Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus kiistää laimennetun käsidesin käytön

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus kiistää tiedot, että sairaanhoitopiirissä olisi käytetty laimennettua käsihuuhdetta. Käytettyjen käsihuuhteiden nestemäisempi koostumus on Husin tiedotteen mukaan johtunut geeliytymisaineen puuttumisesta ja tuoksu on voinut olla erilainen, koska denaturointiaine on muuttunut.

Käsihuuhteiden tehoaineisiin ei sen sijaan ole valmistajien ja tavarantoimittajien mukaan tullut muutoksia, eli tuotteiden teho on pysynyt muutoksista huolimatta ennallaan. Tuotteiden denaturointi on toteutettu Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran määräysten mukaisesti. Koronavirustilanteen aiheuttama kysynnän kasvu on johtanut käsihuuhteiden kohdalla siihen, että tuotteiden koostumuksessa ja pakkauksissa on huomattaviakin muutoksia.

Husin tiedote vastaa Ylen MOT-ohjelmassa 27. huhtikuuta esitettyyn väitteeseen, että Husissa käytössä olevia käsihuuhteita on laimennettu.

Husissa henkilökuntaa on ohjeistettu säästämään käsihuuhteiden pumppupulloja, jotta niitä voidaan täyttää, koska epidemian alkuvaiheessa käsihuuhdetta oli saatavilla vain kanistereissa. Uudelleenpullotus on tiedotteen mukaan tapahtunut asianmukaisella tavalla.

Husissa on myös valmiudet käsihuuhteiden omavalmistukseen, mutta tätä ei ole tarvinnut tähän mennessä käynnistää.