Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kaupunki: Samalla kohennetaan Katajanokan kävely-ympäristöä.

Eteläsatamaan suunnitellaan puista pääkonttori- ja hotellirakennusta Tulli- ja Pakkahuoneen edustalle. Kaupunki käynnistää asemakaavan muutoksen, jonka tavoitteena on Storan Enson uuden pääkonttorin rakentaminen Katajanokanlaiturille.

Suunnitelmissa on maailmanluokan puuarkkitehtuurin taidonnäyte. Rakennuksesta järjestetään arkkitehtuurikilpailu.

Stora Enso rakennuttaa talon omistajaksi tulevan työeläkeyhtiö Varman kanssa, ja vuokraa käyttöönsä osan tiloista.

– Uusiutuvien materiaalien yhtiönä haluamme pääkonttorimme sijaitsevan puusta vastuullisesti toteutetussa rakennuksessa. On hienoa olla osana toteuttamassa modernia maailmanluokan puurakentamista Helsinkiin, totesi Stora Enson talousjohtaja, Suomen maajohtaja Seppo Parvi yhtiön tiedotteessa.

Kaupungin omistamalla tontilla sijaitsee varasto- ja toimitilarakennus K6, joka purettaisiin. Vuonna 1960 valmistunut rakennus on eri toimijoiden käytössä, kuten sataman ajomestareiden huoltohallina.

Alueen asemakaava on vuodelta 1895, jolloin paikka on varattu rautatiekiskoille ja varastolle. Osa maa-alueesta on kaavoittamatonta, sillä se on syntynyt jälkeenpäin, kun rantamuuria on siirretty lisätäytöin meren suuntaan.

Rakentaminen liittyy laajempaan Katajanokan ranta-alueiden kehittämiseen. Tavoitteena on vahvistaa keskustan merellisyyttä sekä liittää Katajanokan rannat ja matkustajasatama tiiviimmin osaksi kävelypainotteista keskustaa.

Satamasta lähtevä rekkaliikenne siirtyy uuden rakennuksen kohdalla pois rannasta kääntyen nykyiseltä reitiltään Katajanokan katuverkkoon Ankkurikatua pitkin. Rantamuuri ja laiturialue säilyvät Helsingin Sataman käytössä.

Valmisteluaineistoon voi tutustua 11.5.–1.6. verkkosivuilla www.hel.fi/suunnitelmat. Arkkitehtuurikilpailun ehdotukset julkaistaan osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtävillä olon aikana.

Alvar Aallon piirtämä nykyinen Stora Enson pääkonttori vastapäätä Uspenskin katedraalia valmistui vuonna 1962. Yhtiö myi talon vuonna 2010 saksalaiselle kiinteistösijoitusyhtiölle Deka Immobilienille. Se ei ole vielä kertonut suojellun rakennuksen tulevasta käytöstä.