Vanhukset alkoivat pyytää it-tukea apuun etäjumpassa – "Tämä kysymys on ihan kauhutilanne"

Digituki: Helsingin ikäihmiset käyttävät älylaitteita yhä rohkeammin. Etäjumpasta tuli suosittua.

”Tarvitsen opastusta ruokaostosten tekemiseen netissä.”

”Kuinka saan videoyhteyden työväenopiston etäjumppaan?”

”Miten tehdään sähköinen allekirjoitus verkkopankissa?”

Nämä ovat esimerkkejä avunpyynnöistä, joita ihmisiltä on tullut korona-aikana Helsingin kaupungin pitämään etädigitukeen.

– Videoneuvotteluissa käytettävien Zoomin ja Skypen käyttöön on helppo antaa ohjeet puhelimenkin kautta. Verkkopankki voi olla vaikeampi, koska pankkien ohjelmat ovat erilaisia. Olen saanut kuitenkin annettua tarvittavat ohjeet, sanoo it-tukihenkilö Juha Kajovalta.

”Miksi tietokone ei käynnisty. Miten saan nettiyhteyden päälle?”

– Näitä kysymyksiä pelkään etätuessa eniten, kun en pääse näkemään laitetta. Se on ihan kauhutilanne. Netin toimimiseen voi vaikuttaa miljoona asiaa.

Ennen koronaa Kajovalta auttoi Malmin toimintakeskuksen asukastalolla noin 130 ihmistä kuukaudessa. Tukipyynnöt tulivat suurimmaksi osaksi noin 70-vuotiailta helsinkiläisiltä. Kajovalta sanoo, että he käyttävät älylaitteita rohkeasti, mutta kaipaavat usein vahvistusta oikean valinnan tekemiseen tai nappulan painamiseen.

– Olen ylpeä ikääntyvästä ryhmästä. He ovat ottaneet digitalisaation hienosti vastaan ja ovat valveutuneita. He uskaltavat kokeilla laitteita, eivätkä pelkää että ne menevät rikki. Tietokoneita ei nähdä enää pakollisena pahana.

Helsingissä asuu kuitenkin paljon ihmisiä, jotka eivät ole koskaan asioineet esimerkiksi verkkopankissa. Koronarajoitusten vuoksi palvelua on vaikea saada kasvotusten.

– Täytyy muistaa se puoli, jotka syrjäytyvät tämän takia. Yritämme auttaa digituessa hyvin matalalla kynnyksellä. Jos ihminen syrjäytyy, tulee eteen muitakin ongelmia, Kajovalta kertoo.

Kauppakeskus Kaaressa perjantaina ostoksilla ollut Ritva Wright, 75, kertoi käyttävänsä älylaitteiden videoyhteyksiä muun muassa jumppaan osallistumiseen ja synttärionnitteluihin.

– En ole tarvinnut apua niiden käyttöön, Wright sanoo.

Ritva Nyqvist, 73, pärjää ilman videoyhteyksiä.

– Tarvittaessa saisin apua lapsiltani, jos yhteyksiä joskus haluaisin käyttää.

Maahanmuuttajat ovat senioreiden jälkeen toiseksi suurin digituen käyttäjäryhmä. Myös työikäiset ja nuoret jättävät tukipyyntöjä. Esimerkiksi aikuisopiskelijat saattavat pyytää apua muun muassa Wordin käyttöön.

– Sanotaan, että nuoret ovat diginatiiveja. Se ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi virastoasiointi diginä on vaikeampi paikka, vaikka osaisi älypuhelinta käyttää. Nuoret lähestyvät digitukea useimmin nuorisotaloilla, sanoo pedagoginen informaatikko Katja Jokiniemi Itäkeskuksen kirjastosta.

Puhelimeen livahtaneet haittaohjelmat ovat usein toistuva ongelma.

– On voinut käydä niin, että on luotettu kaveriin, joka on asentanut ohjelmia puhelimeen. Sitten tullaan kertomaan että koko puhelin sekosi. Digituessa me sitten poistamme ohjelmat ja asennamme puhelimen normaaliin tilaan, Juha Kajovalta sanoo.

Kankea käynnistys

Etätuki

Helsingissä on noin 150 digituen toimipistettä, joissa apua annetaan kaupungin mukaan kymmeniä tuhansia kertoja vuodessa. Huhtikuun puolivälissä alkaneen etätuen osalta on ollut hiljaisempaa.

– Ihmiset eivät ole tätä vielä löytäneet. Helsingin kaupungilla on yli 50 työntekijää, jotka ovat antamassa apua. Lisäksi on vapaaehtoisia, it-tukihenkilö Juha Kajovalta sanoo.

Helsingin kaupungilla uskotaan, että etätukea jatketaan koronan jälkeen.

– Kuuma kysymys on ollut jo aiemmin se, miten auttaa heitä, jotka eivät pääse liikkeelle kotoa. Olemme tuskailleet kenen tehtävä on mennä kotiin. Kotihoito käy kodeissa, mutta ei välttämättä osaa auttaa digiasioissa, sanoo pedagoginen informaatikko Katja Jokiniemi.

Digituki auttaa etänä Helsinki-infon puhelinnumerossa 09 310 11 111.

Tarkemmat ohjeet verkkosivulta Digineuvonta.hel.fi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut