"Kotiopetuksessa olevia vainotaan" – Pahimmillaan uhkana on huostaanotto

Erilaisia kotona tapahtuvaan opetukseen liittyviä erimielisyyksiä puidaan välillä oikeutta myöten.

Suomen Kotiopettajien puheenjohtaja Juhani Paavolainen on vuosia puhunut kotiopetuksen puolesta ja ollut itsekin asiasta oikeudessa. - Kotiopetukseen ei tarvitse olla mitään syytä. - Oppiminen lähtee oppijasta. Mitään uutta ei synny, jos kaikki pakotetaan tekemään sitä, minkä tiedetään perustuvan vanhaan. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Lastensuojeluilmoituksia, pelkoa huostaanotosta tai koulun päätös olla antamatta lapselle koulukirjoja.

Tätävoi pahimmillaan olla arki perheessä, jossa lapsi on kotiopetuksessa.

Suomen Kotiopettajat ry:n puheenjohtajalla, viiden lapsen isällä, Juhani Paavolaisella, on kokemusta jälkimmäisimmästä.

–Kotiopetuksessa olevia vainotaan viranomaisten taholta, toteaa Paavolainen, jonka lapsille koulu ei suostunut aikanaan antamaan oppikirjoja.

Paavolaisten kaikki viisi lasta ovat olleet kouluopetuksen lisäksi myös kotiopetuksessa.

Loviisassa asuessaan koulu ei antanut lapsille oppikirjoja. Asiaa puitiin 2000-luvun alussa hallinto-oikeutta ja korkeinta hallinto-oikeutta myöten. Oikeus ei ottanut kantaa oppikirjoihin Paavolaisen mukaan kaupungin päätöksen muotovirheen takia.

Korkein hallinto-oikeus on kuitenkin toisen oikeustapauksen yhteydessä linjannut, ettei kunnan tarvinnut antaa kotiopetuksessa olevalle oppikirjoja. Samoin todetaan myös opetushallituksen kotiopetusohjeissa.

–Kyseessä on ohje, joka ei perustu lakiin! Jokainen tajuaa, että jos lapsilta otetaan kirjat pois, niin eihän se ole oikein. Mikään laki ei kiellä kuntaa antamasta kirjoja, toteaa Paavolainen ja vetoaa perustuslakiin, jossa mainitaan, että perusopetus on maksutonta.

Paavolaisen mukaan samaisesta asiasta on väännetty opetushallitustakin myöten jo vuosia.

Jopa opetushallituksen omilla sivuilla todetaan myös, että "Mitkään säädökset eivät estä kuntaa antamasta maksuttomia oppikirjoja tai muita palveluja kouluopetukseen osallistumattomalle oppivelvolliselle".

Kotiopetuksella tarkoitetaan tilannetta, jossa oppilas suorittaa oppivelvollisuuttaan järjestetyn perusopetuksen ulkopuolella.

Oikeuteen on vuosien varrella päätynyt joitakin kotiopetukseen liittyviä riitoja, oppivelvollisen valvonnan laiminlyöntiä koskevia oikeudenkäyntejä on enemmän.

Paavolainen on vuosien aikana saanut yhdistyksen puitteissa lukuisia yhteydenottoja vanhemmilta.

–Tiedän myös tapauksia, joissa jo ilmoitus lapsen kotiopetukseen siirtymisestä on ollut syy lastensuojeluilmoituksen tekemiseen. Myös huostaanotolla on uhkailtu.

Suomen Kotiopettajiin kuuluu noin sata jäsentä.

Suomessa on oppivelvollisuus, mutta ei koulupakkoa.

Kotikouluun johtaneita syitä on usein monia, niin myös Paavolaisilla: kiusaamista, koulunkäyntivaikeuksia ja näkemyseroja.

–Kotiopetuksesta on tullut oikeustaistelu, joka kulminoituu jo ihmisoikeuksien puolelle, Paavolainen toteaa ja painottaa, ettei kotiopetukseen tarvitse olla erityisempää syytä.

Helsingissä on tällä hetkellä noin 70 kotiopetuksessa olevaa peruskoululaista, jotka suorittavat oppivelvollisuuttaan vanhempiensa opastuksella. Määrä on pysynyt viime vuosina suhteellisen vakiona, toteaa opetuspäällikkö Marjo Kyllönen

Tutkiva opettaja arvioi kerran vuodessa oppilaan menestymistä ja oppivelvollisen edistymistä.

Koulun tarjoamaa opetusta kotona annetaan sen sijaan ani harvoin. Tällaisia oppilaita on Helsingin noin 36 000 oppilaasta arviolta vain muutama. Syynä on esimerkiksi vakava sairaus, joka estää koulussa käymisen.

Oikeus eväsi opetuksen

Hämeenlinnan hallinto-oikeus hylkäsi toissaviikolla helsinkiläisvanhempien valituksen siitä, ettei koulu tarjoa heidän pojalleen tämän kotona.

Poika, 14, kärsii sisäilman aiheuttamista ongelmista, eikä pysty käymään koulua.

Viime vuoden aikana poika kokeili viittä koulua ja sai kaikista oireita.

Ennen hallinto-oikeuden päätös aluehallintovirasto oli hylännyt vanhempien valituksen.

Koulu eväsi viime syksynä nuorelta koulun antaman opetuksen kotona ja kehotti jatkamaan koulukokeiluita.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut