Helsingin Lauttasaareen rakennettiin luonnonläheinen päiväkoti  – "Lapset ovat tykänneet paljon"

Sisäpihan leikkiparvekkeelta on silta pihalle. Pihan kasvillisuutta on suojattu ja säästetty mahdollisimman paljon. Arkkitehtitoimisto Luutonen Oy
Jukka Hämäläinen

Jukka Hämäläinen

Uuden päiväkoti Lauttasaaren ja Daghemmet Drumsön tilat saavat kehuja päiväkodin henkilökunnalta ja lapsilta. Isokaari 30:een kaupungin rakennuttama talo on ollut käytössä reilut kaksi viikkoa.

Rakennuksen suunnittelua inspiroi poikkeuksellisen hieno tontti kallioineen ja mäntyineen. Sisäpihan leikkiparvekkeelta on silta pihalle. Luontoa säästettiin mahdollisimman paljon ja suuren piha-alueen leikkipaikat ja luontopolut on sijoiteltu ympäristön ehdoilla, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Päiväkotien johtajat Pia Kingo ja Aino Ezzat-Agha kertovat yhdessä tuoreista tunnelmista uusissa tiloissa: – Tämä on upea rakennus, kaunis ja moderni. Aivan mahtava luonnonpiha, josta lapset ovat tykänneet paljon. Pihalla lapset tekevät pieniä retkiä, leikkivät, pelaavat sählyä ja ajavat pyörillä. Erilaisia toimintoja on paljon.

Päiväkotien johtajat ovat kokeneet, että talon koko pituudelta kulkevan keskustilan luonnonmateriaalit tuovat rauhallisuutta ja jopa hiljaisuuden tunnetta taloon. Eteis- ja leikkitilojen rytmittämä yhtenäinen keskustila on verhoiltu vaalealla massiivipuulla. Päiväkodeilla on talossa yhteinen juhlasali, ateljee ja henkilökunnan kahvihuone.

Kadun suuntaan rakennus luo tiilimuurimaisen suojaavan seinämän, jota puhkovat suuret ikkunat. Pihan puolelta rakennus on vahvemmin yhteydessä lähiluontoon. Vaaleisiin katoksiin ja parvekkeisiin on asennettu puualapinnat. Toisessa kerroksessa on 70 metriä pitkä leikkiparveke.

Päiväkoti tarjoaa tilat 160 suomenkieliselle ja 90 ruotsinkieliselle lapselle.

Rakennuksen pääsuunnittelijana toimi arkkitehti Antti Luutonen. Rakennuksessa on taiteilija Maija Luutosen tekemä kolmiosainen taideteos, johon kuuluvat juhlasalin seinän iso tekstiilityö, porrashuoneiden valoteokset ja pihan siirtolohkareisiin hakatut kuviot.

Alun perin tavoite oli avata päiväkoti reilusti aikaisemmin. Kaupunki joutui järjestämään ylimääräisen pääurakoitsijan hankintakierroksen, koska ensimmäisen pääurakoitsijan urakkasopimus piti purkaa työmaan jo käynnistyttyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut