalipinta on yhä täydellinen, Lehtimäki sanoo.

Maali on myös selvästi edullisempi vaihtoehto kuin kaakeleiden uusiminen. Maalaamiselle kertyy hintaa sadasta eurosta ylöspäin, kun kaakeliremontti maksaa useita tuhansia euroja.