Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksi poikkeuksellista sähköiskukuolemaa – ”Sähkö voi ’hypätä’ kehoon”

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tietoon tuli viime vuonna kolme sähköiskukuolemaa.

Poikkeuksellisesti kaksi henkilöä kuoli kiivettyään junan katolle.

Aiemmin tällaisia tapauksia on ollut yksi vuodessa tai joka toinen vuosi. Uhrit ovat useimmiten nuoria miehiä.

Junaradoilla ja ratapiha-alueella liikkuminen on vaarallista jo pelkän junaliikenteen takia, mutta junan katolle tai sähköpylvääseen kiipeämisessä on myös sähköiskun vaara. Kuolemaan johtaneen sähköiskun voi saada, vaikkei koskisi johtimiin, sillä ”sähkö hyppää”.

Samanlainen hengenvaara on myös voimalinjojen ja muuntajien läheisyydessä.

Kolmas viime vuoden sähköisku-uhri kuoli liitettyään sähkötyökalun virheellisesti asennettuun kylpyhuoneen valaisimeen.

Tapaus sattui, kun viemäritukosta avannut putkiasentaja liitti sähkötyökalun kylpyhuoneen valaisimen pistorasiaan. Valaisimen johtimet oli asennettu virheellisesti, jolloin pistorasian maadoitusliuskat olivat jännitteisiä.

Sähköiskuun on kuollut vuosittain kaksi neljä ihmistä, ja määrä on pysynyt samana jo parikymmentä vuotta.

Sähkölaitteen tai -laitteiston aiheuttamissa tulipaloissa menehtyi 16 henkilöä. Sähköisku- ja palokuolemat johtuvat useimmiten ihmisten tietämättömyydestä, varomattomuudesta tai virheellisestä toiminnasta.

Sähköiskuun tai valokaareen liittyviä työtapaturmia tilastoidaan vuosittain lähes 600. Tukesin tietoon tulee näistä vain osa, esimerkiksi viime vuonna Tukesiin ilmoitettiin 115 sähkötapaturmaa.

Sähkötapaturmia sattuu myös tutussa ympäristössä, kuten kotona ja puutarhassa.

Usein syynä ovat vioittuneet sähkölaitteet, väärin kytketyt jatkojohdot tai laitteiden väärinkäyttö. Myös ammattitaidottomien tekemät virheelliset sähköasennukset tai itse korjatut sähkölaitteet aiheuttavat vaaratilanteita ja onnettomuuksia.

– Paras keino ehkäistä sähkötapaturmia on käyttöohjeiden noudattaminen, laitteiden hyvä huolto ja kunnossapito sekä kiinteiden sähköasennusten ja sähkölaitekorjausten teettäminen sähköalan ammattilaisilla, neuvoo Tukesin ryhmäpäällikkö Harri Westerlund