Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vastaisku trendiopille: Turhakin tavara voi olla tärkeä

JÄRJESTYS Kaikki eivät halua asua ”näyttelykodissa”, sanoo asiantuntija.

Yhä useampi innostuu laittamaan kotinsa järjestykseen trendiopein, joiden mukaan tärkeintä on osata heittää tavaroita pois.

Aivan kaikkia muotifilosofia ei ole vakuuttanut. Yksi heistä on uudelleenkäytön edistämisen eteen vuosia töitä tehnyt Tuovi Kurttio

–Ohje siitä, että vuoden käyttämättä ollut esine pitää laittaa pois, on ihan täyttä soopaa, Kurttio sanoo.

Kierrätyskeskuksen kehitysjohtajan työstä vuorotteluvapaalla oleva Kurttio korostaa, että tavaroita voi säilyttää myös muistoina. Tavaraa ei tarvitse heittää pois, jos sille on oma paikkansa.

Kurttio muistuttaa, että vuosi on pieni aika ihmisen elämässä.

–Jos kesässä ei ole yhtään hellepäivää, ei ihanalle mekolle ole käyttöä. Ei se silti tarkoita, että elokuussa mekko pitäisi heittää mäkeen, koska sitä ei ole käytetty vuoteen. Kaivoin itse tänä keväänä esiin seitsemän vuotta lootassa olleita puuvillaneuleita ja aloin käyttää niitä. Ei ole ollut pitsineuleolo – nyt on, Kurttio vertaa.

Jos tyhjä valkea koti on koko perheen mielestä mukava, niin siitä vaan."

Vanhojen tavaroiden, esimerkiksi vaatteiden, säilyttäminen on Kurttion mielestä myös tulevien sukupolvien huomioonottamista.

–Minusta tulevia sukupolvia varten pitäisi säilyttää muutama lempivaate. Yksi hauskimpia asioita elämässä on nähdä nuorison innostuvan äidin, tädin tai mummon esineistä ja ottavan niitä käyttöön.

Asunnon tyhjentäminen tavarasta periaatteen vuoksi ei saa Kurttiolta ymmärrystä.

Liiasta tavarasta ei pidä vain trendioppien takia huolestua.

–Jos elää 14 neliön asunnossa, niin tavaraa ei sovi paljon, mutta mitä pointtia on tilassa tilan vuoksi. Paitsi jos sattuu pitämään avarasta tilasta. En tiedä, onko tyhjä ja turha tila moraalisesti arvokkaampaa kuin täysi tila.

Kurttio pohtii, että tavarasta luopuminen sopii hyvin yhteen muodissa olevan sisustustrendin kanssa.

–Sisustustyylien kiertokulussa on aina välillä vuorossa tämä skandinaavinen sisustustyyli. En usko, että se sopii kaikille. Jos tyhjä valkea koti on koko perheen mielestä mukava, niin siitä vaan. Epäilen kyllä, ettei lapsilta yleensä edes kysytä.