Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläisbaari aikoo myydä olutta laimennuskikalla – Valvira: "Vaikuttaa ongelmalliselta"

Helsinginkadun Panema-ravintola kertoo myyvänsä torstaista lähtien olutta mukaan myös tuopeissa.

Ratkaisu on poikkeuksellinen, koska tähän asti ulosmyyntiluvan saaneet ravintolat ovat voineet myydä vain pulloja tai tölkkejä.

Paneman ja tuusulalaisen Cool Head -panimon mielestä tuoppien ulosmyynti on sallitua, koska kyseiset slushie-oluet laimennetaan 2,8 prosenttiin. Heidän tulkintansa mukaan kyseessä on silloin elintarvike, jonka myynti on vahvempia alkoholijuomia vapaampaa.

Laimentamiseen käytetään muun muassa hedelmiä. Osa juomasta menee lisäksi jäähilekoneen läpi.

– Laimennettavat oluet ovat alkoholin tilavuusprosentiltaan pääosin 5 prosenttisia. Myytävien juomien alkoholin tilavuusprosentti saadaan laskettua alle 2,8 prosenttiin lisäämällä niihin vähintään 45 prosenttia hedelmää juoman kokonaistilavuudesta, sanoo Paneman toimitusjohtaja Pietari Kruus Helsingin Uutisille.

–  Aivan kuten virvoitusjuomia, smoothieita tai kahvia myytäessä, myös näitä voidaan myydä täysin avoimiin astioihin, Kruus kertoo.

Alkoholilupia valvovan Valviran mukaan laimennus ei vaikuta riittävältä.

– Jos juoma sisältää yli 1,2 tilavuusprosenttia alkoholia, se on alkoholilain mukaan alkoholijuoma. Alkoholijuomaa saa alkoholilain mukaan myydä vähittäismyynnissä vain valmiiksi täytetyissä suljetuissa pakkauksissa. Alkoholijuoman astiointi taas edellyttäisi alkoholijuomien valmistuslupaa. Eli kyllä tämä ongelmalliselta toimintamallilta vaikuttaa, sanoo Valviran ylitarkastaja Aleksi Halme.

Halme korjasi myöhemmin, että hänen tulkintansa oli vihreellinen.

Valvira ei valvo yksittäisiä vähittäismyyntipaikkoja, mutta sen tehtäviin kuuluu aluehallintovirastojen ohjaus myös vähittäismyynnin osalta.

Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kerrotaan, että avi on ollut yhteydessä ravintoloitsijaan ja selvittää asiaa.

Juttua muokattu 28.4. klo 21.45: Lisätty avin kommentti.

Juttua muokattu 30.4. lisätty tieto Valviran virheellisestä tiedosta.