Näillä kolmella alueella Helsingissä suositellaan nyt punkkirokotetta – Perheenäiti Iina: Päätöstä vauhditti lapsen saama borrelioosi

Taudit: THL listasi ensimmäistä kertaa suosituksiinsa kolme aluetta Helsingissä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antoi tänä keväänä ensimmäistä kertaa suosituksia Helsinkiin punkkirokotteen ottamisesta tietyillä alueilla. Helsingin suositusalueilla rokotetta suositellaan nimenomaan paljon ulkona liikkuville.

Hevossalmen uimarannan kupeessa ulkoilleet Pirjo Voutilainen ja Vesa Rossi eivät ole ottaneet punkkirokotetta, vaikka toissa kesänä Rossin jalasta löytyi punkki.

– En ota, eivätkä punkit pelota minua yhtään, Rossi toteaa.

Voutilainen hieman empii ajatusta rokotteen ottamisesta.

– Voisin ehkä ottaakin, mutta en ole kokenut sitä tarpeelliseksi tai en ole edes ehkä osannut pelätä.

Etelä-Laajasalo on yksi THL:n rokotussuositusalueista. Muita alueita Helsingissä ovat Jollas ja Kivinokka, joissa on toistuvasti ilmennyt puutiaisaivokuumetapauksia.

– Tarkastelemme joka vuosi, missä tapauksia on. Yleisesti ottaen riski Helsingissä on hyvin pieni. Alueilla, joilla suosituksia ei ole, rokotetta ei ole tarvetta ottaa, linjaa THL:n ylilääkäri Tuija Leino.

Helsinkiläiset innostuivat punkkibussista – Lääkäri: vilkkain punkkiaika vasta tulossa

THL suosittelee TBE-rokotuksia kaikille, jotka oleskelevat pidempiaikaisesti alueilla, joilla puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus ylittää 15 tapausta 100 000 asukasta kohden. Helsingin rokotussuositusalueilla luku on 5/ 100 000.

– Jos liikkuu paljon esimerkiksi koiran kanssa ulkona, niin silloin se voi olla tarpeen. Koiranomistajat ovat jonkun verran yliedustettuina TBE-tapauksissa. Eniten tapauksia on heinä–elokuussa, kun ihmiset marjastavat ja muuta, Leino toteaa.

Vanhemmilla ihmisillä oireet ovat rajumpi, lapsilla vähäisempiä.

Laajasalossa asuva Iina Karhu otti rokotteen tänä vuonna ensimmäistä kertaa kaikille perheenjäsenilleen eli miehelle sekä 2- ja 4-vuotiaille lapsilleen.

– Lähinnä lasten takia. Nyt kun tämäkin alue tuli suosituksiin, niin päätimme ottaa. Ei tarvitse sitten stressata.

Rokotuspäätöstä vauhditti se, että Karhun poika sai viime kesänä punkista borrelioosin, vaikka rokote ei suojaakaan borrelioosilta.

Myös molemmilla paljon luonnossa liikkuvilla vanhemmilla on aikaisempina vuosina ollut punkkeja. Karhu on kuullut, että myös jotkut naapureista ovat puhuneet rokotuksen ottamisesta.

Viime vuonna THL kirjasi neljä todennettua puutiaisaivokuumetapausta Helsingissä. Vertailun vuoksi Espoossa todettiin kolme, Vantaalla ei yhtään ja Kotkassa kaksi tapausta. Puutiaisaivotulehdus on virustauti, eikä siihen ole tarjolla lääkehoitoa. Aivotulehduksen hoito vaatii sairaalahoitoa.

Erikoinen tilanne: tämä infektiotauti leviää Suomessa vauhdilla – mutta sairaiden määrä vähenee

Suomessa borrelian esiintyvyys puutiaisissa on noin 20‒25 prosenttia. Noin puolella tartunnan saaneista saa punkinpuremasta punoitusta iholle ja flunssan kaltaisia oireita. Hoitona on antibioottikuuri.

Punkit viihtyvät erityisesti suurten vesien rannoilla, koska ne tarvitsevat ilmankosteutta.

Noin 160 euroa maksavan kansalliseen rokoteohjelmaan kuuluvan punkkirokotteen saa Suomessa ilmaiseksi tietyillä alueilla. Tällaisia alueita ovat Ahvenanmaa, Kemin eteläinen kaupunginosa, Simo, Kotkan saaristo, Sammonlahti Lappeenrannassa, Preiskarin saari Raahen edustalla, Parainen, Lohjanjärven saaristoalue ja Kustavi.

Laajasalossa lapsensa Milan, 1, kanssa ulkoileva kalasatamalainen Mikko Wähäsilta on harkinnut rokotteen ottamista.

– Matkustelemme kesäisin paljon rannikolla. Siellä on punkkeja. Varsinkin kun Mila kasvaa, niin saatamme ottaa sen hänelle ja samalla vaimoni kanssa myös itsellemme.

Kiipeilyä harrastava Wähäsilta ei pelkää punkkeja, vaikka niitä on vaatteissa ollut useasti.

– Nykyisin niistä puhutaan niin paljon. Ehkä vähän liikaakin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut