Helsingin ravintolajätti muistuttaa Tallinnan 2+2-mallista – ”Meillä on valmius avata terassit heti”

Korona: Ravintolajätti Nohon toimitusjohtaja Aku Vikström uskoo suomalaisiin.

– Valmistaudumme asteittaiseen koronarajoitusten purkuun niin, että meillä on täysi valmius avata kaikki kesäterassit riittävillä pöytien ja tuolien etäisyyksillä toisistaan.

Näin sanoo Suomen suurimman ravintolyhtiön, pörssiyhtö NoHo:n toimitusjohtaja Aku Vikström.

Esimerkiksi Tallinnassa terassit ovat jo nyt auki 2+2-periaatteella. Kaksi per pöytä ja pöytien väli kaksi metriä.

Vikströmin mukaan tilanne ei palaa heti koronan jälkeen entiselleen.

– Ihmisten käyttäytyminen muuttuu joksikin aikaa. Jos katsotaan pidemmälle, eiköhän viimeistään siinä vaiheessa, kun rokote on keksitty ja virus nujerrettu, ihmisten perustarve elämyksiin, viihteeseen ja sosiaalisiin tapahtumiin palaudu ennalleen.

Vappu ja äitienpäivä ovat perinteisesti olleet parasta aikaa ravintoloille. Hän ei jaksa murehtia niiden menettämistä.

– Tässä on jo nyt syntynyt niin iso lovi, ettei yksittäisen juhlapäivän merkitys muuta tilannetta oleellisesti, kuuluu karu arvio.

Helsinkiläisbaari aikoo myydä olutta laimennuskikalla – Valvira: "Vaikuttaa ongelmalliselta"

Tuleeko Suomesta entistä enemmän pikaruokamaa? Käykö niin kuin pariisilaiset pelkäävät, että bistrojen tilalle tulee kansainvälisiä ketjuja?

– Niin ranskalaiset kuin suomalaisetkin asiakkaat haluavat ravintolakokemuksiltaan vaihtelua tilanteesta riippuen. Uskon, että illallinen Savoyssa on edelleen relevantti tapa viettää erityistä iltaa. Yhtälailla kysyntää löytyy tiistai-illan nopeaan ateriaan Friends & Burgerissa.

– Eri asia on sitten talouden syklit. Jos ajaudumme kriisin myötä pidempään lamaan, ja ostovoima on tiukilla, niissä olosuhteissa tyypillisesti pikaruokamarkkina kasvaa.

Hän ei usko, että korona on yökerhojen loppu, mutta yöelämän pirstoutuminen jatkuu.

– Tämä trendi on suurkaupungeissa ollut jo pidempään. Yö- ja viihdemarkkina pirstaloituu, mutta yökerhoillakin on jatkossa kysyntää. Silloin tärkeää on olla se kaupungin ykkös- tai kakkosyökerho – kaupungin koosta riippuen.

Mikä on sitten niin suomalaista, että se kestää koronan?

– Ensimmäisenä minulle tulee mieleen yli 80-vuotiaat ravintolat, kuten Elite ja Savoy, jotka ovat kestäneet sodat ja aiemmat lamatkin. Ravintolakäyttäytymisestä uskon, että suomalaiset istuvat jatkossakin kantaravintoloissaan, laulavat karaokea ja menevät kannustamaan Leijonia ja Huuhkajia ravintolan TV:n ääreen.

Sitten Vikströmillä on vakavaa asiaa, mullistavaa suorastaan, jos ajatellaan aikaa ennen koronaa:

– Kriisin jälkeen olemme valitettavasti siinä tilanteessa, että Suomessa on noin yleensä enemmän halukkaita työntekijöitä kuin työpaikkoja. Meidän pitää toimialana tehdä määrätietoista työtä sen eteen, että saamme nostettua ravintola-alan työntekijöiden palkkoja. Se vaatii kuitenkin tuekseen kasvua ja valtiolta verohuojennuksia.

Helsinkiläisravintola lainaa asiakkailleen piknikpöydät ja -tuolit – "Että ihmiset pääsisivät hetkeksi pois kotoaan"

Ei pahaa, ettei jotain hyvää:

– Tämä kriisi on iskenyt ravintola-alaan kovemmin kuin moneen muuhun. Jos jotain positiivista tästäkin hakee, niin se on myös yhdistänyt toimijoita. Se on luonut yhteenkuuluvuden tunteen niin työnantajien MaRan kuin työntekijöiden PAM:in ja vuokralaisten ja suurimman osan vuokranantajien välillä. Näistä lähtökohdista uskon, että ravintola-alalle syntyy tulevaisuudessa paljon hyvää, Vikström sanoo.

Tylyjä lukuja maan hallitukselle

2,6 miljardin veroja vastaan tukea 500, 350, 150 vai vain 20 miljoonaa?

NoHo:n toimitusjohtaja Aku Vikström muistuttaa, että elinkeino tilittää valtiolle 2,6 miljardia euroa veroja vuodessa 2019. Tieto perustuu 2019 julkaistuun selvitykseen.

– Kalleinta olisi tukea yrityksiä niin pienellä summalla, ettei sillä olisi mitään merkitystä. Nyt pitäisi saada päätöksiä nopeasti. Tällaisessa tilanteessa on vain huonoja vaihtoehtoja, ja pitää uskaltaa valita se vähiten huonoin. Ala on iso työllistäjä ja se on elinvoimaisen kaupunkikulttuurin kulmapala.

Majoitus- ja ravitsemisalan järjestön MaRa:n arvion mukaan nyt tarvitaan 350 miljoonaa suoraa tukea, jotta ala selviää akuutin kriisivaiheen yli. Alunperin esitys oli 500 miljoonaa.

– Tavallisesti ravintoloiden myynti huhti-toukokuussa on yli miljardi euroa – koronakeväänä myynnistä on sulanut yli 90 prosenttia, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

100 alan vaikuttajaa vetosi viime viikolla hallitukseen avoimella kirjeellä, jossa vaadittiin suoria tukia elinkeinolle. Heidän mielestään Business Finland, ELY-keskukset ja Finnvera, eivät sovellu olemassa olevan ravintolatoiminnan tarpeisiin.

Joukossa oli niin suurten kuin pienten ravintolayritysten edustajia sekä isoja ja pieniä tavarantoimittajia.

– Välitön suora tuki on ainoa oikea toimintatapa esimerkiksi Norjan ja Tanskan mallien mukaisesti. Suora tuki auttaa myös työpaikkojen säilymistä. Matkailu- ja ravintola-alahan työllistää Suomessa arviolta 140 000 henkeä, allekirjoittajat muistuttivat.

Ensimmäinen allekirjoittaja Viisi Tähteä -lehden päätoimittaja Eeropekka Rislakki pillahti vielä viikonloppuna kuultuaan hallituksen kaavailemasta 20 miljoonan tuesta.

Syypääksi alan nöyryyttämiseen hän osoittelee keskustapuoleen ja raittiusväen, jota vasemmisto komppaa.

– 20 miljoonan tukisumma tarkoittaa käytännössä 1 800 euroa tukea per ravintola. Imekää parsaa kepulaiset!

– Ravintolat ja pienet laatutuottajat muodostavat kumppanuuden, johon ravintoloiden tappolinja osuu raskaasti.

– Ministeri Katri Kulmunin ravintoloiden tappolinja aiheuttaa sen, että on turha tulla kertomaan, että lautasella pitää olla kotimaista ruokaa.

– Ravintoloiden teurastus tarkoittaa myös ”pellolta pöytään”-ketjun deletoimista, mikä johtaa maatalouden tappioihin, maatalousyritysten konkurssiaaltoon sekä työttömyyteen alkutuotannossa, Rislakki tylyttää.

Helsinkiläinen ravintola käytti koronan tarjoaman tilaisuuden hyväkseen – yrittäjä: "Tein 30 000 euron päätöksen nopeasti"

Kallion ikävöity suosikkiravintola avasi uudessa osoitteessa – "Ensimmäinen päivä ylitti odotukset reilusti"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut