Tuska kasaa taideteoksista poltettavaa kokkoa – monumentti poltetaan kaikessa hiljaisuudessa kaupunkilaisten nukkuessa

Asdama Hel on yhteisöllinen taideprojekti, jolla tuskan pitäisi helpottaa. Tuska Art & Design
Jukka Hämäläinen

Jukka Hämäläinen

Helsingin Suvilahteen kohoaa huhti–toukokuun aikana monumentti, johon kuka tahansa saa jättää kädenjälkensä. Lopulta teos poltetaan.

Yhteisöllinen ASDAMA HEL -teos vastaa poikkeuksellisten aikojen korostamaan tarpeeseen kokea yhteenkuuluvuutta ja tehdä yhdessä merkityksellisiä asioita. Ihmiset eivät voi kokoontua, mutta ajatukset, ideat ja esineet voivat, projektin tiedotteessa kerrotaan.

– Joskus voi olla hyväksi polttaa kuona-aines pois ajatuksista ja mielestä. ASDAMA HEL antaa siihen konkreettisen mahdollisuuden. Haastamme ihmisiä luovuuteen ja rohkeuteen käsitellä yksinäisyyttä, pelkoa, turhautumista ja tuskaa vapaasti yhteisönä, Tuska-festivaalin kanssa samaan perheeseen kuuluvan Tuska Art & Designin pääsuunnittelija Jenni Kääriäinen kertoo.

Lähes kuukauden ajan rakentuvan monumentin kokoamiseen innostetaan videoilla, jotka ohjeistavat kotona tehtäviin pieniin taide- ja käsityöprojekteihin. Teos avautuu Suvilahdessa vappuaattona 30. huhtikuuta, ja samalla julkaistaan videosarjan ensimmäinen osa.

Omat projektinsa saa vaivihkaa viedä Suvilahteen osaksi monumenttia, jonka rakentumista seurataan myös verkossa. Teos poltetaan toukokuun loppupuolella kaikessa hiljaisuudessa kaupunkilaisten vielä nukkuessa. Installaation polttaminen on kunnianosoitus elämän herkkyydelle ja asioiden hetkelliselle luonteelle.

– Pimeydestä kumpuava maailma on hyvä jättää jossain vaiheessa myös taakse: ASDAMAssa se haihtuu savuna ilmaan, jotta voisimme helpommin jatkaa matkaa, Kääriäinen pohtii.

Projektiin voi yhtä lailla osallistua tekemällä käsitöitä vain omaksi ilokseen tai liittymällä keskusteluun aiheen tiimoilta sosiaalisessa mediassa #asdamahel-tunnisteella.

Myös Helsingin kaupunki on mukana tapahtumassa.

– Tämä kevät on ollut poikkeuksellisen raskasta aikaa, ja toimettomuus, yksinäisyys ja pelko tulevasta leimaavat monen arkea. ASDAMA HEL tarjoaa helsinkiläisille mielekästä tekemistä, yhteisöllisyyttä ja toivoa. Poikkeustilanne vaatii tapahtumajärjestäjiltä kestäviä ajattelu- ja toimintamalleja, joiden osalta Tuska-organisaatio näyttää hienoa esimerkkiä”, kaupungin markkinointiyksikön päällikkö Sanna Forsström sanoo.

Tapahtuman yhtensä ideana on, että pelkkien luonnollisten, puhtaiden ja polttokelpoisten materiaalien käyttäminen vaatii kekseliäisyyttä, ja että ympäristöystävällisyys on teoksen toteuttamisen elinehto.

Vinkkivideoilla käytetyt materiaalit ovat edullisia ja niitä löytynee valmiina monesta kodista tai jokamiehenoikeudella lähimetsästä. Teoksen keskiössä ovat sosiaalinen vaikuttavuus ja vastuullisuus.

Lue lisää projektista Facebookista.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut