Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläinen suutari tuskaili töiden vähenemistä – sitten asiakkaat alkoivat kantaa hänelle kassikaupalla korjattavaa

Helsingissä jo 35 vuotta suutarina toiminut Vesa Kuivalainen oli kuukausi sitten kovan paikan edessä: maaliskuun puolivälissä suuren osan Suomea sulkenut koronaepidemia lähes häivytti suutareiden asiakaskunnan.

– Kahden ensimmäisen viikon jälkeen työt olivat hiipuneet jo aika lähelle nollaa. Sitä tilannetta ei yritys olisi kestänyt kovin kauan, Kuivalainen myöntää.

Puistolassa asuvan seitsenhenkisen perheen isänä hänen on saatava leipärahat kokoon joka arkipäivä, olipa työtilanne mikä tahansa.

Asiat muuttuivat kuitenkin yllättäen hyväksi, kun tukala tilanne huomattiin sosiaalisessa mediassa. Vetoomus tuoda koronakriisistä huolimatta töitä yrittäjälle kantoi tulosta.

– Heti seuraavana aamuna asiakkaita alkoi tulvia verstaaseen tuomaan kenkiä korjattavaksi, Kuivalainen iloitsee.

– Sellaisiakin tapauksia oli, että asiakkaat keräsivät omia ja naapureidensa kenkiä kasseihin ja kantoivat niitä sitten minulle.

Kuivalainen myöntää, että asiakkaiden poikkeuksellinen huomio esti lapun laittamisen luukulle.

– Toki nykyinenkään tilanne ei ole hyvä, mutta näin liike ainakin pysyy pystyssä.

Pienikin ele on yrittäjälle tärkeä. Vaikka sitten tippiraha.

Helsingissä jo 35 vuotta suutarina toiminut Vesa Kuivalainen

Malmin suutarin ilahduttava työtilanne yllättää Suutariliikkeiden liiton puheenjohtajan Pertti Lönnqvistin.

– Tuo on kyllä poikkeuksellisen hyvä uutinen, sillä suutariliikkeet ovat pääkaupunkiseudullakin nyt kyllä aikamoisessa kurimuksessa, Lönnqvist myöntää.

– On useita suutareita, joiden ei yksinkertaisesti kannata pitää liikettään auki koko viikkoa. Silloin yritys on auki esimerkiksi kaksi päivää viikossa, mutta se vaikuttaa tietenkin tuloihin.

Vakituisten asiakkaiden säilyminen on suutariliikkeille erityisen arvokasta.

– Minulla on asiakkaita, jotka ovat käyneet aina 1980-luvulta lähtien. Kanta-asiakkaiden kanssa on syntynyt erittäin hyvä suhde, Vesa Kuivalainen toteaa.

Suutareiden tavanomaisimmat työt ovat korkolappujen vaihtaminen sekä ompeleiden ja vetoketjujen uusiminen.

– Mutta pelkillä kenkätöillä harva suutari pärjää Suomessa. Onneksi on olemassa myös avainten tekemistä, siihen olen panostanut jo pitkään.

Asiakkaiden positiivinen suhtautuminen pienyrittäjiin on yllättänyt Kuivalaisen jälleen kerran.

– Ei voi tulla kuin siihen ajatukseen, että Suomessa on olemassa valtava määrä hyvää tahtoa, jolla päästään varmasti pitkälle.

– Esimerkiksi monissa paikallisissa Facebook-ryhmissä hehkutetaan nyt pienten lähiyrittäjien puolesta. Sillä voi olla aivan ratkaiseva merkitys näiden yrittäjien tulevaisuuteen, Kuivalainen sanoo.

Hänen mukaansa pienikin ele on tärkeä, vaikkapa sitten se, että asiakas antaa lähtiessään lippaaseen tippirahaa.