Ruohonleikkuuta rajoitetusti, olutpullon voi ojentaa – HS: Teinien kesätöille on paljon rajoituksia

Varusteiden ja koulutuksen on oltava kunnossa, jos alaikäinen tekee kesätöitä. Kuvituskuva. Arkistokuva

toimitus

Alle 18-vuotiaiden on enää turha haaveilla kesätyön saamista, jos paikkaa ole jo löytynyt esimerkiksi kuntien pariviikkoisten työllistämisohjelmien kautta.

Suurin osa muistakin tulevan kesän kesätyöpaikoista alkaa olla täytetty, kertoo Helsingin Sanomat

Lehden mukaan alle 18-vuotiaat työnhakijat ovat kesätöiden löytämisessä kaikkein heikoimmilla.

Työn tekemistä rajoittaa paitsi kokemuksen puute, myös lainsäädäntö.

Esimerkiksi ruohoa ei saa leikata missä tahansa: Alle 18-vuotias ei saa käyttää siimaleikkuria tai moottorikäyttöistä ruohonleikkuria vaarallisissa oloissa kuten esimerkiksi rinteissä tai pensaiden ja ojien vieressä.

16 vuotta täyttänyt saa kuitenkin tehdä tätä, jos hänet on perehdytetty työn vaaroihin ja opastettu miten toimia vaaratilanteessa.

18 vuoden vaatimusperustuusosiaali- ja terveysministeriön asetukseen, joka sallii alle 18-vuotiaille vain erikseen määriteltyjä kevyitä töitä.

Esimerkiksi kaupassa saa työskennellä avustavissa tehtävissä mutta ei valintamyymälän kassalla. Kioskissa saa myydä, mutta ei olutta tai savukkeita – jos mukana ei ole aikuista myyjää.

– Nuori voi esimerkiksi ojentaa pullon, kunhan mukana on myös aikuinen, kertoo johtaja Markku Rautio Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Kaikkein nuorempien teinien töitä asetus rajoittaa vielä enemmän. Esimerkiksi 14-vuotias saa tehdä kevyitä töitä enintään puolet loma-ajastaan.

15 vuotta täyttänyt voidaan ottaa töihin, kunhan koulutodistus on kunnossa, eli nuorion suorittanut oppivelvollisuutensa. Silloinkin on huolehdittava, ettei hän rasitu liikaa, HS kertoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut