El Fantin palkittu barista: Hyvän kahvin tekijä tarvitsee tietoa, taitoa ja intohimoa

- Monet asiakkkaamme ovat intohimoisia kotibaristoja. Itsekin aloitin niin, El Fantia ja Sävyä isännöivä Aleksi Kuusijärvi kertoo. Marketta Karjalainen

Marketta Karjalainen

–Juotko kahvia, millaista? Aleksi Kuusijärvi ottaa vieraansa vastaan tärkeällä kysymyksellä.

Katariinankadulle kevään korvalla avatussa El Fantissa kahvi on aina laadukasta: huolella hyvistä raaka-aineista valmistettua.

Omistajakolmikosta Kuusijärvi ja Sanni Sointula, on pärjännyt mainiosti kahvinmaistelu- ja baristakisoissa.

–Harrastuksesta on vähitellen kasvanut kokopäivätyö. Pari vuotta sitten aloimme pyörittää Kalliossa kahvila Sävyä, nyt tuli El Fant ja ryhdyimme osakkaiksi Good Life Coffee -paahtimoon, Kuusijärvi kertoo.

Eteenpäin vievänä voimana Kuusijärven mukaan on intohimo ja halu haastaa itsensä.

–Kahvi on minulle nyt kaikki kaikessa. Vapaa-ajallani katselen internetistä, miten voin parantaa tekemistäni ja mitä maailmalla tapahtuu.

Kahvin valmistaminen on Kuusijärven mukaan muuttunut viiden viime vuoden aikana hurjasti.

Juuri nyt kahvifriikkien suosikki on suodatinkahvi.

El Fantissa tiskin takana on huippubaristatiimi. Myös asiakkaat tietävät paljon kahvista ja kyselevät lisää. Esimerkiksi, mistä kahvi tulee,miltä sen pitäisi maistua ja onko se reilua.

–Tämä kahvi on peräisin Ruandasta. Sen maku on marjainen ja tosi hyvin balanssissa, Kuusijärvi kuvailee valmistamaansa kupillista.

Moni menee El Fantiin kahvin takia, mutta myös ruokapuoli on lyönyt nopeasti läpi.

–Brunssille on jo kahden viikon jono. Myös uusi viinibaarimme alkaa nostaa päätään ja olemme käynnistämässä viinien maahantuontia. Tarjoilemme iltaisin pienten ruoka-annosten lisäksi 7ruokalajin maistelumenuta huippuviinien kaveriksi. Viinipuolesta vastaa yksi omistajista Angel Layos, jolla on viineistä ihan huikea tietämys.Koska meillä on fantastinen kokki, muun muassa Askissa aiemmin työskennellyt Konsta Karvonen, konsepti on hieman paisunut. Lounaat ovat harkinnassa, Kuusijärvi kertoo.

Senaatintorilta Kauppatorille vievä mukulakivikatu on toistaiseksi hiljainen, mutta kesän myötä kulkijoiden määrä kasvaa. Ison lisän vilskeeseen tuo El Fantin seinän takana 13. toukokuuta avautuva Helsingin kaupunginmuseo.

–Tämä on niin makea paikka, ihan uskomaton. Ihan lähellä keskustaa, mutta ihan pois kartalta. Moni ei tästä ole koskaan kuullut, Kuusijärvi hehkuttaa.

Sävyn nuhjuista berliiniläistunnelmaa El Fantista on turha etsiä. Kahvila-viinibaari sijaitsee Elefantin korttelissa yhdessä Helsingin vanhimmista kivitaloista, mutta tila on remontin jäljiltä täysin moderni.

El Fantin ja Sävyn baristoja voi bongata ensi viikonloppuna Helsinki Coffee Festivalien SM-kilpailuissa.

– Jos haluaa oppia, kannattaa mennä katsomaan, miten kilpailijat tekevät kahvia ja maistelemaan. Messuilla on paljon pienpaahtimoita, joiden kahveja voi vertailla. Samalla voi kysellä kaikenlaista, Kuusijärvi vinkkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.