Jos koronatilanne pahenisi äärimmilleen, Suomen ykkössairaalan parkkihalliin nousisi telttakylä – Husin turvallisuuspomo: "Telttoja voisi olla noin 30"

Korona: Sairaalan parkkihallissa on jo malliteltta koronapotilaiden hoitoon.

Meilahden sairaalan maanalaisiin pysäköintitiloihin pystytetyt kolme sairaalatelttaa muistuttavat siitä, mitä tapahtuisi, josa koronapandemia pahenisi äärimmilleen.

Tarvittaessa sairaalan pysäköintilaitokseen nousee kokonainen telttakylä.

– Kaiken kaikkiaan telttoja voisi olla täällä noin 30, toteaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) turvallisuus- ja valmiusjohtaja Aaro Toivonen.

Parkkihalliin sijoitettaisiin noin 10 tehohoidon, 10 vuodeosastojen ja 10 muuta, kuten toimisto- ja henkilökunnan hoitotyöhön tarvittavaa telttaa. Tehohoitopaikkoja olisi maksimissaan 60. Kaikkiaan paikkoja olisi 150.

– Täällä pystyttäisiin hoitamaan niin sanottuja yksinkertaisimpia tehohoitopotilaita. Tyypillisimmillään koronapotilailla on hengitysvaikeuksia, kertoo Husin tehohoidon ylilääkäri Janne Reitala, jolla on kokemusta myös tsunamin jälkeisen lentokonevarasairaalan rakentamisesta Thaimaan Khao Lakissa vuonna 2004.

Meilahden varasairaalaa tehdään yhteistyössä Husin ja Suomen Punainen Ristin (SPR) kanssa. SPR:llä on kokemusta sairaaloiden rakentamisesta katastrofialueille ja osaamista epidemiatilanteissa toimimisesta.

Telttoja voisi olla täällä noin 30.

Hus esitteli alkuviikosta parkkihalliin pystytettyjä sairaalatelttoja, joista yhteen oli mallinnettu kuusi tehohoito- ja kaksi vuodeosastopaikkaa.

Seuraavaksi teltat dokumentoidaan ja puretaan.

– Nyt tiedämme, että miten tällainen rakennetaan, jos tarve tulee. Meidän ajatuksemme ovat jo toisessa ja mahdollisesti kolmannessa aallossa, Toivonen toteaa ja viittaa ensi syksyyn.

Sairaala saataisiin tarvittaessa käyttökuntoon vajaassa viikossa, kun muun muassa putkitukset, viemäröinnit ja johdot ovat jo paikoillaan.

Meilahden parkkihallisairaala otetaan Toivosen mukaan käyttöön, mikäli ”pahimmat skenaariot” kävisivät koronapandemiassa toteen ja koko maan sairaaloiden tehohoitopaikat olisivat jo käytössä.

– Toivomme tietenkin, että tätä ei tarvita. Nyt suunnitelmat ovat kuitenkin olemassa, Toivonen jatkaa.

Meilahti valikoitui koronavarasairaalan paikaksi lopulta helposti.

– Täällä meillä on lähellä kaikki tarvittavat tukitoiminnot, kun maan ykkössairaala on ihan lähellä, sanoo Husin varasairaalan toiminnoista vastaava toimialajohtaja Antti Vento.

– Se on sitten toinen juttu, mistä saataisiin riittävästi henkilökuntaa, Reitala toteaa.

Koronapotilaat

Varasairaala vaatisi 300 parkkipaikkaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) koronapotilaiden varasairaalan mallitilat on saatu valmiiksi.

Tilat sijaitsevat Meilahden sairaalan maanalaisessa parkkihallissa.

Varasairaala otetaan käyttöön vain äärimmäisessä tilanteessa, mikäli Husin tehohoitopaikat loppuvat.

Sairaalassa on 150 paikkaa eri tasoista hoitoa vaativalle potilaalle.

Sairaala veisi parkkihallista noin 300 autopaikkaa.

Korvaavat parkkitilat etsittäisiin jostakin sairaalan läheisyydestä, mikäli varasairaala otettaisiin käyttöön.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut