Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sarjakuristaja Michael Penttilä tuomittiin elinkautiseen – Neljännen naisuhrinsa mies surmasi alppiharjulaisessa asunnossa käsin, nahkavyöllä ja sukkahousuilla

Helsingin hovioikeus tuomitsi tiistaina naisten sarjakuristajana tunnetun Michael Penttilän elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta.

Penttilän viimeisin murha tapahtui vuoden 2018 huhtikuussa Helsingin Alppiharjussa, kun Penttilä surmasi jälleen naisen kuristamalla. Penttilä oli vaatinut, että hänen katsotaan syyllistyneen

murhan asemasta tappoon. Vaatimustaan mies oli perustellut sillä, että teko ei ollut

suunnitelmallinen, se ei ollut osoittanut erityistä raakuutta tai julmuutta eikä teko ollut ollut myöskään kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Penttilä surmasi uhrinsa erityisen raa'alla ja julmalla tavalla. Hovioikeus piti tekoa törkeänä. Surma oli oikeuden mukaan tapahtunut käsin, nahkavyöllä ja sukkahousuilla, kun Penttilä oli saapunut naisen asunnolle ja tämä oli tunnistanut Penttilän julkisuudessakin olleeksi sarjakuristajaksi.

Hovioikeus katsoi, että useamman tekovälineen käyttäminen osoittaa Penttilässä sitkeää surmaamispyrkimystä, vaikkakin osa tapahtumien kuluista jäivät epäselviksi. Nainen oli tilanteessa puolustuskyvytön. Teon jälkeen Pentillä laittoi naisen puhelimen roskiin ja poistui asunnosta vasta muutama vuorokausi teon jälkeen.

Teko paljastui sen jälkeen, kun huoltomies meni asuntoon ilmoitetun hajuhaitan vuoksi. Vasta toisella käyntikerralla huoltomies huomasi naisen sängyn alta pilkottavan käden.

Kyseinen henkirikos oli sarjakuristajan neljäs. Kaikki aiemmatkin henkirikokset ovat tapahtuneet kuristamalla. Kaikissa tapauksissa rikoksen uhrina on ollut lapsi tai nainen. Yksi urheista oli Penttilän oma äiti.

Hovioikeus määräsi tiistaina Penttilän lisäksi suorittamaan valtiolle 80 euron rikosuhrimaksun sekä 1 808,43 euroa oikeuslääketieteellisestä ruumiinavauksesta. Sarjakuristaja määrättiin maksamaan asunnon siivous-, hautaus- ja muita kuluja, kuten korvauksia henkisistä kärsimyksistä yhteensä yli 18 000 euroa.

Hovioikeus päätti tiistaina myös, että takavarikoitu Samsung-merkkinen puhelin, putki- ja muovikassi, jossa oli vaatteita, määrätään palautettavaksi Penttilälle.

Hovioikeus määräsi viime kesänä antamassaan välituomiossa Penttilän mielentilan tutkittavaksi. Penttilän on katsottu olleen teon aikana syyntakeinen.