Helsinki odottaa tarkempia ohjeita opetuksen järjestämiseen – Vapaavuori twiittasi monitulkintaisen viestin

Eiranrannan väliaikaiskoulua rakennettiin helmikuussa. Nyt koulu on valmis. Arkisto/Sakari Nupponen
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Helsinki odottaa vielä tarkempia tietoja hallitukselta siitä, miten koulujen alkaessa 14. toukokuuta koronaviruksen leviämisen riski minimoidaan.

–Hallitus on linjannut että varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa palataan lähiopetukseen 14.5. alkaen.

Helsingin kaupunki toimii linjauksen mukaan, odottaa tarkempaa ohjeistusta ja tekee sen pohjalta omat järjestelyt, joista kerrotaan mahdollisimman pian, apulaispormestari Pia Pakarinen (kok.) twiittasi aamupäivällä keskiviikkona.

Helsinki aikoo aloittaa ruokakassien jakelun lukioissa ja ammattioppilaitoksessa – näistä paikoista ateriat voi hakea

Helsingissä on isoja peruskouluja, joissa on suurimmillaan yli 1000 oppilasta opettajineen.

Pormestari Jan Vapaavuori (kok.) twiittasi puolestaan monitulkintaisesti:

 – Mitä vahvemmin ministeri korostaa sitä, että jostakin rajoituksesta pitää luopua, koska se ei enää ole aivan välttämätön, sitä selvempää on, ettei kyseinen rajoitus alunperinkään ole ollut aivan välttämätön. Juridiikka on vaikea taiteenlaji - toisinaan jopa juristeille.

Vapaavuoren twiitin arveltiin yleisesti viittaavan siihen, ettei koulujen sulkeminen alun alkaenkaan olisi ollut välttämätöntä. Häntä myös kritisoitiin jälkiviisastelusta.

Hallitus tiedotti eilen, että epidemiologisen arvion perusteella valmiuslain varhaiskasvatusta ja perusopetusta koskevan soveltamisasetuksen jatkamiselle ei ole enää perusteita ja lähiopetukseen palataan "hallitusti".

Vain ani harvassa näytteessä koronaviruksen vasta-ainetta Uudellamaalla

Tärkeintä on välttää tarpeettomia fyysisiä kontakteja ja järjestää opetustilat niin, että niissä on normaalia enemmän väljyyttä, linjasi hallitus. Myös välitunnit ja kouluruokailu on järjestettävä oman luokan tai ryhmän kanssa. Isoja kokoontumisia, kuten kevätjuhlia, ei järjestetä.

Henkilöstön tulee toimia saman lapsiryhmän kanssa ja hygieniaohjeita on noudatettava tarkasti.

Yksityiskohtaisista järjestelyistä päättävät kuitenkin koulutuksen järjestäjät.

OAJ olisi pitänyt koulut kiinni koko loppukevään. Myös iso osa vanhemmista on kyseenalaistanut sitä, miksi koulut avataan vain pariksi viikoksi.

"Aika kevyesti ollaan uhraamassa nuoret sukupolvet" – Osmo Soininvaara: Terveys ensin tarkoittaa, ettei taloutta saa julkisesti ajatella

Toisaalta tarvetta on perusteltu myös lasten ja nuorten syrjäytymisriskillä, joka kasvaa kun koululaisia ei välttämättä näe kukaan perheen ulkopuolinen aikuinen kuukausiin.

Etäopetusta ei enää 14. toukokuuta järjestetä, eikä hallituksen linjauksesta voi poiketa esimerkiksi kunnan omalla päätöksellä.

Riskiryhmien osallistumisen lähiopetukseen arvioi lääkäri. Työntekijöiden osalta arviointi tehdään yhdessä työterveyden ja työnantajan kanssa.

Opinnot katkesivat viikoiksi – ammattiopistossa opiskeleva pelkää valmistumisen venyvän: "Tuntuu, että meidät unohdettiin"

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut