"Aika kevyesti ollaan uhraamassa nuoret sukupolvet" – Osmo Soininvaara: Terveys ensin tarkoittaa, ettei taloutta saa julkisesti ajatella

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä THL tiedottivat maanantaina, että koronavirusepidemia on hidastunut voimakkaasti Suomessa ja "nykytilanne mahdollistaa keskustelun rajoitusten osittaisesta höllentämisestä".

Esimerkiksi opettajien ammattijärjestö OAJ on vaatinut koulujen avaamista seuraavan kerran vasta syksyllä.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) twiittasi eilen, että rajoituksia voidaan jatkaa 13. toukokuuta jälkeen vain, mikäli niille on osoitettavissa välttämätön tarve.

Jotkut ovat väläytelleet erilaisten rajoitusten jatkamista jopa vuoteen 2021, kunnes koronaan olisi mahdollisesti saatavilla rokote.

Helsinkiläinen pitkän linjan poliitikko ja tietokirjailija Osmo Soininvaara (vihr.) pohti maanantaina julkaisemassaan blogikirjoituksessa, että "lockdownin" jatkaminen syksyyn 2021 kaatuu taloudelliseen mahdottomuuteen sekä ihmisten kyllästymiseen.

– Yleinen mielipide tuomitsee kaikki, jotka yrittävät yhtään optimoida tilannetta talouden ja terveyden välillä. Terveys ensin tarkoittaa tällä kielellä, ettei taloutta saa julkisesti ajatella, Soininvaara kirjoittaa.

Hänen mukaansa ne, jotka kuvittelevat, että terveys ohittaa aina talouden, eivät tunne lainkaan tilannetta budjettirajoitusten alaisessa terveydenhuollossa.

– Jonkin arvion mukaan nykyiset rajoitustoimet maksavat viisi miljardia euroa kuukaudessa, joten syksyyn 2021 mennessä laskua kertyisi 90 miljardia euroa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että koko terveydenhuolto maksaa 20 miljardia euroa, valtion ja kuntien perimien erilaisten tuloverojen tuotto on 30 miljardia vuodessa.

– Yhdeksänkymmenen miljardin menetys tarkoittaa hyvinvointiyhteiskunnan täydellistä tuhoa, Soininvaara jatkaa.

Hän toteaa, että syrjäytyminen tulee lisääntymään.

– Aika kevyesti ollaan uhraamassa nuoret sukupolvet. Koulujen etäopetuksessa pärjäävät hyväosaisten perheiden lapset.

– Työttömyyden nouseminen pitkälti yli puolen miljoonan tietää sitä, että nuorten on vaikea päästä työelämään.

Lue myös: Evan johtaja Emilia Kullas ei asettaisi taloutta ja terveyttä vastakkain: "Hätäjarrusta on vedetty ja jossain vaiheessa on mietittävä, miten siitä voidaan hellittää"

Soininvaaran mukaan näyttäviin rajoituksiin on päättäjillä ollut myös populistinen paine.

– Moni uskoo, että mitä pahemman makuinen lääke, sitä tehokkaampi se on, hän huomauttaa.

Suomessakin keskusteluissa vaadittiin aiemmin kovaan ääneen ulkonaliikkumiskieltoa. Soininvaaran mukaan käytäntö on jo osoittanut, ettei se olisi ollut tarpeen.

– Nyt on enemmän tietoa ja siksi on mahdollista purkaa kustannustehottomia rajoituksia – niitä, joiden hinta on suuri ja hyödyt vähäisiä, Soininvaara kommentoi blogissaan.

Lue myös: Lääkäri Ylelle: "Mikään aiemmin tunnettu virustauti ei ole ollut samanlainen" – nuorimmat koronatehohoidossa 30-vuotiaita

Koulut pitäisi Soininvaaran mukaan avata heti vapun jälkeen eikä vasta 13. toukokuuta.

– OAJ on esittänyt, että vaikka korona on vaaraton lapsille, se voi olla vaarallinen opettajille. Siksi koulut on pidettävä suljettuina – jos OAJ on looginen, se vaatii kouluja pidettäväksi suljettuina puolitoista vuotta. Todettakoon, että OAJ:n solidaarisuus ei ulotu kaupan kassoihin, jotka kohtaavat työssään paljon enemmän ihmisiä, Soininvaara sivaltaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut