Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Perheväkivaltaa, meteliä, häiriökäyttäytymistä... kotihälytysten määrä kasvussa – "Asiaan on todennäköisesti vaikuttanut ravintoloiden sulkeminen"

Poliisin tilastojen mukaan kotihälytysten määrä on noussut etenkin häiritsevän metelin ja häiriökäyttäytymisen osalta, mutta myös perheväkivaltatehtävissä, tiedottaa Poliisihallitus.

– Asiaan on todennäköisesti vaikuttanut ravintoloiden sulkeminen sekä ihmisten huoli ja ahdistus sekä turhautuminen koronaan liittyviin välttämättömiin rajoitustoimenpiteisiin, poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Poliisihallituksesta sanoo tiedotteessa.

Humalajuomisen haitat korostuvat hälytystehtävillä erityisesti viikonloppuisin yöaikaan myös kotihälytystehtävissä.

– Uhkakuvana onkin, että tilanteen pitkittyessä perheiden sisällä sekä naapureiden kesken tunnelma tulee jatkossakin kiristymään ja ihmisten turhautuminen tulee kasvamaan, Heikinheimo jatkaa.

Hänen mukaansa riskinä on pahoinvoinnin purkautuminen yksittäisinä ylilyönteinä, mikä esimerkiksi näkyy nousseina lukuina häiriökäyttäytymisessä.

Tilastojen mukaan rikoslakirikosten kokonaismäärä on laskenut, mutta kotihälytysten lisäksi myös rattijuopumusten ja ylinopeuksien määrät ovat nousussa. Poliisin tietoon tulleet lapsiin kohdistuvat väkivaltarikokset ovat lukujen perusteella melko voimakkaassa laskussa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, kerrotaan tiedotteessa.

Tilanne ei kuitenkaan todennäköisesti ole todellisuudessa näin valoisa, epäillään tiedotteessa. Suuri huolenaihe lasten ja nuorten osalta on se, mitä pinnan alla kytee. Esimerkiksi koulujen ja harrastepaikkojen ollessa suljettuna asiat eivät tule viranomaisten tietoon kuin välillisesti. Piilorikollisuuden määrän nousu onkin ilmeistä, sanotaan tiedotteessa.

Poliisin käsityksen mukaan osa rikosilmoituksista saattaa jäädä tällä hetkellä tekemättä myös siitä syystä, että ihmiset olettavat rikosprosessin pitkittyvän liikaa. Rikokset myös saattavat tulla poliisin tietoon viiveellä, kun tilanne palautuu normaaliksi.

– Osalla väestöstä on vaikeuksia tehdä ilmoituksia verkossa. Esimerkiksi lähisuhdeväkivaltatapauksissa uhrin voi olla vaikea poistua kotoaan ilmoituksen tekemistä varten, mikä korostuu vallitsevien poikkeusolojen aikana. Tämä saattaa myötävaikuttaa siihen, että esimerkiksi poliisin tietoon tulleiden pahoinpitelyrikosten määrä on laskenut voimakkaasti, Heikinheimo arvioi tiedotteessa.

Vallitsevat poikkeusolot ovat valitettavan otolliset eritoten piilorikollisuudelle, minkä vuoksi jokaisen tulisi kantaa vastuuta läheisistään.

– Kaikkien yhteistyöviranomaisten sekä apua tarjoavien järjestöjen tulee juuri nyt pitää tiivistä yhteyttä ja tehdä käytännön yhteistyötä matalalla kynnyksellä, jotta epäkohtiin ja perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan pystytään puuttumaan tehokkaasti ja saattamaan osapuolet avun ja tuen piiriin, Heikinheimo sanoo tiedotteessa.