Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ryhmävuokraustalon rakentaminen on alkanut Laajasalon Kruunuvuorenrannassa.

A-Kruunu kehittää uudenlaista yhteisöllistä kimppa-asumista, jossa yhdistyy yksityinen asumisen ja sosiaalisen kanssakäyminen. Taustalla ovat muuttuneet kaupunkiasumisen tarpeet. Yhteisöasuminen kiinnostaa tänä päivänä myös iäkkäämpiä asukkaita.

Turumankadulle rakennutettaviin kahteen taloon tulee 49 asuntoa, joista ryhmävuokrausasuntoja on kuusi. Jokaiseen ryhmävuokrausasuntoon tulee neljä asukasta, joiden kanssa solmitaan omat vuokrasopimukset.

– Ryhmävuokrauskonsepti vähentää tarvetta rakentaa yksiöitä. Rakennuskustannukset madaltuvat, koska kalliiden kylpyhuonetilojen ja keittiöiden määrä vähenee. Suurempi vaikutus on kuitenkin sosiaalisella puolella. Ihmiselle on tärkeää, että voi halutessaan olla luontevasti kotona tekemisissä muiden ihmisten kanssa, toteaa tiedotteessa toimitusjohtaja Jari Mäkimattila.

Ryhmävuokrauskonseptiin ollaan kehittämässä toimintamalli, jolla asukkaat voidaan osallistaa asukasvalintoihin. Asiaa viedään eteenpäin yhteistyössä Aran kanssa.

– Soluasunnossa päädytään sattumanvaraisesti asumaan jonkun kanssa, kun taas ryhmävuokrakonseptissa yhteisö ja sen muodostaminen on ensisijaista, korostaa Mäkimattila.

Hankkeen pääsuunnittelijana toimii arkkitehti Tiina Päivilä-Kari Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy:stä.

– Arkkitehtien näkökulmasta tärkeintä oli yhteisöllisyyden mahdollistaminen ja samalla yksityisyyden varmistaminen. Huoneet suunniteltiin erilleen toisistaan, jotta asunnossa voi olla monta samanaikaista toimintoa, eivätkä toiminnot häiritse toisiaan. Keittiö esimerkiksi erotettiin olohuoneesta lasipariovilla, jotta kokkailu ei häiritsisi tv:n katsojia tai toisin päin, Päivilä-Kari kertoo.

Keittiöt suunniteltiin ikkunallisiksi huoneiksi, jotta niihin saadaan tärkeää luonnonvaloa. Keittiöt ovat myös tavanomaista suurempia, jotta niihin mahtuu monta kokkia yhtä aikaa. Kylpyhuoneita on neljälle hengelle tarkoitetuissa asunnoissa kaksi.

– Asuinhuoneisiin haluttiin varmistaa yksityisempi kulku, kenenkään huoneeseen ei mennä sisään esimerkiksi suoraan olohuoneesta. Huoneiden monikäyttöisyyttä haluttiin tukea tekemällä asuinhuoneet päämakuuhuoneen kokoisiksi, jolloin ne voidaan kalustaa myös parisängyllä, toteaa tiedotteessa Päivilä-Kari.

Yhteisöasumiseen suunniteltujen huoneistojen kokonaispinta-ala on 115,5 neliötä.

Kohde valmistuu syksyllä 2021. Lue lisää konseptista täältä.

Asunnot ovat haettavissa kolme kuukautta ennen valmistumista. Vuokra määräytyy Aran ohjeistuksen mukaan kohtuuhintaiseksi. Kohteen urakoi Lujatalo Oy.