Itis erottuu muista kauppakeskuksista poikkeusoloissa – tutkijalla on epäilys ilmiön syystä

Korona: Itiksessä on enemmän auki olevia liikkeitä kuin alueen muissa kauppakeskuksissa.

Kauppakeskus Itis erottuu koronakriisin keskellä alueen kauppakeskuksista.

Itiksen liikkeistä on kriisin vuoksi suljettuna vain noin viidesosa, kun esimerkiksi Redissä ja Mall of Triplassa lähes puolet liikkeistä on kiinni. Osuudet on laskettu kauppakeskusten kotisivuilta.

Kaupan alan tutkija Tuomas Santasalo kertoo havainneensa eron itsekin. Santasalo asuu Itäkeskuksessa ja työskentelee Triplassa.

Kolmekymmentä vuotta kaupan alaa tutkineella Santasalolla on epäilys ilmiön syystä.

– Mitään virallista tietoa minulla ei ole, mutta epäilen sen johtuvan siitä, että Itiksessä on koko ajan ihmisiä asioimassa ja silloin liikkeet kannattaa pitää auki. Itis on vanha kauppakeskus, jolla on vakiintunut asiakaskunta ja jonka lähellä asuu paljon ihmisiä.

– Jokaisessa kauppakeskuksessa on pitkälti samojen ketjujen liikkeitä. Tällaisessa tilanteessa ketjut saattavat optimoida sitä, missä liikkeitä kannattaa pitää auki. Voi olla, että ketjut ovat katsoneet niin, että kun Tripla on uusi ja siellä ei ole vielä vakiintunutta asiakaskuntaa, siellä ei kannata pitää liikkeitä auki.

Helsingin Uutiset ei tavoittanut Itiksen kauppakeskusjohtajaa kommentoimaan asiaa.

Koronakriisi on vaikuttanut kauppakeskuksiin monella tapaa. Tämän vahvistaa Redin kauppakeskusjohtaja Aleksi Salminen.

– Kun ihmisiä on kehotettu olemaan kokoontumatta – mikä on tietenkin ollut hyvä – niin Redissä kävijämäärät ovat luonnollisesti pudonneet. Se on aiheuttanut sen, että liikkeet ovat supistaneet aukioloaikojaan ja moni liike on pitänyt ovet kokonaan kiinni. Kahvilat ja ravintolat ovat olleet ihan valtiovallan päätöksellä kiinni.

Salmisen mukaan Redin kävijämäärät ovat pudonneet noin 50 prosenttia viime vuodesta. Redin vuokralaisista 65 eli vajaa puolet on sulkenut toistaiseksi ovensa.

Redi ei peri ravintolayrittäjiltä vuokraa siltä ajalta, kun ravintolat ovat eduskunnan päätöksellä suljettuna. Taustalla on Redin suurimman omistajan työeläkeyhtiö Ilmarinen linjaus.

– Muuten meillä on lähdetty siitä, että tarjoamme ainakin vuokrien siirtoa ja maksuaikataulua. Se, minkä suuruisena vuokra siirtyy, riippuu sitten sopimusneuvotteluista.

Salmisen mukaan keskusteluja on käyty tiukasta tilanteesta huolimatta hyvässä hengessä.

– Meillä on ollut todella hyvä henki. Ymmärrystä toistemme bisnestä kohtaan on löytynyt.

Redissä on tehty asiantuntijoiden ennusteiden pohjalta erilaisia skenaarioita siitä, miten tilanne voisi palata jälleen normaaliksi.

– Erään suuren vuokralaisen edustaja sanoi, että heillä toivotaan tällä hetkellä, että edes joulukaupasta tulisi jollain tapaa normaali. Se kuvastaa, miten tilanne nähdään vähittäiskaupassa. Nyt haaveillaan, että joulukauppa olisi normaali, Salminen toteaa.

Aukioloajat supistuneet

Osa liikkeistä on kokonaan kiinni

Kauppakeskukset ovat supistaneet yhtenäisiä aukioloaikojaan koronakriisin vuoksi.

Esimerkiksi Itiksen yhtenäiset aukioloajat ovat arkisin 10–19, lauantaisin 10–18 ja sunnuntaisin 12–16.

Redissä liikkeet ovat voivat halutessaan toimia supistettujen aukioloaikojen mukaisesti arkisin 11–19, lauantaisin 11–18 ja sunnuntaisin 12–16.

Kahvilat ja ravintolat ovat kiinni lukuun ottamatta mahdollista noutomyyntiä. Suurten ketjujen liikkeet ovat pieniä varmemmin auki.

Liikekohtaiset aukioloajat kannattaa tarkistaa kauppakeskusten kotisivuilta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut