Sarjakuristaja Michael Penttilä tuomittiin elinkautiseen – Neljännen naisuhrinsa mies surmasi alppiharjulaisessa asunnossa käsin, nahkavyöllä ja sukkahousuilla

Sarjakuristaja Michael Penttilä tuomittiin Helsingin hovioikeudessa tiistaina elinkautiseen vuonna 2018 Alppiharjussa tapahtuneesta naisen surmasta. Päivi Tuovinen
Sanna Jompero

Sanna Jompero

Helsingin hovioikeus tuomitsi tiistaina naisten sarjakuristajana tunnetun Michael Penttilän elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta.

Penttilän viimeisin murha tapahtui vuoden 2018 huhtikuussa Helsingin Alppiharjussa, kun Penttilä surmasi jälleen naisen kuristamalla. Penttilä oli vaatinut, että hänen katsotaan syyllistyneen

murhan asemasta tappoon. Vaatimustaan mies oli perustellut sillä, että teko ei ollut

suunnitelmallinen, se ei ollut osoittanut erityistä raakuutta tai julmuutta eikä teko ollut ollut myöskään kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Penttilä surmasi uhrinsa erityisen raa'alla ja julmalla tavalla. Hovioikeus piti tekoa törkeänä. Surma oli oikeuden mukaan tapahtunut käsin, nahkavyöllä ja sukkahousuilla, kun Penttilä oli saapunut naisen asunnolle ja tämä oli tunnistanut Penttilän julkisuudessakin olleeksi sarjakuristajaksi.

Hovioikeus katsoi, että useamman tekovälineen käyttäminen osoittaa Penttilässä sitkeää surmaamispyrkimystä, vaikkakin osa tapahtumien kuluista jäivät epäselviksi. Nainen oli tilanteessa puolustuskyvytön. Teon jälkeen Pentillä laittoi naisen puhelimen roskiin ja poistui asunnosta vasta muutama vuorokausi teon jälkeen.

Teko paljastui sen jälkeen, kun huoltomies meni asuntoon ilmoitetun hajuhaitan vuoksi. Vasta toisella käyntikerralla huoltomies huomasi naisen sängyn alta pilkottavan käden.

Kyseinen henkirikos oli sarjakuristajan neljäs. Kaikki aiemmatkin henkirikokset ovat tapahtuneet kuristamalla. Kaikissa tapauksissa rikoksen uhrina on ollut lapsi tai nainen. Yksi urheista oli Penttilän oma äiti.

Hovioikeus määräsi tiistaina Penttilän lisäksi suorittamaan valtiolle 80 euron rikosuhrimaksun sekä 1 808,43 euroa oikeuslääketieteellisestä ruumiinavauksesta. Sarjakuristaja määrättiin maksamaan asunnon siivous-, hautaus- ja muita kuluja, kuten korvauksia henkisistä kärsimyksistä yhteensä yli 18 000 euroa.

Hovioikeus päätti tiistaina myös, että takavarikoitu Samsung-merkkinen puhelin, putki- ja muovikassi, jossa oli vaatteita, määrätään palautettavaksi Penttilälle.

Hovioikeus määräsi viime kesänä antamassaan välituomiossa Penttilän mielentilan tutkittavaksi. Penttilän on katsottu olleen teon aikana syyntakeinen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut