Suomen markkinoiden suurimmat merkkivaatteiden second hand -verkkokaupat Emmy ja Rekki ostavat ja myyvät lähes uudenveroisia vähän pidettyjä laadukkaita merkkejä verkossa. Molemmilla yrityksillä on tuhansia eri merkkejä myynnissä, mutta pikamuotia ja markettivaatteita kaupat eivät myy.
– Merkkejä löytyy Adidaksesta Armaniin, kertoo Emmyn toimitusjohtaja Petra Luntiala.
Sekä Emmyssä että Rekissä suomalaiset merkit, kuten Nanso, Marimerkko Nosh, Uhana ja Papu, käyvät erityisen hyvin kaupaksi.
Liiketoimintaidea perustuu vaatteiden elinkaaren pidentämiseen, vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen. Markkinoiden odotetaan jopa kaksinkertaistuvan viiden vuoden kuluessa.
Rekin toimitusjohtaja Bertta Häkkinen ja Emmyn toimitusjohtaja Petra Luntiala painottavat, että second hand-merkkivaatteiden verkkokauppaa ei voi verrata nettikirppiksiin.
– Meillä sekä myyjä että ostaja saavat täyden palvelun ilman nettikirppisten työllistäviä ja ennalta arvaamattomia sattumuksia. Myyjän lähettäessä vaatteet ne käsitellään huolellisesti, listataan myyjän vaatteet, tarkistetaan laatu, mitataan koko, huolehditaan tuotteen puhtaudesta, otetaan valokuvat ja hoidetaan markkinointi, myynti sekä ostosten lähettäminen uudelle omistajalle, Luntiala listaa.
Tuotteet ovat lähes uudenveroisia. Rikkinäisiä, likaisia tai pikamuotivaatteita ei myyntiin lähde. Myymättömät vaatteet päätyvät hyväntekeväisyyteen tai takaisin asiakkaalle.
Sama prosessi käydään läpi myös Rekissä. Vaate- ja asustemyynnissä mikään tuote ei varsinaisesti ole muita kysytympi.
– Housut, paidat, mekot, kengät, laukut ja lasten vaatteet. Siinä ehkä suosituimmat. Miesten vaatetuksessa menevät samoin housut ja paidat. Myymättä jää eniten miesten pukuja, Luntiala kuvailee.
Rekin Häkkinen kertoo, että keväällä erityisesti kevättakit ja trenssit ovat kysyttyjä, kesää kohden etsitään valmistujaismekkoja ja vaikka festarivaatteita. Myös sisään ostetaan vastaavia tuotteita.
Häkkinen kertoo, että tämän kevään ja kesän markkinoinnissa on käytetty luovuutta.
– Tilanteen vuoksi ideat vaatekollaaseihin pitää olla karanteenin sävyttämään elämään sopivia.
Koronavirustilanne on näkynyt myös verkkokauppojen myynnissä. Häkkinen kertoo, että poikkeustilan alkuun nähtiin pieni notkahdus, mutta maaliskuun lopussa todettiin, että yritys oli tehnyt alkuvuotta paremman tuloksen. Yrityksissä huolehditaan hygieniasta erityisen tarkasti koronaviruksen aikaan.
– Vuodenaika kuitenkin vaihtuu ja ihmisillä on myös enemmän aikaa siivota viikonloppuisin vaatekaappeja. Kulutustottumukset muuttuvat yhä vastuullisemmaksi, uskoo Luntiala.